NATURA. La tórtora turca és un ocell força nou a Catalunya, ja que va venir de l’Europa oriental durant la segona meitat del segle XX. Actualment es troba en les zones litorals.
Construeix el niu amb branques dalt dels arbres i el folra amb materials suaus. La femella pon 2 ous blancs, que tant ella com el mascle incuben durant dues setmanes. Les cries són capaces de volar al cap de tres setmanes. Pot fer dues o tres postes per any, durant la primavera i l’estiu.
Viu en zones de cultius, als parcs de les ciutats i també prop de granges i cases aïllades. No fa migracions; és un ocell sedentari que sempre viu al mateix lloc.
A Sant Quirze podem trobar un gran nombre d’exemplars de tórtores, que quasi sempre van en parella i a la primavera i entrat l’estiu, les podem veure als arbres i damunt dels fanals, amb el seu cant tan peculiar per comunicar-se entre el mascle i la femella. Es un ocell de caràcter dòcil que de seguida agafa confiança amb les persones, sempre que l’acostament sigui suau, sense moviments bruscs ni sorolls forts que els produeixin ensurts.
A banda de les tórtores, també es poden veure exemplars de tudons, garses, pardals, pit-roigs i d’altres ocells, però són més desconfiats i és difícil acostar-s’hi; no obstant això, amb paciència i perseverança (i també amb una mica de menjar!), ho podem aconseguir.
És un plaer veure algun d’aquests ocells venir fins a on ens trobem, a menjar engrunes de pa, grana esmicolada o qualsevol altre llavor que els hi posem. Si tenim una mica de paciència, al final poden acabar menjant de la nostra mà.
Aquest article ve a propòsit del fet que a la terrassa de casa meva, fa uns dies que vàrem posar menjar a la barana del balcó per donar aliment als ocells que volten a prop de casa, i el resultat es que cada dia ve una tórtora a menjar, sense espantar-se per estar nosaltres a la taula, a un metre de distància. Són uns ocells molt dòcils i que si tens paciència, de seguida es fan amics nostres.
Aquesta es una de les poques oportunitats que ens brinda la natura per gaudir de la companyía d’un animal salvatge a prop nostre. Hem d’aprofitar aquests moments màgics i deixar-nos seduir per la seva bellesa.
Si tenim cura del nostre entorn i protegim la nostra fauna, podrem seguir gaudint d’aquest plaer.
Carles Viñals