Dijous,18 abril, 2024
IniciA PORTADALa Setmana. “Il dolce far niente” per Cristina Redondo

La Setmana. “Il dolce far niente” per Cristina Redondo

CRISTINA REDONDO/TRIBUNA

La Setmana

Aquests dies he visitat La Setmana del Llibre en Català, que és una fira de caràcter literari que aquest any celebra la seva 37a edició, i que cada any a inicis de Setembre podem trobar a l’Avinguda Catedral de Barcelona.

La Setmana és la Fira literària per excel·lència que ens permet reconèixer la tasca de les editorials que editen en català i de les llibreries que apropen al lector les seves publicacions, tot donant visibilitat al llibre i les revistes i oferint eines per a fomentar la prescripció de la lectura.

Trobem moltes per no dir, la gran majoria de les editorials en llengua catalana, però, particularment, dins de les novetats presentades aquesta nova edició, m’ha mancat trobar les editorials d’auto publicació en llengua catalana. Potser perquè la generació de llibres autopublicats no gaudeix del mateix prestigi al sector que la publicació tradicional, però així i tot, també podem trobar llibres al mercat de la literatura catalana que són autopublicats, per aquest mateix motiu m’ha semblat que la representació de la literatura catalana actual era del tot incompleta.

Tot i que no només per aquest motiu, sinó també per altres petits detalls que potser s’escapen des de l’organització de La Setmana. A Catalunya tenim la sort de gaudir del talent dels bons traductors al català, els més destacats presents també a la fira, i també tenim molt bons i escriptors i escriptores en llengua catalana que són un goig llegir, però em sorprèn un fet, i em duu a una reflexió en veu alta que vull compartir amb vosaltres: realment fem projecció de la literatura catalana convidant a un autor estranger? No seria més interessant promocionar un autor català o autora catalana?

Vull deixar molt clar que no tinc res en contra de l’autor convidat aquest any, David Lagercrantz, ni tampoc dels possibles autors convidats en edicions anteriors, però el fet que un escriptor estranger sigui el convidat especial de La Setmana i se’l faci difusió a tot arreu mediàticament, ho trobo més un encert de comunicació pel mateix escriptor que no pas per La Setmana en si, que és en teoria el que s’hauria de difondre, perquè dubto molt que La Setmana hagi provocat ressò al país d’origen de l’escriptor. Òbviament, si rebusquem a les notícies d’aquest mes, podem veure que l’autor està de promoció amb el seu darrer llibre publicat a Espanya amb l’Editorial Planeta. Disculpeu-me però això no anava de promocionar les editorials petites catalanes? Sí, aquelles valentes que s’atreveixen a publicar exclusivament en català en l’època que més complicat és el mercat del llibre.

Sincerament, crec que ens hagués ajudat més a la literatura catalana promocionar un escriptor/a de la mateixa terra, que publica amb una editorial petita o com a mínim d’emprenedors valents i petits, que no pas un escriptor estranger, ja que de pas no només haguéssim ajudat un empresari editorial català sinó que també haguéssim promocionat més les vendes d’un escriptor català que no pas les d’un escriptor estranger, que té a la darrera una gran editorial com el Grup Planeta, per molt que Planeta publiqui també en català. I torno a dir, no tinc res ni contra les grans editorials ni contra els escriptors dels seus catàlegs, alguns d’ells fins i tot els adoro i els venero moltíssim, però això ho deixarem per una altra columna d’opinió.

Tot i aquesta petita critica, trobo que és cert que La Setmana fomenta la trobada entre lectors, llibreries, editorials i revistes que editen en català. Es veu clarament des de fora, com a lector que passeja per la Fira i que en gaudeix comprant llibres, que hi ha un molt bon ambient entre els diferents estands i expositors i que, La Setmana, clarament constitueix un punt de trobada del sector literari català.

Com a lletraferida que sóc, trobo que La Setmana és una bona oportunitat per trobar totes les novetats de la rentrée literària, per recuperar antics fons editorials, descobrir la sorpresa de les reedicions dels clàssics o vells best-sellers ja oblidats, i alhora gaudir de presentacions de llibres i de lectures en veu alta amb reconeguts autors, actors i periodistes, sopars literaris, taules rodones, nits de música i cinema i espectacles familiars. Recordo que em va divertir molt escoltar a l’entranyable Pilarín i els seus comentaris i algunes experiències sobre el fet d’il·lustrar llibres.

Enguany La Setmana crec que esdevé una trobada imprescindible a la literatura catalana, i que els lectors esperem cada any ja, per apropar-nos més a les editorials, els llibres i els seus autors.

Però també, des de les bambolines de sector literari català, crec que s’ha erigit com un punt de trobada per poder fer negoci i fer créixer la literatura catalana. A La Setmana no només es venen llibres, sobretot les novetats de la temporada de Tardor, aprofitant la tornada de la Tardor, sinó que també, en paral·lel se celebra un festival literari que permet el contacte dels autors amb els lectors, l’apropament a la lectura en català, les presentacions de llibres, etc.

Com a lectora celebro moltíssim que es duguin a terme iniciatives d’aquest tipus, i sincerament, crec que s’haurien de fer més fires literàries arreu del territori semblants a La Setmana. Com a escriptora és un goig veure com a companys de professió poden veure les seves obres exposades en una Fira tan senzillament maca com és La Setmana, per la meva part, però… Només manca esperar que la pròxima edició es pari atenció als autors autopublicats i novells, que no som pocs els que ens agradaria comptar també amb un espai a La Setmana, com a la resta d’autors catalans ja consagrats.

Cristina Redondo.

La setmana

Estos días he visitado La Setmana del Llibre en Català (La Setmana del Libro en Catalán),  que es una feria de carácter literario que este año celebra su 37ª edición, y que cada año a inicios de Septiembre podemos visitar en la Avenida Catedral de Barcelona.

La Setmana es la feria literaria por excelencia que nos permite reconocer la labor de las editoriales que editan en catalán y de las librerías que acercan al lector sus publicaciones, dando visibilidad al libro y las revistas y ofreciendo herramientas para fomentar la prescripción de la lectura.

Encontramos muchas por no decir, la gran mayoría de las editoriales en lengua catalana, pero, particularmente, dentro de las novedades presentadas esta nueva edición, me ha faltado encontrar las editoriales de auto publicación en lengua catalana. Quizás porque la generación de libros autopublicados no goza del mismo prestigio en el sector que la publicación tradicional, pero aun así, también podemos encontrar libros en el mercado de la literatura catalana que son autopublicados, por este mismo motivo me ha parecido que la representación de la literatura catalana actual era del todo incompleta.

Aunque no sólo por este motivo, sino también por otros pequeños detalles que quizás se escapan desde la organización de La Setmana. En Cataluña tenemos la suerte de disfrutar del talento de buenos traductores en lengua catalana, los más destacados presentes también en la feria, y también tenemos muy buenos escritores y escritoras en lengua catalana que son toda una gozada leer, pero me sorprende un hecho, y me lleva a una reflexión en voz alta que quiero compartir con vosotros: ¿realmente proyectamos la literatura catalana invitando a un autor extranjero? ¿No sería más interesante promocionar un autor catalán o autora catalana?

Quiero dejar muy claro que no tengo nada en contra del autor invitado este año, David Lagercrantz, ni tampoco de los posibles autores invitados en ediciones anteriores, pero el hecho de que un escritor extranjero sea el invitado especial de La Setmana y se le haga difusión a todos los niveles mediáticos, lo encuentro más un acierto de comunicación para el mismo escritor que para La Setmana en sí, que es en teoría lo que se debería difundir, porque dudo mucho que el país de origen del escritor invitado se haya hecho eco de  La Setmana como tal. Obviamente, si rebuscamos en las noticias de este mes, podemos ver que el autor invitado está de promoción con su último libro publicado en España con la Editorial Planeta. Disculpadme pero ¿esto no iba de promocionar las editoriales pequeñas catalanas? Sí, aquellas valientes que se atreven a publicar exclusivamente en catalán en la época que más complicado es el mercado del libro. Sinceramente, creo que hubiera ayudado más a la literatura catalana promocionar un escritor/a de Catalunya , y de los que publican con una editorial pequeña o como mínimo de emprendedores valientes y pequeños, que un escritor extranjero, ya que de paso no sólo hubiéramos ayudado un empresario editorial catalán sino que también hubiéramos promocionado más las ventas de un escritor catalán que las de un escritor extranjero, que tiene detrás un gran Grupo Editorial como el Grupo Planeta, por mucho que Planeta publique también en catalán. Y repito, no tengo nada ni contra las grandes editoriales, ni los Grupos Editoriales, ni contra los escritores de sus catálogos, algunos de ellos incluso los adoro y los venero muchísimo, pero eso lo dejaremos para otra columna de opinión.

A pesar de esta pequeña crítica, creo que es cierto que La Setmana fomenta el encuentro entre lectores, librerías, editoriales y revistas que editan en catalán. Se ve claramente desde fuera, como lector que pasea por la Feria y que disfruta comprando libros, que hay un muy buen ambiente entre los diferentes stands y expositores y que, La Setmana, claramente constituye un punto de encuentro del sector literario catalán.

Como rata de biblioteca que me considero, creo que La Setmana es una buena oportunidad para encontrar todas las novedades de la rentrée literaria, para recuperar antiguos fondos editoriales, descubrir la sorpresa de las reediciones de los clásicos o viejos bestsellers ya olvidados, y a la vez disfrutar de presentaciones de libros y de lecturas en voz alta con reconocidos autores, actores y periodistas, cenas literarias, mesas redondas, noches de música y cine y espectáculos familiares. Recuerdo que me divirtió mucho escuchar a  la entrañable Pilarín y sus comentarios y algunas experiencias sobre el hecho de ilustrar libros.

Este año La Setmana creo que se convierte en un encuentro imprescindible en la literatura catalana, y que los lectores esperamos cada año ya, para acercarnos más a las editoriales, los libros y sus autores.

Pero también, desde las bambalinas de sector literario catalán, creo que se ha erigido como un punto de encuentro para poder hacer negocio y hacer crecer la literatura catalana. En La Setmana no sólo se venden libros, sobre todo las novedades de la temporada de otoño, aprovechando la vuelta de las vacaciones, sino que también, en paralelo se celebra un festival literario que permite el contacto de los autores con los lectores, el acercamiento a la lectura en catalán, las presentaciones de libros, etc.

Como lectora celebro muchísimo que se lleven a cabo iniciativas de este tipo, y sinceramente, creo que se deberían hacer más ferias literarias por todo el territorio semejantes a La Setmana.

Como escritora es un gusto ver como compañeros de profesión pueden ver sus obras expuestas en una feria tan sencillamente bonita como es La Setmana, por mi parte, muy a pesar … sólo me falta esperar que la próxima edición se preste atención a los autores autopublicados y noveles, que no somos pocos los que nos gustaría contar también con un espacio en La Setmana, como sucede con el resto de autores catalanes ya consagrados.

Cristina Redondo.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies