-
Un 78% de les residències de Catalunya ja estan per sobre d’una cobertura de vacunació del 70% i ja s’hi registra una dràstica reducció dels casos actius
SALUT. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha exposat que hi haurà una reducció de l’esperança de vida d’entre 0,9 i un 1,5 anys l’any 2020, fet que només havia passat amb la grip espanyola i durant la Guerra Civil Espanyola i, ara, per tercera vegada amb la COVID que té una mortalitat de l’1%.“Hem de recordar que estem pràcticament en 20.000 morts per coronavirus, pràcticament uns 400 per setmana”. El secretari ha compartit les dades de mortalitat de Catalunya, segons el Sistema de Monitorizació de la Mortalitat diària (MoMo), per veure quina ha estat l’evolució en l’últim any.
En la mateixa línia ha explicat que també s’espera veure una reducció en la mortalitat d’altres patologies, com són càncer o malalties del cor, perquè la majoria de defuncions han sigut en gent gran i aquestes han estat per COVID. És el que es coneix com a riscos competitius i Argimon ha alertat que a mitjà termini aquestes poden aparèixer de nou.
Per la seva banda, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha afirmat que les dades continuen millorant en l’entorn residencial i que els efectes de la vacunació segueixen sent molt visibles. En concret, ha volgut aprofundir en el concepte de la immunitat de grup mitjançant un estudi propi que distribueix les residències segons el percentatge de cobertura en les dues dosis. Les dades indiquen que un 78% de les residències ja estan per sobre d’una cobertura del 70% i que aquest fet redueix dràsticament la taxa de casos actius. De la resta, un 16% està entre un 0 i un 30% de cobertura i un 6% amb una cobertura d’entre 40-60%.
Cabezas també ha actualitzat l’estat de la campanya de vacunació i ha exposat que ja s’han administrat 357.080 vacunes, de les quals un 47,45% al personal de centres sanitaris, un 29,29% a les persones institucionalitzades, un 22,49% al personal de centres sociosanitaris i un 0,77% a altre personal essencial. Amb relació als altres col·lectius, com els professionals sanitaris, Cabezas ha declarat que “anem a bon ritme ja que estem acabant les primeres dosis dels professionals sanitaris que estan més en contacte amb els pacients”. A més, ha recordat que també s’han començat a vacunar els altres professionals sanitaris i sociosanitaris aprofitant la vacuna AstraZeneca, indicada per una població d’entre 18 i fins a 55 anys sense problemes de salut greu.
Sobre la situació epidemiològica, Argimon ha afirmat “que estem anant en la bona direcció i a bon ritme. Portem ja 3 setmanes de baixada i hem arribat a 2.000 casos al dia” i que aquesta és “una molt bona notícia”. Les dades permeten fer una estimació de 14.000 casos al final de la setmana si continua baixant al ritme d’entre un 3-4%. També aquesta davallada es veu reflectida en els indicadors d’ingressos als hospitals i a les unitats de cures intensives, que han reduït el número en 20 persones, però que segueixen en una situació molt elevada amb més de 600 persones. Amb tot, el secretari ha volgut recordar que no ens hem de confiar i que no s’ha d’infravalorar els efectes del virus per a l’organisme. “La COVID-19 té un efecte en el sistema assistencial, però no oblidem que l’objectiu final és no posar-nos malalts i acabar a la UCI”.