-
#AgafaelGuant, infants i joves lliures de violències masclistes identifica diferents manifestacions de violències, facilita recursos pedagògics i apropa els serveis d’atenció
-
L’ICD demana la implicació ciutadana i d’influencers a les xarxes socials per poder fer arribar els missatges al màxim de joves
SOCIETAT. L’Institut Català de les Dones, del departament de la Presidència, posa avui en marxa a les xarxes social la campanya #AgafaElGuant Infants i joves lliures de violències masclistes amb l’objectiu d’augmentar la protecció i la seguretat d’infants, adolescents i joves davant les violències masclistes en l’actual realitat derivada per la crisi sociosanitària de la COVID19.
La convivència forçada amb els agressors, una connectivitat més intensa a internet i els canvis en l’ús de l’espai públic poden fer incrementar i agreujar les situacions de violències masclistes.
Davant aquesta situació la iniciativa s’adreça a la població més jove per:
– donar-los eines per a identificar les diferents manifestacions de les violències masclistes que poden estar patint
– apropar-los els recursos i serveis existents
– promoure un espai virtual de suport i sororitat col·lectiu que trenqui el seu aïllament.
#EstemAmbTu
La campanya, que visibilitza diferents manifestacions de violències masclistes per facilitar la seva identificació, es difondrà a través de Tik-Tok, Instagram, YouTube, Twitter i Facebook.
Per incrementar la difusió i eficàcia dels missatges a través de les xarxes, la iniciativa demana el suport dels i les influencers que s’adrecen al públic més jove.
Les situacions sobre les quals #AgafaElGuant hi posa èmfasi son:
#StopGrooming
- Estigues alerta! Hi ha adults que es fan passar per col·legues a les xarxes.
#StopControl
- Ets lliure de parlar amb qui vulguis i penjar les fotos que vulguis! Que no et controli la teva parella!
#ProuViolènciesMasclistes
- Res del que facis justifica que t’intimidin, t’empenyin o et peguin
- Tens dret a una llar segura i una vida plena lliure de violències masclistes
- Tens dret a sentir-te segura al carrer
#ProuViolènciesSexuals
- Tens dret a no rebre imatges sexuals que no has demanat
- Si reps imatges íntimes d’algú altre sense el seu consentiment, NO les renviïs- Aturem el sexpreading!
- Si difonen fotos íntimes teves sense el teu consentiment, t’estan fent sexpreading i és delicte
- Res justifica que et toquin sense el teu consentiment o t’obliguin a realitzar pràctiques sexuals que no desitges
#ProuViolènciesLGTBIfòbiques
- Tens dret a viure la teva orientació sexual i identitat de gènere de forma lliure dins i fora de casa!
#ProuViolènciaPsicològica
- Res del que facis justifica que t’humilïn, et culpabilizin o t’ignorin
#ProuViolènciaEconòmica
- Ningú té dret de controlar els teus diners, prendre-te’ls o gastar-se’ls sense el teu consentiment
Repte #AgafaElGuant
Per a què la nova realitat d’obligada distància social i de major presència domiciliària no es converteixi en aïllament per a infants i joves en situació de violències masclistes la campanya proposa agafar un guant dels que estem utilitzant per fer front a la pandèmia i fer-se una fotografia/vídeo emulant la Rosie the Riveter com a mostra de sororitat i suport col·lectiu.
Recursos per a joves a dones.gencat.cat/agafaelguant
A través de la plana web de la iniciativa: dones.gencat.cat/agafaelguant es facilita un seguit de recursos audiovisuals que ajuden a la identificació de les violències masclistes. Aquí també es poden trobar els principals serveis on adreçar-se si s’està en aquesta situació. Els missatges de la campanya difonen i faciliten àmpliament les principals vies d’accés telemàtiques:
- Telèfon 900 900 120. 900900120@gencat.cat. Whatsapp 671 778 540 contra les violències masclistes
- Telèfon Infància Respon 116 111. Infanciarespon.tsf@gencat.cat
- Telèfon 112 per Emergències
- mossos.atenciovictimes@gencat.cat
Noves situacions, les violències de sempre
La campanya vol incidir, especialment, en:
- Infants i jovesque presencien situacions de violència cap a les seves mares o que pateixen violència sexual per part d’algú del seu entorn i del qual no poden aïllar-se.
- Noies jovesque es troben en situació de violència física, psicològica i/o sexual dins les pròpies llars, centres residencials o d’acollida, on la persona agressora és la parella, algun membre de la família, tutor, personal responsable de la seva cura, companys de pis o del centre residencial, o inclús persones del propi veïnat.
- Noies joves que pateixen violències en l’espai públic en forma d’intimidació, assetjament, o agressions sexuals per persones de l’entorn comunitari.
- Adolescents i joves LGTBIQ+que estan patint violència per part de familiars i entorn proper que no accepten la seva identitat de gènere o preferència sexual i que conviuen amb el rebuig, el menyspreu i la incomprensió.
Ciberviolències
Amenaces, assetjament i control a través del mòbil i les xarxes socials són algunes de les manifestacions que estan patint adolescents i joves, i que impedeixen que les cases i residències siguin espais segurs i protegits.
- Infants i adolescents són objectiu del grooming, adults que els contacten utilitzant les xarxes socials i les aplicacions mòbils fent-se passar per menors d’edat amb la intenció d’obtenir material de contingut sexual una vegada guanyada la seva confiança.
- El sexpreadingi la sextorsió s’acarnissen principalment amb les noies joves. La difusió de fotos i vídeos de contingut sexual sense el consentiment de la persona que hi apareix és una de les pràctiques utilitzades sovint per fer mal i venjar-se d’ex parelles o per humiliar i desprestigiar les noies.
- L’obtenció d’imatges i vídeos sexuals fent servir amenaces o el xantatge per no publicar-les és el que es coneix per extorsió sexual o sextorsió. La vergonya i la culpa sovint fan que les noies no ho expliquin al seu entorn i se sentin atrapades i aïllades.
- El ciberassetjament, l’extorsió per continguts sexuals, o el control mitjançant internet, xarxes socials i aplicacions mòbil són manifestacions de les violències masclistesque es donen tot i la distància social i l’aïllament domiciliari, i que tenen un impacte enorme en la persona.
Espai públic
El moment actual està provocant canvis en la nostra manera de relacionar-nos en societat i amb l’espai públic.
La distància social, les franges horàries per sortir al carrer, o la reducció dels aforaments al molts llocs o al transport poden fer augmentar la sensació d’inseguretat a l’espai públic per a les dones joves.
Les violències masclistes en l’àmbit comunitari són una realitat que es dóna encara que la presència als carrers sigui testimonial, i que cal denunciar i visibilitzar per eradicar-les.
Des de sentir-se intimidada, increpada verbalment o assetjada, fins a rebre tocaments no desitjats o patir una agressió sexual.
Aquestes violències afecten les noies joves i atempten contra les seves llibertats i el ple desenvolupament de les seves vides.
Contra les violències masclistes en pandèmia
A més d’aquesta iniciativa adreçada a la població més jove en situació de violències masclistes, l’ICD posa a disposició de la ciutadania un seguit de documents divulgatius amb recomanacions per a les pròpies víctimes, el seu entorn més immediat o les persones professionals del circuit d’abordatge de les violències masclistes, que han estat elaborades juntament amb el Consell Nacional de Dones de Catalunya.
Aquesta iniciativa se suma a les diferents actuacions que ha creat el Govern de la Generalitat en l’estat d’alerta per garantir l’atenció a les dones en situació de violències masclistes i contrarestar les dificultats de trobar suport en professionals, familiars i amistats en el marc d’una situació crítica com un confinament forçat amb l’agressor, el desconfinament i el procés per arribar a la normalitat.
A més de fer seguiments a les dones usuàries dels serveis i recolzar el treball de les professionals d’atenció de tot el territori, crear espais de coordinació interinstitucional i amb entitats, o introduir la perspectiva de gènere en el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, son estratègies de l’ICD per garantir l’atenció: l’ampliació del servei telefònic permanent 900900120 o l’impuls d’una nova xarxa de proximitat gràcies a la col·laboració dels establiments comercials operatius a través de la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”.
Tant el 900900120 com el web dones.gencat.cat a la plana “Serveis en l’estat de confinament” centralitzen tota la informació dels serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista, ja siguin serveis d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals, o entitats d’atenció.