Inici » a-ultimesnoticies » La temporada de tardor-hivern als teatres de Sabadell vol acostar-se i sumar nous públics

La temporada de tardor-hivern als teatres de Sabadell vol acostar-se i sumar nous públics

  • Inclou J. Neddermann, S. Dalma, Mag Lari, Clara Peya, Engruna Teatre, Llego Tarde i els espectacles “Leda”, “L’oncle Vània”, “53 diumenges”, “Il Barberà de Sevilla”, entre altres

CULTURA /TEATRE.  La temporada tardor-hivern del 2021 als teatres municipals vol acostar-se més a la ciutadania i sumar nous públics. La màgia, el flamenc, els espectacles familiars, la música clàssica i moderna, l’òpera, el circ, el teatre, la dansa i les arts performàtiques obren un món de possibilitats per a tots els públics. Les entrades per aquests espectacles es posen ja a la venda, amb el 70% d’aforament i la distribució del públic per grups bombolla. La previsió és anar posant a la venda els espectacles un mes abans que tinguin lloc, amb l’esperança que la situació millori i es pugui arribar a aforaments del 100%.

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha presentat avui un avanç d’aquesta programació i ha destacat que “la riquesa i varietat dels espectacles que ofereixen els teatres i equipaments culturals municipals de Sabadell és un segell que singularitza la programació municipal. Més que mai, i pensant que la cultura ens ajuda i acompanya, la programació d’aquesta temporada vol acostar-se i sumar nous públics”.

La música del Teatre Principal

El Teatre Principal estrena la temporada de tardor, l’1 d’octubre, amb música de km 0 i el concert La meva mar, del grup Casablanca Benedicta, amb la veu d’Antonia León. Seguint amb la música moderna, el 5 de novembre actuarà Judith Nedermann, que presentarà nou disc: Aire.

El 12 de desembre serà el torn del flamenc amb dos cantaores: José Antonio Martín Yáñez, Salao, i Luís Sánchez i la cantaora Ana Brenes, acompanyats a la guitarra per José Gabriel Calderón.

El 28 de novembre, la Banda de Música de Sabadell oferirà el concert Cartoon Band, amb música en viu i dibuixos animats. Per la seva banda, Joventuts Musicals organitza tres concerts de música de cambra, un cada mes. L’entitat portarà també tres concerts de música al Saló del Teatre Principal, amb un format íntim i proper.

No faltarà tampoc el concert de música de cobla, el 7 de novembre, de la mà de la Cobla Simfònica Catalana, el qual es lliurarà el Premi Nacional Agustí Borgunyó 2020. La programació de cobla inclourà el tradicional Concert de Sant Esteve, que tindrà lloc el 19 de desembre.

“Leda” obre la programació teatral

Pel que fa les arts escèniques, la temporada començarà amb Leda, que tindrà lloc amb un format íntim i proper al Saló del Teatre Principal el 2 i 3 d’octubre.

El 17 d’octubre, al mateix equipament, es podrà veure L’Oncle Vània, el clàssic de Txèkhov dirigit per Oskaras Koršunovas i produït pel Teatre Lliure i Temporada Alta. El repartiment inclou Julio Manrique, Ivan Benet, Raquel Ferri, Lluís Marco, Carme Sansa, Júlia Truyol i la sabadellenca Anna Güell. El 31 d’octubre, es podrà veure al Principal 53 diumenges, una comèdia de Cesc Gay protagonitzada per Pere Arquillué. Finalment Suite TOC núm. 6, programada el 3 de desembre, tancarà la programació d’arts escèniques, amb Les impuixibles, Clara Peya i Ariadna Peya.

D’altra banda, el Teatre Principal continuarà acollint la programació familiar de la Sala Miguel Hernández, amb una estrena el 24 d’octubre i amb el festival El més petit, que tindrà lloc al novembre.

Els simfònics de La Faràndula

Pel que fa als simfònics que protagonitza l’Orquestra Simfònica del Vallès a La Faràndula, comencen el 24 de setembre amb La vuitena de Beethoven i el Concert per a violoncel de Haydn, dirigit per Andrés Salado i amb Mariona Camats al violoncel. El 19 de novembre l’OSV portarà un Tribut a John Williams, dirigit per Rubén Gimeno, amb algunes de les bandes sonores més conegudes i memorables de la mà d’aquest compositor. Finalment, el 2 de gener, tindrà lloc el tradicional Festival de valsos i danses, enguany dirigit per Xavier Puig i amb la soprano Isabella Gaudí.

Aquesta tardor la Fundació Òpera Catalunya proposa la representació de l’òpera Il barbiere di Siviglia, de Gioacchino Rossini, del 20 al 24 d’octubre, amb direcció escènica de Pau Monterde i direcció musical de Daniel Gil de Tejada. La FOC també portarà un Concert homenatge a Amadeu Vives, el 26 i 28 de novembre, en commemoració del 150è aniversari del naixement d’aquest compositor.

El 2 i 3 d’octubre es programa de nou al Teatre La Faràndula els concerts de Sergio Dalma que es van haver d’anul·lar per causes de la pandèmia. I el 30 d’octubre es podrà veure l’espectacle Una nit amb el Mag Lari. Per la seva banda, la Joventut de la Faràndula tornarà al teatre i enguany presentarà Els Pastorets i La Blancaneus i els set nans, al novembre.

A Ca l’Estruch, 19 projectes professionals

De setembre a desembre, Ca l’Estruch acollirà un total de 19 projectes professionals. Com que és un centre de creació i producció, la major part de la programació artística i cultural del centre sorgeix de les residències artístiques de les àrees de dansa i nous formats, circ, arts visuals i performance (NauEstruch) i arts digitals (MediaEstruch), que es configuren a través d’una convocatòria pública i que es decideixen amb comissions de professionals de cada una de les àrees.

Les diferents àrees de Ca l’Estruch treballen en cooperació amb diferents entitats i institucions al llarg de l’any. Aquestes col·laboracions enriqueixen la programació amb una presència important del talent emergent, la diversitat d’estils i temàtiques. Les entitats i organitzacions amb les quals col·laboren les àrees de circ i dansa, per exemple, són: Institut del Teatre, Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, Free Bodies, Certamen Coreográfico de Madrid, Festival IF. D’altra banda, les entitats artístiques locals tornaran a ocupar els espais d’assaig, seguint en tot moment els protocols de prevenció sanitària que fixa la Generalitat i l’Ajuntament.

Pel que fa al circ, continuaran els tallers del Circ en Família, a càrrec de Tub d’Assaig, i les Càpsules de Circ amb Martina Covone, a més de l’espectacle Mentir lo mínimo, de la companyia Alta Gama, el divendres 29 d’octubre. Serà el preludi del desmuntatge de La Vela, per a la renovació que s’iniciarà al desembre.

Aquesta tardor, en la disciplina de dansa i nous formats, l’equipament tindrà en residència la companyia Una i Una, que el dissabte 25 de setembre presentarà Hacemoscomoquebailamos, i del col·lectiu Llego Tarde es podrà veure una mostra de Residencia 0, el dissabte 16 d’octubre.

El 2 d’octubre tindrà lloc un any més el Certamen Coreogràfic, amb col·laboració amb la companyia Petit Món. I el 18 de desembre es podrà gaudir de l’espectacle Re. Titled y los lunares del puma, de Marina Pravkina, Alesya Dobysh i Adrián Vega. I del 4 al 15 d’octubre es podrà visitar l’exposició “Danza para cualquiera”, 10 anys d’Illacan Danza, que recull entre altres les dues edicions de Ciutats en Dansa que s’han fet a Ca l’Estruch.

La companyia de Teatre Leamok porta Lázaro, una adaptació lliure del clàssic de la literatura espanyola El Lazarillo de Tormes a ritme de rap, hip-hop i amb elements de danses urbanes. I el 6 de novembre arriba Lizzie, el musical.

Enguany Ca l’Estruch torna a ser una de les seus del Festival IF i acull tres projectes d’aquesta biennal de de teatre visual i de figures. I, un any més, durant el novembre l’equipament acollirà un bon grapat d’espectacles i activitats del festival El Petit de laSala, fruit de la col·laboració entre els dos centres de creació que té Sabadell.

