-
Salut també afirma que la tercera onada serà més semblant a la primera que a la segona i que serà un “escenari molt més dur”
-
El conseller Sàmper llença un missatge d’empatia a la població i demana “comprensió” davant l’allargament de les mesures
SALUT. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha alertat avui en roda de premsa de l’elevada pressió assistencial a Catalunya amb més de 1.000 pacients a les UCI, 621 dels quals per Covid-19 i, en aquest sentit, ha fet una crida a no abaixar la guàrdia: “Necessitem baixar més els casos. La pressió assistencial és altíssima, estem superant els llindars de la segona onada”. Vergés ha explicat que la previsió és que “la pressió assistencial creixi encara més els propers dies, malgrat que estem frenant la corba epidemiològica. Venent uns dies molt intensos per al sistema de salut de Catalunya i per als professionals sanitaris”.
“Hem de frenar l’epidèmia, sobretot, per la situació a Catalunya i també veient el nostre context”, ha reblat la consellera Vergés.
En la mateixa línia s’ha expressat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut). Adrià Comella ha explicat que la situació actual d’aquesta tercera onada ja és més elevada que la que es va tenir durant la segona. “Actualment superem els 600 pacients de COVID a crítics. Aquesta dada ja és superior als 594 que vam tenir durant el pic màxim de la segona onada”, ha especificat. Amb aquestes dades, Comella ha exposat que les futures setmanes no tindran res a veure amb les que es van viure durant la segon onada. “Serà un escenari molt més dur”, ha detallat.
El director del Servei Català de la Salut ha informat que s’estima que els pacients per COVID-19 a les UCI aquesta tercera onada pot ser d’unes 900 persones ingressades només per aquesta malaltia. “El sistema té capacitat de resposta entre 1.200 i 1.300 llits de crítics, però arribar a aquestes dades de pacients COVID fa impossible poder mantenir la resta d’activitats”, ha concretat. Tot i això, el director ha fet èmfasi que se seguirà fent l’activitat urgent i no demorable.
Comella també ha volgut destacar el treball diari dels equips d’atenció primària. “L’atenció primària fa una tasca d’identificació excel·lent i esplèndida. És la porta d’entrada de les malalties greus” i ha manifestat que, sense la seva feina de detecció precoç de casos, tot el sistema es ressentiria.
“Hem de ser forts. Vam qualificar d’herois els nostres professionals. No sé com qualificar-los, però, sens dubte, són els millors referents socials que té el nostre país”, ha conclòs Comella.
D’altra banda, durant la roda de premsa, la consellera Vergés ha tornat a demanar al govern espanyol més eines per poder gestionar la pandèmia. “No pot ser que el ministre candidat Illa s’ompli la boca de cogovernança i no atengui, ni tan sols, a les peticions de tenir més eines per poder prendre les mesures que toquen. Són eines, en aquest cas de mesures restrictives per poder controlar l’epidèmia, però sobretot el que reclamem són també eines amb les ajudes, que aquelles ajudes que despleguem com a Generalitat també es vegin pel que fa al govern espanyol. Això és també clau per frenar epidèmia” ha afirmat Vergés.
De la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció llençant “un missatge d’empatia a la ciutadania per l’esgotament pel compliment de les mesures restrictives actuals en la lluita de la Covid-19”. Sàmper ha recordat que “són molts mesos ja, quasi un any, de pandèmia, i això comporta cansament, de tothom”. En aquest sentit, el conseller ha demanat una vegada més, “un punt de comprensió”, donat que la pròrroga de les mesures “es fa a fi de bé amb la única voluntat de doblegar la corba d’aquesta pandèmia que és tan complexa. Cada dia falten menys dies, pel ritme de vacunació i pel fet que arribarem a una estació on les bones temperatures també debilitin aquesta propagació”.
El titular d’Interior ha comunicat que des del Departament “el proper cap de setmana, 23 i 24 de gener, el Cos de Mossos d’esquadra portarà a terme un dispositiu de control de les mesures de restricció municipal a l’entorn de 6 parcs naturals: Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montserrat, la Zona Volcànica de la Garrotxa, Poblet i Els Ports. S’està acabant de valorar incorporar algun altre parc del territori”, ha dit.
Pel que fa trànsit, el conseller ha detallat que dimarts 19 de gener van circular 369.629 vehicles de sortida de Barcelona i 363.067 vehicles de retorn. Si tenim en compte l’entrada i la sortida a Barcelona a l’Anell 1, dimarts hem tingut un augment del 4% de vehicles respecte la setmana anterior i una reducció del 15% respecte de la setmana prèvia al confinament municipal. Dimecres 20 de gener, van circular 371.614 vehicles de sortida de Barcelona i 365.440 vehicles de retorn Barcelona. Si tenim en compte l’entrada i la sortida a Barcelona a l’Anell 1, dimecres parlem d’un augment del 3% de vehicles respecte la setmana anterior i una reducció del 15% respecte de la setmana prèvia al confinament municipal. Avui, dijous 21 de gener, i fins a les 10h, han circulat 105.992 vehicles de sortida a Barcelona i 127.258 vehicles de retorn. Si tenim en compte l’entrada i la sortida a Barcelona a l’Anell 1, hi ha hagut un augment de l’1% de vehicles respecte la setmana anterior i una reducció del 9% respecte de la setmana prèvia al confinament municipal.
Pel que fa a les últimes dades de Mossos d’Esquadra i pel que fa denúncies administratives, des del 16 d’octubre, el total de denúncies acumulades és de 97.657, 47.713 corresponents a Mossos d’Esquadra i 49.944 corresponents a Policia Local. Del total, 1.847 corresponen a denúncies a establiments, també fetes entre Mossos i Policies Locals. Pel que fa a la identificació de persones acumulades des del dia 16 d’octubre, sumen 161.183 identificacions entre Mossos d’Esquadra i Policies Locals.
Per la seva part, el comissari Joan Carles Molinero, ha detallat que des del 13 al 18 de gener el cos de mossos d’esquadra i les diferents policies locals de Catalunya ha fet un total de 700 inspeccions en locals de més de 400 metres juntament amb els inspectors del Departament d’Empresa per verificar el compliment de les mesures. S’han tancat 131 locals i s’han aixecat 53 actes.
Molinero ha recordat i posat en valor que “en aquest moment treballem en tres àmbits relacionats amb el delicte d’estafa: una estafa en el pagament per poder rebre vacunes, en l’oferiment de material relacionat en la prevenció física de la Covid-19, com són guants, mascaretes i epis, i una darrera tipologia nova que són les falses revisions i inspeccions de domicilis per desinfectar-los, i que un cop pagat el preu, no es duen a terme”. El comissari ha explicat que aquest tipus d’estafes es donen sobretot en centres d’atenció primària, centres de dia i residències de gent gran, en centres mèdics i, en menor mesura, en hospitals, centres mèdics i socials.
Durant el mes de desembre, es van rebre un total de 121 denuncies respecte aquestes tipologies d’estafes. Enguany, durant aquests primers 20 dies de gener, s’ha recollit 37 denúncies d’aquestes característiques, 11 pel lliurament de vacunes. En aquest sentit, Molinero ha recomanat “no efectuar cap pagament ni donar dades personals ni bancàries i informar al telèfon 112 d’aquests fets”.