-
L’acte va tenir lloc ahir a la Patronal, en el marc del Mes de les Dones
SOCIETAT. La santquirzenca Judith Juanhuix ha estat guardonada amb el Premi Dona 2022. La Patronal va acollir ahir a la tarda l’acte de lliurament, que també va distingir l’Asociación de niños desaparecidos en las riadas de 1962, amb el guardó nacional, i les activistes afganes Nadia Ghulam i Shamsia Hassani, en l’àmbit internacional.
L’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, va ser l’encarregada de lliurar el reconeixement a Juanhuix, qui va manifestar la seva emoció pel Premi. Recordem que aquesta santquirzenca va fer el trànsit social a dona fa uns 6 anys i des de llavors ha continuat conquerint diversos àmbits de la societat. És cap de Ciències de la Vida del Sincrotró ALBA, a Cerdanyola, doctora en Física i reconeguda activista trans.
La tinent d’Alcaldia i regidora de Drets Civils i de Gènere, Maria Domingo, va lliurar el reconeixement nacional a l’Asociación de niños Desaparecidos en las riades de 1962. Van pujar a l’escenari la seva presidenta, Ana Maria Martínez; la tresorera, Susana Escalera; i la resta de membres de la junta, tot dones: Sònia Martínez i Montserrat Martínez. Aquesta darrera va dirigir unes paraules al públic assistent, agraint el guardó tant a entitats col·laboradores com administracions.
Les dues reconegudes internacionalment, Nadia Ghulam i Shamsia Hassani, no van poder assistir a l’acte. Hassani, per motius obvis, doncs és afganesa i la situació del règim talibà condemna el seu art i la seva llibertat i, per tant, la seva localització és desconeguda. I és que aquesta grafitera ha fet servir els murs d’edificis abandonats de Kabul per donar veu a les situacions que afronten les dones afganeses, i també per visibilitzar la seva força i resolució.
Nadia Ghulam, malgrat no ser ahir a l’acte, assistirà avui al Sopar de Dones previst a la Patronal. Aquesta dona afgana va viure com a home durant 10 anys per poder alimentar la seva família durant el règim talibà, que va acabar amb la vida del seu germà. Ja plenament assentada al nostre país, ha esdevingut escriptora i ha creat l’associació Ponts per la Pau, una entitat per ajudar les dones que, com ella, estan en una situació molt complicada.
Per donar veu a aquestes dues distincions va pujar a l’escenari Laura Roger, membre de l’Ateneu del Món, qui va definir molt bé els seus perfils i les lluites que aquestes dones desenvolupen dia a dia.
Finalment, l’Alcaldessa no només va repassar les trajectòries de totes les guardonades, sinó que va centrar el seu discurs en la lluita encara necessària per la igualtat, contra el patriarcat i les injustícies. Així mateix, va finalitzar el seu discurs fent referència a les persones refugidades que arribaran el proper diumenge al municipi, parant especial atenció a la situació d’aquestes dones.
El punt i final a l’acte el va posar l’actuació musical d’Elena Gadel i Marta Robles qui, amb veu i guitarra respectivament, van fer un repàs pel que consideren les cançons interpretades per dones que han marcat les seves vides.