-
L’entramat falsificava les proves necessàries per a obtenir el Diploma d’espanyol com a llengua estrangera (DELE) i el Certificat de coneixements socioculturals d’Espanya (CCSE), requisits necessaris perquè ciutadans estrangers obtinguin la nacionalitat espanyola
-
Els agents han identificat a 1667 persones que haurien pagat a l’organització entre 1000 i 4500 euros pels seus serveis, reportant un benefici de més quatre milions d’euros
-
Hi ha 35 detinguts a la província de Barcelona, inclòs el líder de la xarxa. Una persona més ha estat arrestada al Regne Unit, fruit de la coordinació entre la Policia Nacional espanyola i la National Crime Agency (NCA) britànica
SOCIETAT. 10-desembre-2021. Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal presumptament dedicada a l’obtenció fraudulenta de diplomes i certificats expedits per l’Institut Cervantes sota el mandat del Ministeri d’Educació i el Ministeri de Justícia, i han detingut a 36 persones en una operació coordinada per EUROPOL i desenvolupada de manera simultània a Espanya i el Regne Unit. L’entramat, assentat a la província de Barcelona, falsificava les proves orals i escrites per a obtenir el DELE i el CCSE, requisits necessaris perquè ciutadans estrangers obtinguin la nacionalitat espanyola per residència. Els agents han identificat a 1667 clients que haurien pagat a l’organització quantitats que oscil·len entre els 1000 i els 4500 euros, obtenint la xarxa un benefici superior als quatre milions d’euros. La coordinació entre la Policia Nacional espanyola i la National Crime Agency (NCA) britànica ha permès l’arrest al Regne Unit d’un dels membres importants de l’entramat, on roman a la presó fins que es materialitzi la seva extradició a Espanya. Altres 35 persones han estat detingudes a la província de Barcelona, inclòs el líder de la xarxa, decretant-se l’ingrés a la presó provisional per a cinc d’elles.
Col·laboració amb l’Institut Cervantes
Des de l’any 2018 la Policia Nacional, en estreta col·laboració i coordinació amb l’Institut Cervantes, ve investigant els diferents fraus relacionats amb l’obtenció dels diplomes DELE i els certificats CCSE expedits oficialment pel citat Institut sota el mandat del Ministeri d’Educació i el Ministeri de Justícia, respectivament. Així, al novembre de l’any 2020, agents de la Policia Nacional van dur a terme un ampli dispositiu en diferents províncies en el qual 25 persones van ser arrestades per suplantar la identitat d’estrangers residents legals durant la realització dels exàmens per a obtenir el DELE.
Gràcies a la informació obtinguda en aquest operatiu i en les posteriors perquisicions, els investigadors han pogut acreditar l’existència d’una organització criminal assentada a Barcelona, amb ramificacions al Regne Unit, que anava més enllà de la suplantació d’identitats o la filtració de preguntes dels exàmens. En una acadèmia on es realitzen les proves per a l’obtenció dels diplomes DELE i els certificats CCSE es falsificaven els exàmens perquè aquells ciutadans estrangers que mancaven dels coneixements necessaris poguessin obtenir l’aprovat. Superades les proves de manera fraudulenta, els ciutadans obtenien els diplomes i certificats oficials.
Beneficis de més de quatre milions
El director del centre comptava amb una àmplia xarxa d’intermediaris i captadors formada per dues branques diferenciades, una bangladeshí i una altra pakistanesa, per la qual cosa la majoria dels seus clients eren originaris de Bangladesh, el Pakistan i l’Índia. Els estrangers que acudien a aquesta xarxa pagaven de 1000 a 4500 euros pels seus serveis, quantitat que variava segons el número i tipus de documents que sol·licitessin, així com del nombre de persones que intervinguessin en la consecució d’aquests. Els investigadors han pogut identificar a 1667 clients -1380 ja tindrien el DELE de manera fraudulenta-, que haurien generat a l’organització un benefici superior als quatre milions d’euros.
En el marc de l’operació s’han realitzat tretze diligències d’entrada i registre – 12 a la província de Barcelona i una al Regne Unit- havent-se intervingut, entre altres efectes, 50000 euros en metàl·lic, 29 telèfons mòbils, 12 ordinadors personals i abundant documentació entre la qual es troben centenars de diplomes fraudulents.