-
Es tracta d’una bateria amb una forma similar a la d’una estora que incorpora un sistema inductiu de càrrega sense cables que permet proveir d’energia al vehicle automàticament quan està estacionat o mentre circula
-
Premium PSU, que ha comptat amb el suport d’ACCIÓ a través del Servei d’Innovació Estratègica, forma part de la iniciativa Catalonia Exponential Leaders, que identifica les empreses més disruptives de Catalunya
-
L’empresa, que desenvoluparà tot el procés de fabricació del producte a la seva seu de L’Hospitalet, preveu contractar enguany un total de 10 persones per a aquesta nova línia de negoci
ECONOMIA I EMPRESA. L’empresa catalana Premium PSU dedicada a la fabricació de sistemes de conversió d’energia, està desenvolupant un prototip de carregador sense fils per a vehicles elèctrics estacionats i en moviment. La tecnologia utilitza un sistema inductiu de càrrega que mitjançant unes bobines permet proveir d’energia als vehicles automàticament quan estan aparcats o mentre circulen sense la necessitat d’una connexió física. El producte té un disseny similar al d’una estora i pot aplicar-se en pàrquings, centres de logística o en carreteres.
Premium PSU ha comptat amb el suport del Servei d’Innovació Estratègica d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- per dur a terme un procés de reflexió sobre el model d’innovació a l’empresa en àmbits com les persones, l’estratègia i els processos. De fet, Premium PSU és una de les 16 empreses més disruptives de Catalunya l’any 2021, segons la iniciativa Catalonia Exponential Leaders d’ACCIÓ.
Segons el CEO de Premium PSU, Jordi Gazo, “el nostre objectiu és facilitar la usabilitat de la recàrrega sense haver de fer servir el cable”. En aquest sentit, Gazo afegeix que “el sistema wireless redueix l’impacte dels punts de càrrega, estalvia costos i disminueix l’ús excessiu de materials, ja que no es necessita cablejat per carregar o impulsar un vehicle”.
La tecnologia es pot aplicar en diferents mitjans de transport com automòbils, camions, robots autònoms, tramvies o trens lleugers. En el cas dels tramvies, Gazo explica que “el sistema d’inducció es podria introduir a les estacions, on ja es disposa de sistemes elèctrics, per aprofitar les pauses dels trens per carregar el motor i així eliminar tota la infraestructura de cablejat”. Pel que fa als vehicles, “la nostra estratègia és comercialitzar primer el carregador per a l’àmbit privat, com en comunitats de veïns o pàrquings, tot i que també estem investigant el camp de la càrrega dinàmica, que és la que permet proveir un vehicle quan està circulant per un carrer intel·ligent de càrrega”.
Gazo afegeix que “actualment existeixen dificultats per disposar de punts de càrrega de vehicles i a vegades costen de trobar”, és per això que la companyia estudia aplicar els sistemes de connexió sense fils en semàfors, cruïlles, rotondes o peatges per facilitar l’accés als punts de la mateixa manera que s’aprofiten els temps d’espera o parada.
Els carregadors, que conformen una nova línia de negoci per a Premium PSU, es desenvoluparan i fabricaran des de la planta que l’empresa té a l’Hospitalet de Llobregat. Per impulsar aquesta nova tecnologia, la companyia ja ha contractat tres enginyers i una persona pel departament comercial, i enguany té previst incorporar 6 treballadors més. El producte s’estima que es comercialitzi el 2024, tot i que el 2023 ja tindrà disponibles els primers demostradors.
Tot i això, enguany la companyia farà la primera incursió en l’ecosistema de carregadors per a vehicles elèctrics mitjançant una nova marca, anomenada Floox, que produirà i instal·larà estacions de càrrega a pàrquings privats i a la via pública. “Aquest és un molt bon precedent per després impulsar els carregadors sense fils”, afirma Gazo.
Premium PSU, amb la seva introducció en el mercat dels carregadors elèctrics sense cables, preveu doblar la facturació l’any 2024, superant els 30 milions d’euros en vendes. Fundada el 1981, compta amb una plantilla de més d’un centenar de treballadors i ha treballat amb clients d’escala nacional i internacional.
Les empreses més disruptives de Catalunya
Catalonia Exponential Leaders és la iniciativa d’ACCIÓ posada en marxa l’any passat en el marc del programa Catalonia Exponential, oberta a qualsevol empresa catalana que tingui un projecte disruptiu en algun camp rellevant pel futur de la societat. L’objectiu és identificar i difondre projectes innovadors que responguin a criteris de valoració basats en l’impacte de la proposta, el seu alineament amb els ODS o l’aportació diferencial capaç de generar un nou mercat, entre altres. De fet, fins al 6 de març està oberta la convocatòria per a les empreses catalanes que vulguin presentar-se a l’edició d’enguany.
Les 16 Catalonia Exponential Leaders de l’any 2021 van ser Vottun, Qilimanjaro Quantum Tech, Bimetrics, Sateliot, Venvirotech, Honext, Peptomyc, Nostrum Biodiscovery, Humanitcare, Zyrcular Foods, Heura, Natural Machines Iberia, SEAT:CODE, Advanced Air Mobility, Premium PSU i X1 Wind.