Slider
Inici » a-ultimesnoticies » Les receptes de l’avi Conrad – Pagés i amant de la natura: Confitura de codony (Codonyat)
Slider

Les receptes de l’avi Conrad – Pagés i amant de la natura: Confitura de codony (Codonyat)

GASTRONOMÍA.

La recepta de la setmana: Confitura de codony (Codonyat)

INGREDIENTS:

  • 4 kg de codonys
  • 2,5 kg de sucre
  • 0,75 litres d’aigua (almíbar)
  • 1 Llimona
  • Pots de vidre amb tapa hermètica o millor motlles rectangulars (tipus Tupperware)

Si es vol fer més o menys quantitat de confitura, s’ha d’augmentar o disminuir proporcionalment les quantitats dels ingredients.

PREPARACIÓ:

Pelar els codonys, extreure la polpa i la part central dels pinyols (també ho podeu fer un cop bullits; surten més fàcilment). Tallar-la a trossos i fer-la bullir durant 10 o 12 minuts i escórrer l’aigua.

Fer l’almívar amb 2,5 kg de sucre i 3/4 de litre d’aigua (veure Consells per la preparació de les melmelades i confitures, al final de la recepta) o si voleu, tireu el sucre i l’aigua a la cassola, juntament amb els codonys.

Afegir la polpa del codony a l’almívar, afegir una llimona partida per la meitat (amb pell) i posar a bullir el conjunt durant 50 minuts. Triturar bé amb la batedora elèctrica en calent fins que el codony quedi ben fi.

També es pot remenar la mescla amb una barnilla d’acer mentre bulli el codony; cadascú decideix el mètode que més li agradi. La qüestió es deixar-lo el més fi possible.

Abans que es refredi, posar la confitura als pots o al motlle, ja que si es refreda costarà molt d’omplir-los.

Es aconsellable fer servir un motlle rectangular, ja que aquesta confitura, quan es refreda, queda molt consistent i s’ha de tallar amb un ganivet. Si feu servir pots, han de ser de boca ample, per facilitat l’extracció.

 

 

 

Consells per la preparació de les melmelades i confitures

La preparació de les melmelades dolces i confitures es faran amb fruites dolces, que no siguin taronges amargues o llimes.

Es partirà una llimona madura i s’afegirà a les confitures durant tota la ebullició. També, a gust de cadascú, es pot afegir una rama de canyella, sense posar-hi molta, ja que si no, predomina el sabor i amaga el de la fruita.

El sucre cremat li dona a les confitures una tonalitat agradable a la vista i un sabor millorat.

Tallarem la fruita desitjada a trossos ben petits o més grossos, a gust del consumidor. Hi ha persones que els hi agrada trobar els trossos de fruita i d’altres que els hi agraden més fines, sense trossos; per això millor fer servir una batedora elèctrica fins a deixar una pasta al seu gust.

Un cop triturada la fruita, es posarà en una olla adequada a la quantitat de melmelada o confitura que es vulgui fer, tenint en compte que s’ha d’afegir el almívar, que també ocupa espai dins l’olla.

Per fer l’almívar, es posarà en una altre olla mig quilo de sucre blanc (o sucre de canya, panela, xarop d’arç, Mascabado, etc.) per cada litre d’aigua. Es pot variar la quantitat de sucre per fer la confitura més dolça o menys, segons gustos.

Es posa a bullir durant 30 minuts, fins que l’almívar s’espessí lleugerament. Deixar refredar bé abans de posar-lo a l’olla amb la fruita. La quantitat d’almívar a incorporar amb la fruita, dependrà de si la fruita té suc o es més seca. En cas de posar massa almívar, es pot deixar bullir més estona fins que s’evapori l’excés d’aigua, però tenir en compte que quan es refreda la melmelada, sempre es fa més espessa.

Es aconsellable fer-les bullir dues vegades, d’un dia per l’altre i deixant refredar; això beneficia bastant al sabor final de la melmelada o confitura.

IMPORTANT: Perquè les confitures i melmelades es puguin guardar mesos o inclòs anys, es tenen que esterilitzar fent-les bullir un cop fetes i posades dins dels pots on es consumiran (sempre de vidre, amb tapa hermètica), com a mínim 15 o 20 minuts al bany maria, procurant que l’aigua cobreixi bé els pots i que estiguin ben tancats.

Aquests consells son vàlids per totes les melmelades i confitures descrites en aquesta secció, per tant no les repetirem a cada recepta per no fer la lectura tant feixuga, a menys que s’indiqui altre cosa en alguna recepta en particular.

També les quantitats de fruita que apareixen en cada recepta, son els que es van fer servir en el moment de la preparació de la melmelada o confitura en concret. Per variar la quantitat de melmelada o confitura, s’ha de fer la proporció dels ingredients, augmentant o disminuint, segons es vulgui.

Bon profit!

2020-11-04

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator