-
El projecte, pioner a Catalunya, comptarà amb un obrador ubicat a una masia del segle XVIII a Poal (Pla de l’Urgell), un espai cultural i un centre de venda de proximitat
-
Avantva Coop és un projecte cooperatiu d’autoocupació de 20 dones artesanes, i es posa en marxa amb el llançament d’una campanya de micromecenatge
SALUT / EMPRESA. La cosmètica ecològica i l’autoocupació horitzontal fan un pas endavant a Catalunya amb la cooperativa Avantva Coop, que en aquest primer estatge vol donar a conèixer a les persones interessades en una cosmètica bona per a la salut i per a l’ entorn. Avantva Coop SCCL és una cooperativa de serveis sense ànim de lucre basada en els principis de l’Economia Social i Solidària i pensada per a una vintena de dones artesanes ubicada al Poal (Pla d’Urgell, Lleida). El projecte aposta per produir cosmètica ecològica, sostenible i reutilitzable; elaborada amb ingredients de proximitat; i amb processos coherents amb els principis de la responsabilitat social en relació a les treballadores, les persones usuàries i l’entorn.
Les sòcies artesanes conflueixen en aquesta cooperativa amb l’objectiu de donar viabilitat als seus projectes d’emprenedoria dins l’àmbit de la cosmètica ecològica, professionalitzant i visibilitzant els oficis artesans, que aporten sostenibilitat a un món en transició ecològica. El primer pas per fer possible aquesta col·laboració serà posar en marxa les instal·lacions d’un obrador agroalimentari i cosmètic, que compliran amb tots els requisits legals vigents per tal de regularitzar la producció artesana i col·laborativa.
La cooperativa és assembleària, reinverteix els seus beneficis en ella mateixa, i els seus càrrecs no són remunerats. El model cooperatiu posa les persones al centre dels seus interessos i abraça, com hem dit, els principis de l’Economia Social i Solidària, que amb la posada en marxa de l’obrador, cerca:
• Aconseguir un preu accessible a la cosmètica ecològica.
• Producció artesanal viable amb lots petits, sense perdre l’essència de l’ofici.
• Productes de major qualitat, compartint matèries primeres més fresques
• Reducció de l’empremta ecològica per l’abastiment de materials
• Productes fets amb cura, amb condicions idònies
La seu de la cooperativa, ubicada al recinte d’una masia del segle XVIII declarada Bé Cultural d’Interès Local a Poal, població de 600 habitants del Pla d’Urgell (Lleida), encara és en fase de projecte. Aquesta setmana s’obre precisament una crida al micromecenatge col·lectiu per tal de reunir suficient finançament per encarar la següent fase, que és l’execució de les obres d’adequació per a poder construir un obrador cosmètic i agroalimentari, un espai polivalent per a activitats culturals, i un punt de venda. L’obrador està previst que estigui a punt a finals de la primavera. Les obres d’adequació es faran sota criteris de sostenibilitat i amb materials de bioconstrucció. La seva creació té l’objectiu de dinamitzar econòmicament i cultural la comarca, i voltants, i d’aportar al territori riquesa social i valors de cooperativisme i economia de base i solidària. A més, també es cerca posar en valor les tècniques de producció artesanes, que recullen les aportacions i sabers tradicionals i que incorporen els aprenentatges dels moviments i organitzacions ecologistes.
La participació al micromecenatge d’aquest projecte ofereix a les persones que hi col·laborin un conjunt de recompenses de les artesanes de la cooperativa.
La campanya de micromecenatge s’ha oficiat a través de la plataforma Goteo, que considerant la contribució de les mecenes a un projecte solidari i sense ànim de lucre, emet un certificat que permet obtenir beneficis fiscals a través de la donació, descomptant fins a un 80% de la quantitat donada.
Avantva Coop vol teixir sinergies i unir forces per a impulsar i dur a terme els projectes de 20 artesanes, per a produir amb garanties legals, amb els valors de la sostenibilitat i de l’economia social i solidària. En aquesta primera fase, resulta important donar-se a conèixer i trobar-se amb totes les persones que estan interessades en aquest projecte transversal que no sols parla de cosmètica ecològica sinó també d’apoderament femení, territori, sobirania alimentària i cultura.
Més informació i contacte:
www.avantva.coop
hola@avantva.info
www.goteo.cc/avantva