-
El Festival d’Arts per a espectadors de 0 a 5 anys clou amb una bona valoració una nova edició condicionada per la situació sanitària i el desenvolupament d’activitats en línia
CULTURA / ESPECTACLES. El Més Petit, el Festival d’Arts per a espectacles de 0 a 5 anys d’edat, va tancar ahir una nova edició especial marcada per l’actual situació sanitària. A la realització en línia de part de les seves propostes (ja previst originàriament) s’hi va sumar el tancament d’espais culturals decretat just abans de l’inici, el 14 de novembre, i que únicament ha permès desenvolupar les funcions familiars de l’últim cap de setmana. “Ha estat una edició estranya, certament, però El Més Petit no ha faltat a la seva cita amb les famílies, els mestres, els artistes o els professionals del sector. L’hem fet i estem contents, cosa que demostra la seva consolidació com a Festival de referència al sud d’Europa en l’àmbit de les arts per a la primera infància”, valora Eulàlia Ribera, la seva directora.
Precisament una de les innovacions digitals d’aquest any es prorrogarà encara unes setmanes més. Es tracta de les experiències artístiques en línia del Petit als Núvols, l’espai virtual del Festival, adreçades a famílies i concebudes per gaudir de l’art sense moure’s de casa. Són propostes creades per tres companyies catalanes –Animal Religion, Big Bouncers i David Ymbernón– que busquen la interacció i la connexió entre espectadors i creadors. Tota aquesta oferta digital és accessible mitjançant l’adquisició d’una entrada/codi que dóna accés a totes tres propostes il·limitadament i que cal introduir a https://petitalsnuvols.elmespetitdetots.cat/.
V Encontre Internacional d’Arts per a la Primera Infància
A l’espai del Petit als Núvols també s’hi ha desenvolupat les accions de formació d’El Més Petit (Mestres que es Mouen i Artistes que es Mouen) i el V Encontre Internacional d’Arts per a la Primera Infància. En total s’han ofert 29 hores de formació en línia, a més de les conferències a la carta i debats en viu de l’Encontre, que ha comptat amb un centenar de participants. D’aquests, una quarta part eren professionals internacionals de les arts per a la primera infància, especialment d’Europa i Llatinoamèrica. Tots ells, a més, han disposat d’un espai de networking en línia a la plataforma virtual de la trobada.
Pel que fa a la part presencial, hi ha hagut funcions familiars l’últim cap de setmana, amb l’excepció de les previstes al Teatre Municipal de Benicàssim, al País, Valencià, que s’han desenvolupat amb total normalitat. Em aquest context, s’han realitzat 21 representacions, entre les quals l’estrena de Söns, de la companyia Pels Més Menuts, que ha estat la coproducció d’aquest any del Festival.
Una altra de les novetats d’aquesta edició han estat els tallers escolars, una proposta consistent en acostar les companyies participants a les escoles com a fórmula per suplir les tradicionals funcions escolars d’El Més Petit. En total, s’han realitzat 62 edicions d’aquests tallers, amb la participació de més de 900 alumnes.
Globalment, el Festival El Més Petit 2020 ha arribat a una trentena d’espais d’aquests municipis, entre teatres, escoles i d’altres recintes de Sabadell, Igualada, Barcelona. Lleida, Olot, Benicàssim, Sant Cugat, Tordera, Granollers, Viladecans i Montcada i Reixac.
“Una de les conclusions del Festival, ben visible en les persones que han comprat entrades/codi per a les experiències artístiques del Petit als Núvols és que la digitalització permet que El Més Petit s’expandeixi més enllà del seu àmbit tradicional. I això obre un vector de creixement que caldrà explorar en les properes edicions, sempre sense oblidar que la presencialitat és un valor en si mateixa, indispensable per complir el nostre lema: l’art ens alimenta i ens fa créixer”, conclou Eulàlia Ribera.