
Entrevista de
JOAN GABARRÓ PONS
9/6/2023| 19:40:32
Quina és la teva formació? Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Jo vaig estudiar Enginyeria Industrial a Terrassa. L’últim any de carrera, vaig anar a Holanda a finalitzar els estudis. Vaig participar en un programa que es deia Unitech a través del qual podies cursar assignatures a l’estranger basades molt en la part d’empresa.
D’allà, vaig marxar a una empresa que es diu Hilti, situada a Liechtenstein, on vaig estar quatre anys i mig treballant com a enginyer de processos. Un cop van passar aquests quatre anys i mig, ja havia adquirit experiència a l’exterior i vaig tornar per agafar la direcció de l’empresa familiar.
Ara porto vuit anys treballant a l’empresa, en un principi vaig treballar a la part d’enginyeria, després com a dissenyador de diferents maquinàries i algun temps com a programador de robots. Finalment, vaig ocupar la direcció general, que la porto des de fa un parell d’anys, aproximadament.
Sempre però he estat vinculat a Idasa perquè vaig començar a treballar-hi als 12 anys netejant màquines i tallers.
Com sorgeix la idea de negoci i com ha anat evolucionant l’empresa?
L’empresa té aproximadament 34 anys. La va fundar el meu pare (Miquel Seriola) amb els seus dos germans (Antoni Seriola i Enric Seriola). Va néixer en un petit taller on feien petites robotitzacions o automatitzacions per donar servei a tallers del voltant.
Anys després van començar a importar els robots suecs de la marca ABB a Catalunya, sent els primers que van aconseguir posar robòtica a empreses on la robòtica no havia arribat mai.
Llavors, l’empresa ha anat evolucionant, a fer diferents projectes a mida on han anat sorgint alguns productes cada vegada més estandarditzats. En un principi, l’empresa estava especialitzada en la part de robotització, PLC i automatització de línies, fins que vam introduir el tall per waterjet, una maquinària que fa un tall amb aigua amb molta alta pressió, que es fa servir per tallar components tèxtils, fustes, etc.
Amb aquesta nova maquinària vam entrar en el sector d’interiors d’automòbils, on hem anat estudiant els diferents processos i hem anat ampliant el nostre portfoli en aquesta indústria en particular i també en la indústria del plàstic.
Actualment, tot i que la nostra facturació més gran (entre el 60%-70%) prové de l’automoció, ja que venem als proveïdors de màquinària (Tier One) de Seat o Volkswagen, hem conseguit diversificar la nostra oferta en diferents sectors com per exemple, el sector del plàstic, l’alimentari o el tèxtil.
Quina és la clau de l’èxit de l’empresa?
Segurament l’atenció al detall i la proximitat amb el client. Crec que això ha estat un factor diferenciador perquè al final hem intentat donar solucions personalitzades als seus problemes, entenent els seus processos.
Com contribueix IDASA al desenvolupament de la indústria 4.0?
Nosaltres contribuïm a través de la tecnologia. Intentem sempre estar a primer nivell per donar els millors rendiments a les màquines. Per tant, des d’Idasa el que hem anat fent és cada any marcar un pla de desenvolupament d’innovació on hem anat incorporant noves tecnologies i les hem anat testant a casa, com la robòtica col·laborativa, les impressores 3D per ser més ràpids amb el prototipatge i fins i tot més flexibles amb la fabricació, etc.
A més, també contribuïm amb la innovació invertint en start-ups que marquen tendències en el mercat. Hem invertit en una start-up que ara es diu Wideum que es dedica a fer la part de suport tècnic als nostres clients a través d’ulleres amb realitat augmentada i intel·ligència artificial. D’aquesta manera arreglem la màquinaria d’una manera molt més ràpida i eficient.
D’altra banda, també hem invertit en l’start-up Steering Machines que es dediquen al disseny de robots autònoms (AGV i AMR) com els robots d’Amazon.
Com d’important és l’I+D a la vostra empresa?
Nosaltres, a nivell de pressupost dels projectes acostumem a dedicar un 10% del volum facturat a I+D. Intentem un cop a l’any fer un o dos projectes relacionats amb innovació, com per exemple el projecte RED GOLD col·laborant amb el Centro para el Desarrollo Tecnológico y la Innovación (CDTI). Aquest projecte té com a objectiu principal el desenvolupament d’un nou sistema robotitzat per obtenir l’estigma de les flors de safrà.
Al final intentem tastar i posar en pràctica les noves tecnologies en processos que nosaltres coneixem o fins i tot en alguns que no som tan coneixedors.
A quants països sou presents?
Nosaltres som una empresa internacional, el 80% de la facturació és exterior, o sigui, només el 20% el facturem a Espanya. Estem treballant a molts països europeus com França, Alemanya, UK, Itàlia, Països de l’Est, també a Sud-Amèrica i a Estats Units. En aquest últim, tenim una oficina a Chicago per tal d’oferir una atenció més directa i personalitzada als clients del mercat Nord Americà.
Quants treballadors sou a dia d’avui?
Ara som unes 30 persones i col·laborem tant amb els clients com també amb els nostres proveïdors. Al final, com que ens dediquem molt a fer productes a mida i som integradors, no podem ser experts en totes les tecnologies, per tant és importantíssim per a nosaltres que els nostres proveïdors i fins i tot els clients s’involucrin en el procés i treballin com a partners.
Quins són els èxits dels que us sentiu més orgullosos? En què consisteixen?
Sens dubte, el projecte del que ens sentim més orgullosos és el de Marina Vela. Aquest projecte es va desenvolupar juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya. Consistia a fer un magatzem automatitzat sota terra de 222 vaixells de fins a 9 metres d’eslora i un màxim de 4 tonelades de pes, d’aquesta manera es va optimitzar l’espai i la capacitat del port de Barcelona.
Quins són els projectes més novedosos que esteu duent a terme actualment?
Actualment, estem fent als Estats Units la fabricació de cabines de camions on s’utilitzen quatre robots que mouen molt tonelatge, quasi 800 quilos per robot. A més, estem fent unes línies de termoconformat, és a dir, són unes línies automàtiques per fabricar la moqueta del vehicle a Romania i a altres països.
Després de la pandèmia heu notat un increment en l’automatització de les empreses? De quin sector són?
La veritat és que després de la pandèmia s’ha creat una falta de producte degut a la falta de matèries primeres. Els temps de realitzar els projectes s’han ralentitzat, abans tardaves dues setmanes ara en tardes 30. S’ha detectat que més empreses volen automatitzar i volen posar més robòtica però també s’ha notat en el mercat que és més difícil proveïr-lo per tant és una situació una mica peculiar.
En el nostre cas hem hagut de buscar 16 proveïdors nous perquè al final sinó, no podies entregar la maquinària.
Quines són les previsions de futur en termes de creixement i expansió?
Al final a l’empresa portem molts anys i seguim desenvolupant tecnologies, tant per al sector del plàstic com per al sector de l’automòbil i tenim una esperança de creixement entre un 5% i un 15% en els pròxims 4-5 anys. Com estem diversificant el portfoli de productes amb productes més estandarditzats, esperem que això ens doni una capacitat de poder tenir una entrada en el mercat més fàcil o més propera.
Quins són els reptes a què s’enfronta el vostre sector?
El repte ha estat especialment la falta de matèria primera i de liquiditat en el mercat. Al final jo crec que tothom està lluitant per aconseguir millors condicions tant de pagament com les condicions de compra amb els proveïdors.
La internacionalització també et posa en un mercat molt més obert on durant la Covid hi ha hagut diferències brutals de subvencions, el que ha fet que la competitivitat en el mercat s’hagi incrementat i s’hagin vist més beneficiats alguns països. Això es nota a l’hora de competir per una oferta ja que tens molts competidors.
A Espanya en termes d’ajuda hem tingut els ICOs que al final són crèdits que t’han deixat però que s’han de tornar. Alemanya han tingut diners molt més elevats a fons perdut. A Àustria tenien altres tipus d’ajudes. Es nota a l’hora de competir els països que tenen més caixa.
Llavors has de jugar amb més condicions, abans era només producte. Ara, a part d’oferir producte, s’ha d’oferir noves condicions de pagament, de finançament a clients, etc.
Quins són els països més desenvolupats tecnològicament?
Des del meu punt de vista crec que la Xina és un dels països amb un desenvolupament molt gran i que estan fent grans esforços d’inversió en la part d’automatització. S’està prioritzant substituir per robots a persones amb poc valor afegit. En general és veu aquesta tendència a diferents països que no li tenen por a aquest canvi, mentre que a Espanya normalment la inversió és bastant baixa en aquest aspecte.
Jo crec que la part que ens farà en el futur marcar una diferència és quan ens adonem que les persones no hauríem de fer segons quines tasques perquè no afegim absolutament cap valor i hauríem de robotitzar-les i donar a aquestes persones que fan aquestes tasques, funcions en les que puguin desenvolupar-se i afegir valor.
Això com a país en un futur ens portarà a ser molt millors perquè al final com més persones tinguis afegint valor ens desenvoluparem més ràpid i tindrem una tecnologia i un país molt més desenvolupat.

Esteu aplicant d’alguna manera Intel·ligència Artificial als vostres projectes?
Normalment es fa servir molt a la part de visió per analitzar imatges. Això ho estem aplicant a projectes amb partners que ens proveeixen d’aquesta intel·ligència artificial per poder fer manipulacions més optimitzades o deteccions d’objectes en cinta de manera més ràpida.
En quina mesura la vostra empresa és preocupa per la sostenibilitat i eficiència energètica de la indústria?
Nosaltres intentem sempre i el mercat també ens ho demana que les màquines tinguin els consums més controlats possibles dintre de les limitacions. Intentem que les màquines sempre tinguin noves tecnologies per tal que siguin el més eficient possible. Però com a fabricants de maquinària tampoc no generem molt residu, ni tampoc consumim molta electricitat, ens centrem més en el producte dissenyant-lo de tal manera que sigui reciclable en el futur i que es pugui desmuntar fàcilment.
Actualment, a Estats Units hi ha una empresa que és diu Boston Dinamics que ha desenvolupat un robot humanoide que és capaç de fer qualsevol tasca rutinària. Creus que en un futur, no molt llunyà, arribarà aquesta tecnologia a Catalunya? O estem molt lluny encara?
En realitat la robòtica ja hi és, a Catalunya. Potser els de Boston Dynamics treuen productes que són més revolucionaris en temes d’equilibris i sobretot en la manera que el robot pugui desplaçar-se.
Nosaltres i la indústria catalana ja portem anys dins d’aquestes automatitzacions on els nostres robots també manipulen coses. Els robots els podem muntar sobre plataformes mòbils com les d’Amazon (AGV o AMR) de manera que també puguin moure’s per la planta i desenvolupar activitats.
Amb sistemes de visió nosaltres també podem definir què ha d’agafar el robot i donar-li una mica d’intel·ligència. Ja no és que no estiguem lluny sinó que ja s’estan aplicant aquestes solucions a Catalunya el que passa és que potser tenen menys ressò mediàtic que la gent de Boston Dynamics, però moltes empreses catalanes pioneres estan aplicant tecnologies que ens sorprendríem de veure el que estan aconseguint a nivell automàtic.
Com t’imagines el futur? Quan de temps creus que tardarà en arribar l’automatització a la petita i mitjana empresa?
A la petita i mitjana empresa ja està arribant. Els empresaris catalans van en la direcció de l’automatització, veuen que en tasques molt repetitives i monòtones no haurien d’estar realitzades per persones, ja que realment el seu dia a dia pot ser molt frustrant.