-
La Generalitat aposta per poder disposar dels mitjans necessaris per que Catalunya lideri el sector espacial a Europa
-
Puigneró confia que el desenvolupament de la xarxa “New Space”, convertirà Catalunya en pionera de la tecnologia 5G
CIÈNCIA I TECNOLOGIA. L’Agència Espacial de Catalunya, creada per el Comitè Científic del Departament d’Indústria i Energia de la Generalitat el 27 d’octubre d’enguany, té com a objectiu impulsar la indústria espacial a Catalunya.
A l’acte de presentació pública de l’Agència, el Conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va comentar que “l’Agència Espacial de Catalunya serà l’encarregada de gestionar tota l’estratègia espacial del Govern i es crea per tal que Catalunya pugui tenir un lloc a l’espai per crear una xarxa de satèl·lits 5G. El Govern ja ha posat en marxa el procés de licitació per llançar els dos primers satèl·lits en la primera meitat de l’any 2021”. El projecte, en el que col·labora l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), té un pressupost de 2,5 milions d’euros.
Puigneró ha afegit que “el Govern ha triat Sant Quirze per tal d’establir la seu central de l’agència, per la proximitat de les instal·lacions del centre d’alta tecnologia Silicon Vallés de Cerdanyola, on es troben les empreses que disposen de la tecnologia necessària per a la construcció dels satèl·lits”.
La ubicació del complex de l’AEC, es preveu que serà als terrenys de Can Ponsic, ja que són els únics disponibles amb una superfície adequada per allotjar els diferents edificis de què constarà aquest projecte.
La Generalitat preveu l’ús dels satèl·lits en telecomunicacions, augmentant la cobertura del 5G per a la Internet de les Coses (IoT), observació de la terra, i per a serveis propis de la Generalitat, per exemple en el control antiincendis i rescats en espais naturals i zones aïllades.
Puigneró es va mostrar confiat que l’estratègia espacial catalana no envaeix les competències de l’Estat, que es limiten a l’atmosfera terrestre. “L’espai és com les aigües internacionals”, va recordar Puigneró, i “els satèl·lits, a més, es llancen en els centres espacials, situats tots al llarg de l’equador terrestre. Però Catalunya anirà més enllà i comptarà amb unes instal·lacions adequades molt aviat per poder disposar d’aquesta tecnologia i liderar el sector espacial”.
L’estratègia espacial de la Generalitat se centra a desenvolupar el sector tecnològic de l’anomenat “New Space”, que desenvolupa i llança petits satèl·lits, coneguts com a nano-satèl·lits, que tenen la grandària d’una capsa de sabates o un microones.
Puigneró va comentar també que Catalunya compta ja amb empreses i organismes rellevants en el sector dels nano-satèl·lits i va destacar especialment l’UPC NanoSat Lab, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), així com un dels centres d’incubació de negocis de l’Agència Espacial Europea, l’ESA BIC BARCELONA, ubicada a Castelldefels.
En un futur pròxim, segons ha comentat Puigneró, es preveu construir una base de llançament de coets pròpia per posar en orbita els satèl·lits a l’aeroport d’Alguaire (veieu l’enllaç a La Vanguardia) i un altre d’alternativa a la Serra de Galliners, en terrenys municipals (per sobre de la Sagrada Família, entre Sant Quirze i Les Fonts). Aquesta decisió ha estat presa després de les conversacions mantingudes entre l’Ajuntament de Sant Quirze i la comissió científica del Departament d’Indústria i Energia de la Generalitat, que ha fet un estudi d’impacte mediambiental a la zona, amb els resultats de que reuneix les característiques necessàries per estar allunyada de nuclis de població i per la proximitat a l’AEC; d’aquesta manera no es perjudica al nucli urbà amb el soroll i el fum contaminant que comporta l’enlairament d’un coet de grans dimensions.
Aquest projecte encara està en la fase inicial d’estudi i fins a mitjans de 2021 no es decidirà definitivament l’emplaçament.
No obstant això, i en contrapartida a la ubicació d’una instal·lació d’aquestes característiques en terreny de Sant Quirze, l’Agència Espacial de Catalunya s’ha compromès amb l’Ajuntament d’aquesta població per tal d’organitzar i dur a terme l’enlairament dels coets del castell de focs a la Festa Major dels pròxims deu anys, utilitzant la tecnologia de que disposa l’Agència.