Pel que fa a la branca d’arts visuals i performatives, la primera proposta és el cicle d’exposicions NOW, l’espai de mostra del treball dels artistes en residència. Aquestes exposicions mostren sempre treballs en procés dels residents de la NauEstruch. Del setembre al desembre del 2021 s’acollirà els projectes d’Elena Carvajal, Jose Velasco i Úrsula San Cristòbal, com també Open Think Tank: 22-24, amb quatre sessions de debat professional sobre el projecte de Ca l’Estruch en relació amb el seu present i el seu futur, tenint en compte la nova etapa que s’obre amb la selecció de Sabadell com a Capital de la Cultura i la Biennal d’Art Contemporani Manifesta.

Per la seva banda, l’àrea d’arts digitals de l’Estruch, MediaEstruch, presenta 4 projectes fruit de les residències que tindrem aquesta tardor.  Del setembre al desembre del 2021 es presentaran els projectes d’Ona Galo, Andrea Bel i Roset, Sergio Benítez i Javiera Robledo.

La temporada passada tanca amb més de 24 mil espectadors

Pel que fa a la temporada que ara s’ha acabat, l’Ajuntament en fa una valoració positiva, malgrat la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19. En aquest període marcat per les mesures de seguretat, les limitacions de mobilitat i la restricció d’aforaments, la cultura a la ciutat s’ha reinventat i ha creat nous espais de difusió. S’ha aconseguit dur a terme bona part de les programacions estables, s’han organitzat moltes activitats en línia i s’ha acollit un nombre considerable de públic a esdeveniments de tot tipus, amb la voluntat de mantenir la normalitat en els equipaments culturals.

Entre el juliol del 2020 i el juny del 2021 els equipaments municipals culturals han programat més de 800 activitats, que han arribat a més de 120.000 persones. Pel que fa a les arts escèniques i la música, les activitats dels teatres Principal, La Faràndula, La Sala i Ca l’Estruch entre setembre de 2020 i juliol de 2021 han exhibit 218 espectacles, amb 24.537 persones de públic. A més, s’hi ha fet 242 residències i s’hi ha fet 97 activitats pedagògiques. Quant a les activitats del cicle festiu i la cultura popular, han aplegat 88.971 persones i s’han fet 370 sessions diferents. Les propostes de les biblioteques municipals han arribat a 6.139 persones.

Els teatres han invertit en millores i han adaptant els espectacles a les normatives i les mesures sanitàries vigents en cada moment. S’ha pogut veure teatre, òpera i circ, amb produccions que després han fet circuit per tota Catalunya. S’han mantingut el cicles de musica simfònica i de cambra, així com el FrescFestival i l’Embassa’t, tot i que en versions reduïdes.

La programació de La Sala Miguel Hernández ha apostat per la innovació, amb nous continguts artístics en línia i tallers a les escoles, que han fet possible mantenir el contacte amb les famílies i amb els centres educatius. També ha creat la plataforma Petit als Núvols, en el marc del Festival El Més Petit, que ha conservat la mirada internacional així com la connexió amb el públic i els professionals del sector.

La cultura popular ha estat una de les grans afectades perquè no s’han pogut fer activitats obertes a la via pública, però cal destacar l’esforç que es va fer per organitzar les actes de Nadal i la Cavalcada estàtica en espais perimetrats i amb reserva d’entrada. També cal agrair la tasca de les entitats locals que van reprogramar la Festa Major a partir de la tardor de l’any passat amb el nom de “L’Espectacle continua”.

D’altra banda, les biblioteques van superar un llarg període amb només serveis mínims però després ha apostat per la digitalització, fins a organitzar un 30% d’activitats virtuals i amb un bon resultat de públic. I els museus també van estar molt temps sense poder organitzar res al marge de les exposicions i les visites s’han vist molt afectades per la situació, però han creat nous formats per a apropar les seves activitats a la ciutadania.

Finalment, el regidor ha remarcat que “la comunicació i l’atenció al públic han estat un element clau en aquest període d’anul·lacions, reprogramació, devolució d’entrades i altres incidències… A finals de 2020 es va posar en funcionament l’aplicació Sincronitzats, amb la voluntat de fer un pas més en la difusió de continguts culturals i esdevenir una eina de relació estable entre els diferents agents culturals de la ciutat”.

 

2021-07-29
promo primera vinyeta vida (1)
seguros Bilbao nuevo renting febrero 202202_Carta_agente_cast_SB_05
seguros-bilbao-2
seguros-bilbao
previous arrow
next arrow

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator