-
L’IPC es dispara fins a valors que no es registraven des de 1985. L’alçament dels preus ja és la tònica habitual
-
Demanem mesures urgents als Governs de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya
ECONOMIA I EMPRESA. L’IPC s’enfila en aquest mes de març fins al 9,8%. Marcant així un rècord històric que no veiem des del 1985 a Espanya segons les dades de l’INE. Aquest increment ve marcat per la pujada de preus dels combustibles i l’energia que estem sofrint aquests dies enrere. A conseqüència d’aquest augment de preus, tots els productes s’han vist afectats per aquestes circumstàncies, provocant aquest increment desmesurat.
La principal raó de l’encariment d’aquestes matèries és el ja conegut conflicte Rússia – Ucraïna, que afecta directament i significativament a aquests dos productes. Però a més, la vaga de transportistes, també ha afectat (a una escala molt menor) als preus dels productes en els establiments comercials.
També és cert que l’IPC ha estat a l’alça molt abans del conflicte entre Rússia i Ucraïna arran de la pandèmia, ja que l’inici de la pujada de l’IPC va iniciar-se a principis de 2020. Però quan semblava que aquesta tendència podia canviar per la tornada a la normalitat social, ens trobem amb aquest conflicte que torna a disparar els preus, fent així que aquest canvi de tendència a l’alça no es produeixi.
Per altra banda, des del govern espanyol, s’han determinat una sèrie de mesures en un Pla Nacional per intentar reduir aquest augment desmesurat i en conseqüència, aturar la inflació que s’està produint.
Les principals mesures que s’han aprovat en relació amb el consum són:
– Reducció del preu del combustible en 20 cèntims per litre (15 cèntims seran a càrrec de l’Estat mentre que els 5 cèntims restants seran a càrrec de la petroliera)
– Augment del bo social en gairebé 600.000 famílies.
– Augment del 15% de l’Ingrés Mínim Vital.
– Es limitarà a un 2% de màxim de pujada del lloguer lligat a l’increment de l’IPC.
Aquestes i d’altres mesures dirigides a empreses i treballadors estaran dotades d’un pressupost de 16.000 milions d’euros que esperen poder mantenir les ajudes fins al juny d’aquest 2022.
Per tant, si aquestes mesures són realment efectives, hauríem de veure una frenada de l’IPC en els pròxims mesos.