Inici » a-ultimesnoticies » La CUP a la cruïlla. Lluita Internacionalista a la candidatura CUP – Un nou cicle per guanyar

La CUP a la cruïlla. Lluita Internacionalista a la candidatura CUP – Un nou cicle per guanyar

POLÍTICA. El 30 de desembre es signava un acord polític per a la presentació de la candidatura CUP: un nou cicle per guanyar. Els 12 punts del programa defineixen una candidatura que manté la doble ruptura amb el règim i amb el sistema capitalista des d’una política d’independència de classe.

La CUP-CC, ara amb Guanyem, està davant d’una cruïlla: o acaba sent la pota esquerra del bloc burgès català, és a dir, a remolc d’ERC i JxC, o es construeix com a una alternativa de la classe obrera i els sectors populars que permeti avençar cap a la república catalana en ruptura amb el règim del 78 i en defensa els drets socials contra el capitalisme. El programa dels 12 punts aposta per aquesta segona opció.

Setmanes abans s’havien tancat les llistes. Lluita Internacionalista vam decidir no participar-hi.  Encara no hi havia un acord polític signat i els primers documents presagiaven un gir a la dreta. Es presentava públicament l’acord bilateral CUP – Guanyem, que eclipsava la resta d’organitzacions. La cap de llista Dolors Sabater, feia declaracions públiques oferint-se a entrar al Govern, i es difonien vídeos pre-electorals amb el lema “estem preparats”. Altres dirigents de la CUP secundaven l’oferta de participar del Govern de la Generalitat. Ràpidament Pere Aragonès feia una crida a la conformació d’un govern amb ERC com a pal de paller, amb JXC, la CUP i els Comuns. La llista encapçalada per Sabater s’havia tancat des de dalt, impedint que fos el vot de la base qui decidís l’ordre dels i les candidates: forçava a votar a favor o en contra d’una llista tancada de 9. El resultat del Consell Polític de la CUP sobre l’acord bilateral amb Guanyem -33 vots a favor,  26 en contra- demostrava els dubtes importants que s’estaven generant també dins de la CUP.

És absolutament incompatible fer efectiu el punt 1 de l’acord, que assegura la independència política i una clara delimitació amb ERC i JXC, amb entrar al govern de la Generalitat o un pacte de legislatura. I serà encara més evident davant l’agreujament brutal de la situació de la classe obrera i sectors populars en aquesta greu situació sanitària i econòmica.

ERC i JXC (i altres variants ex-convergents) al llarg de més d’una dècada han retallat i privatitzat la sanitat i la resta de sectors públics (educació, serveis, socials, residències…), encara ara amb contractes escandalosos com el dels rastrejadors de Ferrovial. El mateix govern que permet el desmantellament industrial amb tancaments i centenars d’acomiadaments. Igual que el govern espanyol del PSOE-Unides Podem,  posa per davant els interessos de l’Ibex a la gent treballadora o el petit comerç i la restauració. Prioritza els beneficis dels propietaris als  llogaters i ha multiplicat els desnonaments, amb centenars de famílies al carrer en plena pandèmia i en el fred de l’hivern. El mateix Govern que augmenta la repressió sobre la protesta mentre diu rebutjar la criminalització contra el procés, presenta la Generalitat  com acusació contra companys/es represaliades amb presó, i persegueix amb multes i la Llei Mordassa la dissidència. I amb ERC, que entrega l’1 i el 3 d’octubre a l’obediència autonòmica de la mà del PSOE.

Els arguments per a un hipotètic pacte de govern ens recorden a les paraules de Pablo Iglesias quan va entrar al govern del PSOE, la política del possibilisme. Rascar alguna engruna mentre s’apliquen les grans polítiques neoliberals: mesures de protecció de la banca i la patronal, augment del pressupost per a la Casa Reial o l’exèrcit… i ara vota a favor de les propostes del Pacte de Toledo per a la reducció i privatització de les pensions. No n’hi ha prou amb Syriza, o els “ajuntaments del canvi”? Com li ha passat a Podem (destrossat a les eleccions galegues i basques), l’entrada o un pacte de govern, serà un punt d’inflexió i no retorn per la CUP.

Donar aquesta batalla per perduda abans de començar-la o a la primera de canvi –com ha fet la CRT- és sectari amb centenars de lluitadores i lluitadors  de la CUP i les altres organitzacions de la candidatura, per una república catalana i pel socialisme. No sobren forces per enfrontar el sistema i el règim, i una política revolucionària exigeix lluitar fins al final per no perdre’n.  La CRT parla de la necessitat d’un front–i nosaltres ho compartim-, però no n’hi ha prou fent-ne propaganda: cal treballar per l’agrupament més ampli possible sobre un programa de ruptura amb la monarquia i el capitalisme. És des d’aquesta lluita que vam impulsar Iniciativa Internacionalista a les eleccions europees, Des de Baix a les autonòmiques, CUP-AE, CUP-CC, CUP-PR,  agrupaments dels quals no va participar  CRT.

Aquesta candidatura no és la coalició de forces d’esquerres que requereix el moment que vivim. Calia una unitat més àmplia: amb la CUP i l’Esquerra Independentista, Lluita Internacionalista, Pirates, Constituents per la Ruptura i la Crida Constituent, incorporant Anticapitalistes -després de la ruptura amb Podem-Comuns-, CRT i  Corrent Roig. Pensem que l’acord era possible amb el que s’ha signat. Les eleccions només són un moment, la lluita de classes no té treva, i aquesta confluència continuarà sent necessària després de les eleccions. 

Hem donat la batalla pels 12 punts que vam proposar com a base programàtica des de fa mesos i, amb les incorporacions presentades per altres organitzacions, avui són la base política de l’acord de candidatura. Creiem que ha estat un pas endavant. Lluitarem per tal que siguin els pilars de l’acció política i arraconin discursos oportunistes i electoralistes. Des d’aquí fem una crida a tots i a totes les militants de la CUP per tal que no caiguin en el parany de la política “possible”, del discurs de la Colau o Podem. Ens prenem aquest combat com un compromís amb els i les qui hem recorregut aquests darrers 8 anys. Amb aquestes alertes, a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, Lluita Internacionalista cridem a votar CUP-un nou cicle per guanyar.

REQUADRE: La candidatura de Corrent Roig -ARA

Corrent Roig presenta la coalició electoral Candidatura de les Represaliades, juntament amb l’Assemblea de represaliades i Activistes (ARA), per la lluita contra la repressió i per les llibertats que defensa un pla de xoc. Compartim que aquesta lluita és central i així està recollida als 12 punts de l’acord. No creiem que es justifiqui una nova candidatura, menys sense haver intentat cercar una plataforma unitària i amb massa tics d’oportunisme electoralista.  

La utilització de les sigles CDR (Candidatura de les Represaliades) que acompanya la candidatura ha provocat una reacció de rebuig i indignació en el si dels CDRs, per pretendre apropiar-se’n de les sigles. És especialment greu, perquè aquests han estat els organismes més vius que van donar l’1 i el 3 d’octubre del 17, i la continuïtat de la lluita passa per recuperar-los.

En la lluita contra la repressió i per les llibertats vam construir unitàriament la Plataforma 3 d’octubre, que va convocar la vaga general de l’octubre del 2017 i ha impulsat múltiples iniciatives antirepressives. Ni ARA ni CR hi participen. Tampoc en la Plataforma per un Pla de xoc. Aleshores si no hi ha aquesta lluita en els marcs unitaris, no s’entén que es prenguin les mateixes referències per la campanya electoral. La candidatura CR critica la política poc clara de la CUP respecte d’ERC i JXC, però és poc fiable la crítica quan el cap de llista de la candidatura, Roger Español, anava com a cap de llista al senat amb JXC.  

 

ACORD POLÍTIC PER A LA CONFLUÈNCIA

Eixos programàtics Bàsics

Les organitzacions compromeses amb aquest acord per conformar una confluència cap a una candidatura electoral compartida establim aquests eixos programàtics bàsics per treballar i desenvolupar la nostra acció política durant la propera legislatura:

 1. Per fer efectiva la República dels Països Catalans. Mantenir l’acció política per a l’Autodeterminació i la Independència com única forma per construir una república que posi la vida al centre des de la plena sobirania. Ruptura amb el marc jurídic i polític estatal dominat per l’oligarquia representat per la monarquia borbònica i la Constitució espanyola de 1978. Lluita contra la corrupció sistèmica. Sense renunciar als valors democràtics i de diàleg que ha seguit el procés, sabem que la implementació efectiva de la república no vindrà d’unes negociacions impossibles amb l’estat per tal que reconegui el dret d’autodeterminació, sinó mitjançant la construcció de les majories obreres i populars i la seva mobilització sostinguda contra l’estat. Conquerir aquestes majories per la república catalana implica donar-li un fort contingut social i anticapitalista, la qual cosa obliga a una política d’independència de classe oposada a la que ERC i JxC han vingut reiteradament aplicant.
 2. Contra la repressió. Amnistia per a les prop de 3.000 lluitadores represaliades. Per la derogació de la Llei Mordassa i la dissolució de l’Audiència Nacional i l’expulsió de l’exèrcit, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional dels Països Catalans. Dissolució de la BRIMO. Reforma complerta de l’estructura judicial i treballar per un nou model de seguretat. Retirada de tots els càrrecs posats per la Generalitat contra lluitadors/es.
 3. En favor de les classes populars, contra les desigualtats: PA. Un pla de xoc davant l’actual situació d’emergència que inclogui la nacionalització i control públic i democràtic dels sectors estratègics i de les grans empreses de serveis bàsics, i intervenció pública dels preus dels béns essencials (alimentació, habitatge, higiene, salut, educació,…) i dels subministraments bàsics (aigua, electricitat i gas).
 4. En favor de les classes populars, contra les desigualtats: Un pla de xoc davant l’actual situació d’emergència que inclogui mesures per aturar els desnonaments i els talls de subministrament. Aplicació immediata, com a mínim, de la llei de regulació dels lloguers, i expropiació de pisos buits en mans de grans tenidors i sense indemnització, per a formar un parc d’habitatge públic de lloguer.
 5. En favor de les classes populars, contra les desigualtats: Ens oposem a la destrucció del nostre teixit productiu, que ens aboca a la dependència i a la precarització dels i de les treballadores. Prohibició d’acomiadaments, arribant a la nacionalització sota control democràtic per part dels treballadors i treballadores d’aquelles empreses que pretenguin tancar, orientant la producció a resoldre les necessitats socials de manera sostenible i donant forma a un teixit productiu ecològic i respectuós del medi. Reducció de la jornada laboral sense baixada salarial per acabar amb l’atur. Contra qualsevol discriminació salarial. En defensa de salaris i pensions caldrà abordar la derogació de les lleis sorgides de l’actual marc jurídic i polític, entre les quals les lleis de reforma laboral i el Pacte de Toledo i la reforma de les pensions, que fomenten l’actual precarietat dels i de les treballadores.
 6. Recuperació de la gestió i titularitat directa i pública dels serveis públics. Posant la vida davant del capital, revertir les retallades i privatitzacions.
  • Implementació d’un sistema sociosanitari de gestió, titularitat i control 100% públic. Recuperació de titularitat, gestió i provisió de tots els centres del SISCAT (Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya). Personal i recursos a hospitals i a l’atenció primària: estabilitat i dignificació dels sous. Garantint els recursos necessaris a treballadores i usuàries, així com els recursos farmacèutics essencials. Sanitat universal sense cap restricció, i inclòs el dret a l’avortament.
  • Per una educació pública, gratuïta i de qualitat, amb el professorat i els recursos econòmics necessaris. Supressió de concerts educatius.
  • Gestió pública directa de l’atenció social, prou de subcontractes i externalitzacions. Titularitat i gestió pública de les residències d’avis.
 7. Per la sobirania econòmica. Derogació de l’article 135 CE i de la LRSAL i la resta de lleis d’austeritat, que prioritzen el pagament del deute, per alliberar recursos i invertir-los en sanitat pública, tota la xarxa sociosanitària i serveis socials, amb l’objectiu de pal·liar els efectes del Covid19, reforçant també la resposta des del conjunt de municipis dels Països Catalans. No al pagament del deute. En aquesta situació d’emergència social cal apostar per la renda bàsica universal per garantir el sosteniment de les persones més vulnerables. Contra la corrupció i el frau fiscal, contra el control financer i especulatiu de l’activitat econòmica, per una fiscalitat igualadora al servei del treball, lluitant per un nou model de relacions socials i econòmiques socialista, que tingui com a objectiu bastir les necessitats del poble. Nacionalització de la banca. Una banca pública al servei de la societat.
 8. “Salvem el planeta, esclafem el capitalisme”, perquè un porta a l’altre també a casa nostra.
  • Sobirania alimentària, banc públic de llavors i terres, control de preus.
  • En defensa del territori, nacionalització de peatges i aturar privatització d’infraestructures.
  • Per una transició energètica cap un model públic, diversificat, ecològic i sostenible.
  • Per una nova mobilitat, xarxa de transport públic ecològic, control de fluxos turístics i reducció emissions avions i creuers.
 9. Enfortir l’antiracisme. Ple drets polítics, econòmics, socials i de gènere de les persones migrants, regularitzant totes les persones migrades i garantint igualtat de tracte i un accés just als serveis públics, amb el conseqüent impuls de la derogació de la llei d’estrangeria. Tancament dels CIES.
 10. Construir una societat no patriarcal. Una societat sense desigualtats entre homes i dones, ni discriminacions per motius d’opció sexual, identitat o expressió de gènere. Garantir el dret a l’avortament lliure i gratuït i desenvolupar mesures immediates per aturar les violències contra les dones, el reconeixement del treball de cures amb serveis públics de qualitat i aplicació en tots els àmbits de polítiques feministes i d’alliberament lèsbic, gai, bisexual, intersexual i transsexual. Ni precarietat ni feminicidis.
 11. Per una Europa solidària de treballadores i de pobles lliures. Una Europa que superi les estructures de dominació política, econòmica i militar actual de la UE, el BCE/FMI/BM i l’OTAN. Solidaritat internacionalista contra l’imperialisme. Cercarem la relació amb aquelles organitzacions amb qui compartim aquests objectius.
 12. Establir un codi ètic de la candidatura. La candidatura no s’endeutarà amb cap entitat financera i exercirà una transparència màxima en relació als seus comptes. Els seus representants actuaran d’acord amb uns principis ètics que no permetin la utilització de la política com a carrera personal i individual en benefici propi ni la concentració de càrrecs i se’ls podrà revocar en qualsevol moment. Tant les persones electes com les alliberades cobraran uns ingressos mensuals d’acord amb allò que estableixi el codi ètic. Les persones que participaran de la plataforma electoral compartida en els diferents espais de treball es comprometen a ser fidels amb el codi ètic compartit.

Els nostres compromisos

En el marc dels eixos programàtics acordats per les diferents organitzacions que impulsem aquest acord per conformar una confluència cap a una candidatura electoral plural, adoptem els següents compromisos de treball i estratègies compartides:  

 • Ens comprometem a impulsar totes aquelles polítiques per generar els canvis socials necessaris per fer possible les transformacions que defensem als Països Catalans. Això inclou: impuls de mesures de Pla de Xoc per fer front a l’emergència social davant de la crisi de la Covid-19, l’impuls de noves lleis o la modificació de les existents; l’impuls de mesures que sobrepassin els límits competencials existents i la definició d’estratègies conjuntes amb el moviment popular per a fer-les efectives. Ens responsabilitzem, per tant, de liderar i garantir l’execució d’aquests canvis, tant des de dins les institucions com des de fora
 • Ens comprometem a treballar per generar les condicions òptimes per fer efectiva una ruptura amb l’estat espanyol en el nostre camí cap a la independència. Ens cal tornar a agafar la iniciativa en la confrontació amb l’estat per defensar els nostres drets i llibertats com a poble. En la legislatura vinent, no renunciem a un nou referèndum, partint de l’experiència aconseguida en els successius embats dels darrers temps, i ens comprometem a treballar per enfortir les eines de poder popular necessàries que ens permetin recuperar el moment polític aconseguit l’1 i el 3 d’octubre de 2017. I, sobretot, a sostenir-lo.
 • Ens comprometem a treballar per l’amnistia, i a dotar-nos de les eines antirepressives necessàries per sostenir una lluita continuada pels drets i llibertats del nostre poble davant del feixisme d’estat i de carrer.
 • Ens comprometem, a situar el conflicte nacional dels Països Catalans en el terreny internacional perquè ens serà necessària la intervenció dels i de les treballadores i pobles a nivell internacional, a causa del caràcter antidemocràtic dels estats espanyol i francès, de cara a generar un marc resolutiu del conflicte nacional.
2021-01-13
promo primera vinyeta vida (1)
seguros Bilbao nuevo renting febrero 202202_Carta_agente_cast_SB_05
seguros-bilbao-2
seguros-bilbao
previous arrow
next arrow

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator