Dissabte,20 abril, 2024
IniciA PORTADALa Societat Espanyola d'Arterioesclerosi (SEA) posa en valor noves evidències científiques sobre...

La Societat Espanyola d’Arterioesclerosi (SEA) posa en valor noves evidències científiques sobre la relació entre estil de vida i risc cardiovascular

  • Ha presentat el document “Recomanacions sobre l’estil de vida en la prevenció cardiovascular”, desenvolupat per un grup d’experts de la SEA

SALUT.  La Societat Espanyola d’Arterioesclerosi (SIGUI) ha presentat el passat 22 de gener públicament un important estudi científic realitzat pel seu grup de treball de Nutrició i Estils de Vida: “Recomanacions sobre l’estil de vida en la prevenció cardiovascular”. Han presidit l’acte el Dr. José Mostaza, vicepresident de la SIGUI, i han presentat el document dos dels seus autors, els Drs. Francisco Pérez Jiménez i Emilio Ros.

Noves evidències científiques

L’estudi “Recomanacions sobre l’estil de vida en la prevenció cardiovascular” és un document d’important rellevància científica, que aborda amb sentit crític els consells establerts sobre els hàbits de vida i les malalties cardiovasculars. Atès que els documents existents sobre recomanacions saludables es donen suport, amb massa freqüència, en informacions i recomanacions prèvies no sempre actualitzades, semblava raonable fer una posada al dia per a confirmar o no dites evidències.

D’aquesta forma, s’ofereix a la societat consells validats per les recerques més actuals. Es presta especial interès a la importància preventiva de l’activitat física, l’abandó del tabac i el valor dels diferents grups d’aliments. El document discuteix, a més, nous paradigmes, com el de la medicina personalitzada aplicada a la nutrició, la importància de la flora intestinal o del processament dels aliments. Així, s’aporten noves evidències útils i de transcendència que llancen nova llum sobre el paper de l’estil de vida en el control del risc cardiovascular.

Un document necessari

El Dr. Pérez Jiménez ha explicat els motius pels quals era necessari aquest document: “En el moment actual, amb l’increment de malalties relacionades amb una alimentació inadequada, cal que la població disposi d’una font de coneixement fiable que orienti en el confús món de la informació no contrastada”. En aquest sentit, ha insistit que “la salut depèn més de la intel·ligència de cadascun en la presa de decisions adequades, que dels avanços científics i tecnològics”.

Aquest document és una eina que actualitza recomanacions prèvies, ja desfasades, que amb freqüència s’han fet repetitives i es continuen utilitzant com a falsos mites.

Les recomanacions nutricionals d’aquest estudi s’han elaborat fugint del reduccionisme tradicional, segons el qual els aliments són bons o dolents. S’ha tingut en compte que també alguns poden ser neutres, per la qual cosa no hi hauria raons per a la seva exclusió de la dieta.

El document ressalta la importància de l’abandó del tabac i de realitzar activitat física. També aborda conceptes nous o de complexa interpretació, com la importància actual de la medicina de precisió per al segle XXI, la microbiota intestinal, les estratègies per a millorar l’adherència a la dieta o el complex problema del processament dels aliments.

Corregir la “mala fama” de formatges i ous

El Dr. Ros, per part seva, ha plantejat que “els aliments són més importants que els nutrients (per exemple, àcids grassos o colesterol) que contenen, ja que la matriu de nutrients saludables de certs aliments contraresta el possible risc dels seus components nocius”. Dos casos paradigmàtics són el formatge i els ous, que tradicionalment s’han desaconsellat pel seu alt contingut en àcids grassos saturats i colesterol, respectivament. “Tots dos aliments contenen nombrosos nutrients beneficiosos, i les evidències actuals indiquen que el seu consum no només té un efecte irrellevant sobre les xifres de colesterol, sinó que no s’associa amb el risc de malalties cardiovasculars. Al contrari, pot reduir-ho, particularment el risc d’ictus”.

Per això, el document recomana el consum diari de lactis fermentats, incloent-hi el formatge, i permet el consum de fins a un ou al dia.

Efectes beneficiosos de les llavors

L’estudi de la SEA també s’ocupa dels efectes beneficiosos de les llavors (cereals integrals, llegums, fruita seca i cacau) sobre la salut cardiovascular. I recomana el seu consum freqüent pel seu efecte reductor del colesterol. El cafè, una altra llavor, és molt ric en potents antioxidants (polifenols), igual que el te, i totes dues begudes s’associen a benefici cardiovascular.

El document també certifica que l’oli d’oliva verge extra és la grassa culinària idònia i confirma l’efecte saludable de fruites, verdures i peix. Insisteix en el consum moderat de begudes alcohòliques i en l’efecte nociu de les carns processades (béicon, embotits, etc.) i de l’excés de sal.

Finalment, es descriuen els diferents patrons dietètics saludables, entre els quals la dieta mediterrània compta amb les evidències més consistents de benefici cardiovascular.

[box type=”note” ]La Societat Espanyola d’Arterioesclerosi (SEA) és una societat científica que va néixer en 1987 per iniciativa d’un grup de metges de diferents especialitats.

L’arterioesclerosi és un procés multifactorial, en el diagnòstic del qual i tractament estan implicats especialistes de diverses disciplines.

SEA aborda aquest important problema mèdic i social des de la recerca, la docència i la divulgació.[/box]

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies