Slider
Slider
Inici » a-ultimesnoticies » Interior tanca l’any amb xifra rècord de droga confiscada, 75 presumptes yihadistes detinguts i triplicant els immigrants rescatats en pasteres
Slider

Interior tanca l’any amb xifra rècord de droga confiscada, 75 presumptes yihadistes detinguts i triplicant els immigrants rescatats en pasteres

  • L’equiparació de sous de policies, el reforçament del Pacte Antiyihadista, la dissolució definitiva d’ETA i la lluita contra la ciberdelinquència, entre els grans objectius per 2018

  • També es dissenyaran un nou model arquitectònic de Centre d’Internament d’Immigrants i s’elaborarà plans bàsics d’emergència nuclear així com un pla estatal de Transport de Mercaderies Perilloses

  • El ministre de l’Interior reuneix al Consell de Direcció del seu departament per marcar les grans línies d’acció per aquest any i treballar al 200% per millorar la seguretat dels espanyols

El Ministeri de l’Interior ha tancat l’any amb una xifra rècord de més de 477 tones de droga destruïda, la detenció de 75 presumptes jihadistes detinguts en 52 operacions antiterroristes per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i triplicant el nombre d’immigrants rescatats en pastera amb l’ajuda dels serveis d’emergència.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que avui va reunir al seu Consell de Direcció, integrat pels alts càrrecs del seu departament, els va encomanar la tasca de seguir treballant al 200%, entre altres objectius de 2018, equiparar els sous de policies i guàrdies civils amb altres cossos policials que operen a Espanya, reforçar el Pacte Anti jihadista, aconseguir la dissolució definitiva d’ETA i lluitar contra la ciberdelinqüència en internet.

També al llarg de 2018 es dissenyarà un nou model arquitectònic de Centre d’Internament d’Immigrants (CIE) sobre edificacions noves i no construïts sobre immobles destinats com fins ara a altres usos com a antigues presons o comissaries. Zoido, així mateix, vol que el seu departament elabori, entre altres, plans bàsics d’emergència nuclear, un pla especial de sismes submarins i un altre estatal de transport de mercaderies perilloses.

En aquesta reunió, en la qual Zoido va estar acompanyat per José Antonio Nieto, secretari d’Estat de Seguretat; Luis Aguilera Ruiz, sotssecretari del Ministeri de l’Interior; Germán López Iglesias, director general de la Policia; José Manuel Folgat Merino, director general de la Guàrdia Civil; Ángel Yuste, secretari general d’Institucions Penitenciàries; Francisco Luis Pérez Guerrero, director general del Gabinet del Ministre; Elena Garzón Otamendi, directora general de Relacions Internacionals i Estrangeria; Cristina Díaz Márquez, directora general de Política Interior; Gregorio Serrano López, director general de trànsit; Juan Antonio Díaz Cruz, director general de Protecció Civil i Emergències, i Sonia Ramos Piñeiro, directora general de Suport a Mates del Terrorisme, es va fer un repàs intensiu de les “fites” de l’any 2017 i es va marcar les grans línies d’actuació per aquest recentment estrenat 2018.

Rècord històric de destrucció de droga                                                                                         

El titular d’Interior va destacar les 477 tones de droga destruïdes l’any passat, “un rècord històric” que ha suposat un increment interanual d’un 30,73%. Fins avui la millor dada històrica era de 454 tones en 2013. En aquest sentit, va subratllar la confiscació de 30.890 quilos de cocaïna (un 104,22% més que en 2016), els 440 quilos d’heroïna (un 88,8% més), els 16.531 de marihuana (un 57,71% més) i les 815.924 plantes de cànnabis (un 49,43% més).

Davant els alts càrrecs del Ministeri, Zoido va assenyalar que la lluita contra la discriminació per delictes d’odi és una prioritat del seu departament i que per aquest motiu s’havia creat un gabinet jurídic específic per centralitzar i canalitzar totes les denúncies d’assetjament que puguin sofrir tant els agents de la Guàrdia Civil i Policia com les seves famílies. També va recordar la creació del nou portal estadístic de criminalitat i del Centre Nacional de Desapareguts, la incorporació de 87 nous ajuntaments al sistema VioGen d’atenció a les víctimes de violència de gènere i l’increment de seguretat en el turisme, amb atenció a turistes en un centenar d’idiomes.

Objectius                                                                                                                                                    

Juan Ignacio Zoido, no obstant això, va voler posar l’accent en els objectius que té marcats el seu departament durant aquest 2018, que passen fonamentalment per enfortir el Pacte Anti jihadista, l’última reunió del qual es va celebrar el passat 27 de desembre amb l’aprovació d’un paquet de mesures i iniciatives per a la millora de la seguretat i l’enfortiment de la lluita contra aquest tipus de terrorisme, “una de les màximes prioritats per al Govern”. Per a això, a més, el ministre vol aprofundir i intensificar la col·laboració amb les conselleries d’Interior de les comunitats autònomes.

En aquest context, el departament de Zoido treballarà per a la “completa desaparició d’ETA, la seva dissolució definitiva, el lliurament de les armes, el perdó a les víctimes i el penediment de tot el sofriment causat” després de la derrota policial que han sofert els terroristes que ha estat possible “gràcies a l’exemple i testimoniatge de les víctimes, al compromís dels jutges i fiscals, la cooperació internacional i la dedicació i lliurament de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”.

Espanya, segons va afirmar el ministre, seguirà impulsant davant la Unió Europea l’adopció d’una Carta Europea de Dret de les Víctimes de Terrorisme en la qual tots els Estats membres es comprometin al fet que s’eliminin les càrregues administratives i judicials, i se’ls brindi una assistència i protecció integrals.

Un dels grans objectius per aquest any, segons va confessar el ministre als seus alts càrrecs, serà intensificar la lluita contra la ciberdelinqüència “potenciant els mitjans materials i humans”. Ja es troba en fase d’estudi la creació d’un servei de coordinació de totes les activitats de la Guàrdia Civil. En la Policia és la seva Unitat de Recerca, Informació i Ciberdelinqüència (UIT) la que supervisarà les transaccions en línia realitzades amb criptomonedas, com el bitcoin, molt utilitzades com a mitjà de pagament en xarxes de delinqüència i en el finançament de delictes.

17.500 immigrants irregulars rescatats                                                                                        

Zoido va dedicar durant la reunió un paper rellevant a les dades sobre immigrants irregulars rescatats en pasteres durant l’any que acaba d’acabar: 17.500 persones en 1.000 pasteres, gairebé el triple que en 2016, gràcies al “magnífic treball” exercit diàriament per Salvament Marítim, Creu Roja, Guàrdia Civil i Policia Nacional.

En aquest sentit, el ministre va destacar la consolidació de les relacions en la vigilància de fronteres i les patrulles transfrontereres amb països africans, fonamentalment amb Mauritània, Mali, Senegal, Cap Verd, Gàmbia, Guinea Bissau i Guinea Conakry. Zoido intensificarà la col·laboració amb els països del nord d’Àfrica i del Sahel per frenar en origen la immigració i treballarà en el desenvolupament de projectes de seguretat i formació en aquests països.

Nou model de CIE                                                                                                                                  

En aquest apartat, un altre dels seus objectius per aquest any serà la creació d’un nou model dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs), que respondran a una construcció de nova planta, amb edificacions dissenyades per a la seva funció a diferència dels quals estan actualment en funcionament que es van crear sobre immobles destinats per a altres usos, com a antigues presons o comissaries.

Aquest nou model permetrà que els immigrants es distribueixin per sexe, procedència i nacionalitat, i que compti amb tots els serveis assistencials, des d’Infermeria a espais per a advocats i ONG. El ministre, a més, vulgues que es treballi en la creació d’un nou cos civil de funcionaris que substitueixi les funcions que actualment realitza la Policia.

En aquest apartat, Zoido va afirmar que Espanya havia complert els objectius de reassentament de refugiats acordats amb la UE per 2017 amb l’arribada de 1.360 persones estant previst aconseguir la xifra de 1.449 refugiats compromesos.

Plans Estatals d’emergència nuclear                                                                                           

Referent a Protecció Civil, el Ministeri elaborarà plans estatals en Emergència Nuclear, sismes submarins i transport de mercaderies perilloses amb inclusió de Mapes de Flux de Transport de Mercaderies per carretera i ferrocarril. També s’està dissenyant una directriu bàsica de Planificació de Protecció Civil davant accidents d’aviació civil.

El ministre va recordar la posada en funcionament del Consell Nacional de Protecció Civil que té com a finalitat contribuir a una actuació eficaç enfront de les emergències i va destacar el paper del nostre país en matèria de cooperació internacional amb ajudes prestades, per exemple, a Xile i Portugal davant els greus incendis forestals soferts per aquests dos països al febrer i juny de 2017, respectivament.

Més reformes i més control                                                                                                                

Finalment, en matèria de Tràfic les actuacions del Ministeri se centraran en la protecció dels més febles, com a vianants i ciclistes, i es continuarà treballant en la prevenció i erradicació en la conducció sota els efectes de l’alcohol i altres drogues. Els projectes per 2018 es concentren en diversos blocs: més reformes, més control; més educació/formació i comunicació, més recerca i més compromisos entre administracions i sector privat.

Durant 2017 la DGT ha seguit actuant amb diferents mesures en els quatre factors més importants que concorren en l’accidentalitat: velocitat inadequada, distraccions, especialment l’ús del mòbil al volant, velocitat inadequada i el no ús dels dispositius de retenció.

A més s’han aprovat noves instruccions de mesures especials de regulació de tràfic de mercaderies i sobre el consum de drogues en la conducció, entre altres. S’han realitzat important inversions com l’adquisició de 300 noves motocicletes per l’ATGC, 156 noves furgonetes amb equips d’alcohol i drogues per l’ATGC així com la compra de 746 etilòmetres integrats i 500 lectors de drogues.

S’ha aprovat també el Pla bàsic d’Educació viària i de les Comissions Provincials d’Educació viària, que ja estan en marxa. Els usuaris vulnerables han estat també un dels col·lectius amb els quals més s’ha treballat, especialment amb els ciclistes.

A més de totes aquestes accions, durant 2017, els 52 grups de treball creats en el si del Consell Superior de Tràfic i Seguretat viària s’han reunit per debatre sobre els canvis i millores que es pot realitzar en la Llei de Seguretat viària per posteriorment la DGT desenvolupar la nova Llei que Tràfic.

2018-01-11

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator