Dimarts,16 juliol, 2024
IniciA PORTADALa Festa Major de Sabadell 2018 serà més participativa i consolidarà un...

La Festa Major de Sabadell 2018 serà més participativa i consolidarà un nova manera d’entendre la ciutat

  • Amb Macaco, Xavier Sarrià, Ramon Mirabet, Lluís Coloma, Was i Cherry & The Ladies com a artistes musicals destacats
  • La festa inclou 254 activitats, 163 de les quals tenen caràcter local

SOCIETAT.  Del 7 al 10 de setembre, Sabadell tornarà a viure la Festa Major, enguany amb més èmfasi en la festa popular i tradicional, amb més estils de ball i més activitats per a tots els públics, a part de més elements per donar-la a conèixer. Amb un total de 254 activitats, 163 de les quals són propostes sorgides de la nostra ciutat. Una festa que s’ha organitzat per segon any consecutiu seguint les directrius sorgides del procés participatiu per repensar-la i gràcies al qual la convocatòria d’enguany és molt més participada.

L’inici de festa serà el divendres 7 de setembre, amb el tradicional Despertar de festa, el pregó a càrrec de la periodista sabadellenca Gemma Ruiz i l’acte inaugural amb Patx-Work.

Una Festa Major de tota la ciutat

Aquest any es consoliden els diferents espais on s’organitzen activitats festives, amb l’objectiu que tota la ciutadania la pugui viure. Així, al centre hi ha el gruix de les activitats de caràcter popular i tradicional i a l’Eix Macià i a Ca l’Estruch és on es faran els concerts. Finalment, el llarg de l’eix central es reserva per a les activitats descentralitzades. Així, hi haurà un concert el dissabte al sud i un altre el diumenge al nord de Sabadell. La plaça del Pi –que aquest any s’hi incorpora–, l’avinguda de la Concòrdia, la plaça de Montserrat Roig i la Creu de Barberà seran diferents punts on hi haurà activitats.

A més, es tornarà a tallar l’eix principal de Sabadell amb activitats infantils i esportives el diumenge, activitats itinerants el dilluns al matí i amb concerts diversos ambdós dies. La intenció és que la ciutat visqui la festa de punta a punta i que la festa s’acosti als barris.

Pel que fa a les activitats relacionades amb la cultura popular i tradicional, aquest any es consolida el despertar i el final de Festa Major, hi ha ballades de sardanes, el Ball de la Bola, la jornada castellera, trabucaires, puntaires, balls d’arreu, entre altres. Però s’hi incorporen activitats noves de gegants i capgrossos i les colles de foc proposen un final de cercavila impactant i recuperar el Mercat del Foc. Els castellers, faran un nou taller per joves en el marc del projecte Construïm Ciutat. Els Bastoners incorporaran un nou ball per al despertar i, a més, la cercavila de Festa Major tindrà dos punts de sortida que confluiran a la plaça de l’Alcalde Marcet.

Aquest serà el tercer Aplec de Festa Major, on es podrà gaudir de la fideuà, així com portar la carmanyola per compartir amb la família i amistats, acte amenitzat amb la Cia. Més Tumàcat durant el matí i amb els acordions de l’Associació La Diatònica, a la tarda.

Quant al ball, aquest és el tercer any de l’Envelat al passeig de la Plaça Major, que oferirà més estils de ball i més activitats per tal de consolidar-lo com el punt de trobada per als amants del ball en general. Hi tornarà a haver propostes de tango, country, sardanes, danses tradicionals catalanes, racó cubà… i s’hi afegirà la música disco, balls de saló i rumba.

Per la seva banda, al vespre les propostes musicals de la plaça de Sant Roc conviden Cherry & The Ladies, la Banda de Música de Sabadell i D’Kantaka, mentre que a Ca l’Estruch amb una programació engrescadora i en la línia de les activitats innovadores que es desenvolupen al llarg de l’any, com ara, circ, dansa, tallers de noves tecnologies, també la música tindrà presència, entre altres amb Lluís Coloma, Aisha & The Ray-Band, Xocolata Exprès i Coordinadora de Músics. Per la seva banda, a l’Eix Macià hi haurà Prozac Soup, Was i DJ Magenta a la nit electrònica; Ramon Mirabet, Macaco i Jokba la nit per a tothom, i Balkan Paradise Orchestra, Xavier Sarrià i Ebry Knight a la nit de Barraques. La festa la tancarà la Salseta del Poble Sec, el dilluns a la nit, com ja és tradicional.

Es tracta d’una oferta musical més variada, amb estils diversos i amb voluntat que gent de totes les edats es retrobi amb la música que més li agrada.

Exposicions vàries

Pels volts de la Festa Major també és tradició inaugurar diferents exposicions. Aquest any seran les següents: “Atles Sabadell” al Museu d’Art, “La fi és el principi” al Museu d’Història i “El valor de l’efímer” –un recorregut per l’obra de l’artista urbà Treze– i “35è aniversari de la Colla de Gegants i Grallers de Gràcia”, aquestes darreres al Casal Pere Quart.

Una mirada de gènere

En la programació de la Festa Major i en la línia dels últims anys, s’ha tingut molt en compte la presència de propostes locals. Però també la mirada de gènere. Així, 22 de les activitats són protagonitzades per artistes femenines o bé es tracta de propostes que pretenen visibilitzar la dona i sensibilitzar la població sobre la importància d’incorporar la perspectiva de gènere de manera transversal a tots els àmbits.

Més elements comunicatius

Pel que fa als elements comunicatius, aquest any hi haurà 11 torretes amb el programa de la festa repartides pels diferents districtes. I a tres zones d’entrada a la ciutat es podrà veure el cartell de la Festa Major perquè doni la benvinguda a un Sabadell que està de festa. A més, es publicaran anuncis a diferents mitjans de comunicació d’abast nacional, que indicaran que l’estiu no s’acaba fins al final de la Festa Major de Sabadell. Es publicaran també bàners a diferents webs de la ciutat. I, finalment, es tornaran a repartir mocadors al començament de la festa amb l’objectiu que la ciutadania se’ls posi mentre durin les activitats, com a símbol identificatiu de la nostra festa.

El paper destacat del Plenari de Festa Major

El programa d’enguany és fruit del treball de les quatre comissions sorgides del plenari de Festa Major, que després del procés participatiu de fa dos anys, ha celebrat la segona edició, treballant en quatre comissions. Es tracta de les comissions de Cultura Popular, Programació, Territori i Comunicació. A la tasca d’aquestes comissions cal afegir-hi també l’aportació de la Comissió de Festes Populars de Sabadell (CFPS), com també diferents equips de serveis de l’Ajuntament.

L’esport omplirà Festa Major d’activitats

Entre les activitats protagonistes d’aquest 2018 destaquen les que promouen la integració a través de l’esport. Amb aquesta voluntat, la plaça de la Creu Alta acollirà el dissabte 8 de setembre, a partir de 5 de la tarda, la segona edició de la Festa del Bàsquet. De la mà de Global BàsquetCreu Alta Sabadell Bàsquet i La Balles, es proposa l’ús de les pistes de bàsquet per fer-hi una multi activitat de sensibilització, inclusió i coneixença del bàsquet en cadira de rodes, així com l’acostament del bàsquet als infants. L’activitat sorgeix de la fusió de les tres activitats de bàsquet que ja es duien a terme a la Festa Major, concentrant-les en un sol espai amb la voluntat que els diferents col·lectius interactuïn al voltant del bàsquet com a eix central de l’activitat. En aquesta edició especial es podrà gaudir de les activitats següents: Apropem el bàsquet als nens i a les nenes de 17 a 19 h; Rodant cap a la normalitatde 19 a 21 h i Street ball 3 x 3 amb concurs de triples de 21 a 1 h. L’any passat ja es va celebrar la primera edició de la Festa del Bàsquet amb una participació molt exitosa de més de 300 esportistes en les seves diferents activitats.

D’altra banda, també hi haurà lloc per a les diferents curses, que es celebraran el diumenge 9 de setembre, a partir de les 9 del matí. L’anomenada “7-14-21” són tres curses amb un mateix recorregut, que tindran sortida i arribada al passeig de Sant Oleguer. La primera –la 40a Cursa Popular–, preveu una volta al recorregut (7 quilòmetres). La segona (6a Cursa dels 14 km) seran dues voltes, i la tercera (13a Mitja Marató), tres voltes. Les organitzen l’Ajuntament, Sabadell Atletisme i l’Associació Esportiva Mitja Marató.

A més, la Festa Major també acollirà una nova edició de la Cursa Popular Infantil, enguany adreçada als infants nascuts entre l’any 2006 i el 2014. En aquesta edició es planteja que els nens i les nenes corrin junts en les mateixes curses, però sí que hi haurà un recorregut de 600 m per als més petits (2011-2014), un de 1.000 metres per als mitjans (2009-2010) i un de 2.000 metres per als més grans (2006-2008). No hi haurà classificacions per categories. Es donarà una medalla a la participació a tots els participants i es premiarà els primers 3 nens i 3 nenes de cada categoria.

Les inscripcions de les curses es faran fins al divendres 7, a les 20 h, per internet a www.sabadell.cat i awww.mitjasabadell.cati o bé a Intersports Molins a la Rambla, 111.

Un altre dels clàssics de la festa, la Passejada en Bicicletes i Patins, arribarà el dilluns 10, a les 11 del matí, i tindrà sortida i arribada a la ronda de Ponent. Una mica abans, a partir de les 10.30 h, en aquesta ronda tindrà lloc la Gimcana Infantil amb Bicicletes, que arriba a la 14a edició i s’adreça a infants de 3 a 7 anys que, per edat, no poden prendre part en la passejada.

Destaca també que, un any més, es celebraran diferents activitats d’escacs, entre les quals destaca l’11è Open Internacional d’Escacs Ciutat de Sabadell, de la mà de la Societat Coral Colón, al Pavelló Municipal de Cal Balsach, els dies 7, 8 i 10 de setembre. A més, en el marc de la festa també es celebrarà el tercer Blitz Internacional, que tindrà lloc el 9 de setembre al matí. En aquesta modalitat els participants faran competicions ràpides de menys de 60 minuts. I les Simultànies, que es desenvoluparan el dilluns 10 al matí i en què els participants competeixen en contra d’un jugador experimentat. Aquestes partides es retransmeten en directe per internet i tenen milers de seguidors d’arreu del món. L’activitat d’escacs demostra tenir un gran seguiment en línia dels tornejos que es disputen de les diferents modalitats amb milers de persones connectades seguint les partides d’arreu del món.

D’altra banda, i després d’un descans el 2017, tornen els batejos de submarinisme d’UNISUB. Serà el dissabte, de 10 a 14 h i de 15 a 18 h i el diumenge de 10 a 14 h. L’entitat, a més, fa 60 anys el 2018.

Un any més, doncs, les propostes esportives ompliran diversos escenaris distribuïts per la ciutat amb gran diversitat de disciplines com ara pàdel, esquaix, tennis o futbet, entre altres. A més, diversos espais acolliran diferents exhibicions esportives al carrer per tal de mostrar novament la vitalitat esportiva de Sabadell. De fet, la vitalitat esportiva de Sabadell es fa palesa amb la celebració d’un seguit de competicions esportives que fa anys que s’organitzen i que inclouen un ampli ventall de modalitats, com ara el 52è Torneig de Tennis Taula de Festa Major (Falcons Sabadell), la 27a Exhibició de Modelisme Naval (Modelistes de Sabadell), el 24è Torneig de Futbet de Festa Major (Escola de Futbol de Sabadell), el 18è Campionat de Tennis i 17è Campionat de Pàdel (Cercle Sabadellès 1856), el 15è Open d’Esquaix de Festa Major (Club Tennis Sabadell), la 9a edició de les 12 Hores de Futbol Sala (Club Grups Arrahona), el 28è Campionat de Billar pool-51 Festa Major de Sabadell (Snooker Sabadell) o el 3r Be soul Festival (Soul Dance Center).

El comerç també celebra la Festa Major

Amb motiu de la Festa Major de Sabadell, el Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell ha organitzat un ampli ventall d’activitats al centre i a càrrec dels seus agremiats. L’objectiu de la iniciativa és que sabadellencs i visitants gaudeixin encara més de la festa.

Així, durant els dies de Festa Major la ciutadania podrà gaudir de diferents propostes entre les quals destaca la música chill out, música country, actuacions de DJ, actuacions musicals de soul, jazz, funch, rock; fins activitats infantils com contacontes…

Promoció de la Ciutat

La Festa Major és un element de promoció de la ciutat, un element de capitalitat que permet promocionar el territori i interactuar amb ciutats veïnes. Amb aquest objectiu enguany el programa de Festa Major estarà disponible a tots els hotels en tres idiomes: català, castellà i anglès. D’aquesta manera es vol promocionar tota l’oferta que proposa la festa com a reclam turístic.

Una altra novetat de la qual es podrà gaudir aquest any en el marc de la Festa Major és la que organitzen els responsables d’Ingress, un joc de rol que utilitza la realitat augmentada i que, sota el títol de Mission Day Sabadell, aglutinarà centenars d’usuaris del popular títol de Niantic. La dinàmica delMission Day convida a recórrer la ciutat durant un lapse d’hores per complir missions especials i, precisament el proper 8 de setembre, els usuaris d’aquest joc podran participar en el primer Dia de la Missió a Sabadell. L’esdeveniment oferirà la possibilitat de conèixer monuments i llocs històrics i/o singulars de la ciutat, alhora que promocionarà el turisme mitjançant el joc. Això serà possible a través de “missions” creades especialment per a aquest esdeveniment, que requereix que els jugadors es desplacin per localitzacions específiques, que són part de l’entorn del joc.

Servei gratuït de bus nocturn i espais més inclusius, novetats d’enguany

Un element destacat d’enguany són les mesures d’accessibilitat, tant pel que fa a la mobilitat, especialment encaminada a facilitar el retorn dels joves a casa, com per garantir a tots els ciutadans i ciutadanes amb diversitat funcional l’accés i el gaudi als concerts i espectacles.

En el primer cas, com a novetat, aquest any la Festa Major de Sabadell tindrà un servei totalment gratuït d’autobús nocturn. Concretament, serà la línia N1 (Espronceda, Ca n’Oriac, Can Deu), entre les 11 de la nit i les 6 de la matinada, com també la línia N4 (la Serra, Can Rull i els Merinals), entre les 11 de la nit i 2/4 de 7 del matí. Totes dues en ambdós sentits.

I en el segon cas, també com a novetat, es mantindrà un espai reservat per a persones amb diversitat funcional a totes les actuacions on hi hagi previst el servei de cadires (plaça de Sant Roc, plaça de Vallès i a Ca l’Estruch), com també una tarima amb rampa a l’espai concerts de l’Eix Macià. L’objectiu és tenir una Festa Major més inclusiva.

Campanyes de sensibilització

Amb l’objectiu d’informar i orientar sobre el consum responsable, de divendres a diumenge, a l’espai dels concerts de l’Eix Macià, hi haurà situat un punt d’atenció SOMNIT de la Creu Roja amb la col·laboració de l’Ajuntament.

I, en el marc de la campanya  per erradicar les violències masclistes, durant la festa es consolidarà i difondrà el protocol establert i  es mantindrà tota la difusió de flyers, cartells, targetes i polseres, a més de presència de parelles preventives als principals espais festius. A més, i com a novetat, s’instal·larà  a l’espai dels concerts de l’Eix Macià el Punt Lila per a informació i prevenció.

La Festa Major a la xarxa

Tota la informació de la Festa Major es podrà consultar al web http://www.sabadell.cat/festamajor. A més, amb l’objectiu de fer-la més participativa, l’Ajuntament proposa de fer servir l’etiqueta #FMSBD18 a les xarxes socials per publicar qualsevol comentari, fotografia o vídeo relacionat amb la festa.

Enguany, com a novetat, el canal d’Instagram municipal publicarà al final de cada dia algunes de les imatges que la ciutadania hagi penjat en aquesta xarxa amb l’etiqueta #FMSBDd18.

Col·laboracions i suport

La Festa Major és possible també gràcies a la col·laboració de Transports Urbans de Sabadell (TUS), El Corte Inglés, Viena i l’Escorxador de Sabadell, com també amb el suport de la Diputació de Barcelona, Cevasa, Gálvez, Teka, Auser, Powerade, Decathlon, Serrat, Cafès Pont, Ràdio Sabadell i Sabadell Atletisme.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies