-
L’obra de Camil Fàbregas s’hi hauria amagat el gener del 1939 per impedir que caigués en mans de les tropes feixistes que entraven al Principat
-
El fill de l’alcalde Magí Marcé, Avenir Marcé, en va revelar la possible ubicació a Josep Maria Civis, primer regidor d’ERC després del franquisme
CIÈNCIA I TECNOLOGIA. 16/03/2022 — La Fundació Josep Irla i Esquerra Republicana Sabadell promouen un projecte arqueològic per esclarir si el bust de bronze del polític republicà Francesc Pi i Margall és o no sota el pati de l’antic Círcol Republicà Federal (CRF), actual seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), on l’haurien enterrat per protegir-lo de l’exèrcit feixista el gener del 1939 segons testimonis orals. La iniciativa parteix del grup de memòria històrica de la secció local d’Esquerra, integrat per Pere Farrés, Jaume Oliveras, Toni Manyà i Manel Ruiz. El treball costarà uns 4.000 euros, i l’executa l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL, sota la direcció i la coordinació de la doctora Tona Majó Ortín. La possible ubicació exacta del bust la va transmetre el fill de l’alcalde republicà Magí Marcé, Avenir Marcé, a Josep Maria Civis, primer regidor d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell després del franquisme.
La prospecció, aviat
La iniciativa és, actualment, en fase de documentació, que inclou el buidatge de diversos arxius i fons particulars, i està duent a terme, també, tràmits administratius. Un cop obtingut el permís de l’Ajuntament de Sabadell –al qual el propietari, la UAB, té cedit l’equipament–, els treballs de prospecció començaran tan aviat com el Departament de Cultura de la Generalitat autoritzi la intervenció arqueològica, la qual cosa podria passar les pròximes setmanes. A part de l’estudi documental i la recerca històrica, i del treball de camp a la recerca del bust, el projecte inclou la redacció de l’informe històric i patrimonial sobre el monument i l’elaboració d’una memòria final. Quan la intervenció s’hagi acabat i sigui quin sigui el resultat, la Fundació Josep Irla i ERC Sabadell també promouran diverses accions per donar a conèixer la iniciativa a la ciutat.
Resoldre un misteri
El director executiu de la Fundació Josep Irla, Josep Vall, ha afirmat: «En la línia de salvaguardar la memòria republicana, la recuperació del bust de Francesc Pi i Margall seria una tota una fita històrica, no només per a la ciutat de Sabadell, sinó també per a tot Catalunya».
L’expresident d’ERC Sabadell, regidor i membre del grup de memòria històrica de la secció local, Pere Farrés, ha subratllat: «Només pensar en el valor que deuria tenir aquest bust tant a nivell simbòlic com ideològic i, fins i tot, sentimental, per a les persones que es van entestar a protegir-lo de les hordes franquistes, que ja eren a les portes de la ciutat, fa que l’intent de recuperar-lo esdevingui per a nosaltres un homenatge a aquells que considerem pares de la tradició republicana que tant ha marcat la ciutat de Sabadell. Pot passar que, al fer-hi l’actuació, no s’hi trobi res. Ja fa molts anys dels fets que coneixem, i per aquell jardí hi poden haver passat des d’espoliadors feixistes fins a qualsevol altra situació que hagi fet desaparèixer el preuat bust de bronze. Tanmateix, estem molt il·lusionats en la recerca. Volem recuperar-lo per a la ciutat, de la mateixa manera que volem recuperar per a Sabadell l’emblemàtic edifici modernista del Círcol Republicà Federal, tal i com apareix al Pla de Memòria Històrica acabat d’aprovar al Ple mercès a la nostra aportació».
Sobre el bust de Pi i Margall
El 27 de juliol del 1930 s’inaugurava, al pati del Círcol Republicà Federal de Sabadell, un monument en homenatge a Francesc Pi i Margall, qui fou el segon president de la Primera República Espanyola (1873) i ideòleg principal del republicanisme federalista. Francesc Pi i Margall havia inaugurat el 1888 la seu d’aquest centre polític i cultural, coneguda com «la catedral republicana del Vallès». La seva figura política i el seu llegat intel·lectual van ser el far que va guiar, durant més de 40 anys, el pensament i la ideologia de bona part dels quadres i membres del CRF, la major part dels quadres joves (i no tan joves) del qual acabarien integrantse, a mitjans dels anys 1930, al Casal Català d’Esquerra, seu sabadellenca de l’Esquerra Republicana de Catalunya, acabada de néixer.
El monument constava d’una base de pedra en forma de monòlit amb una placa de bronze enganxada a la part frontal i un bust retrat de Pi i Margall al capdamunt, també de bronze. El bust és obra de l’escultor sabadellenc Camil Fàbregas i recentment s’ha pogut localitzar, al seu fons en dipòsit al Museu d’Art de Sabadell (MAS), el model de guix que va servir per fabricar-ne el contramotlle de fosa, signat i datat al 1930.
Actualment, el bust de Pi i Margall ja no es troba en el seu emplaçament original. Segons el testimoni d’alguns dels membres actius del CRF el 1939, recollit pels descendents, just abans de l’entrada de les tropes de l’exèrcit del general colpista Francisco Franco a Sabadell, el gener d’aquell any, alguns dels membres del Círcol van decidir enterrar el bust al pati del local per impedir que caigués a mans dels feixistes.