-
Els experts han demostrat, per primera vegada, que no és necessari aplicar crema protectora mitja hora abans de l’exposició al sol: els protectors solars són efectius en la pell a partir dels cinc minuts.
-
Els experts aconsellen l’aplicació de crema solar d’alta protecció cada dues hores, ja que en general la quantitat que normalment s’usa no és l’adequada
SALUT. Investigadors de la Universitat de Màlaga (UMA) afirmen que els protectors solars són efectius des dels cinc minuts després de la seva aplicació en la pell. Les conclusions del seu treball s’han publicat recentment en la Revista de l’Acadèmia Europea de Dermatologia. Aquest estudi desmunta la teoria sobre la necessitat d’aplicar la crema mitja hora abans de prendre el sol.
Per al seu desenvolupament, els experts en foto protecció de la UMA, liderats per Enrique Herrera, han utilitzat tècniques in vitro en laboratori, des d’on han realitzat un seguiment de l’evolució de la crema per simulació solar, a través de mesures de transmissió espectral després del primer minut, als cinc, 10 i 30.
“Ja en aquesta primera fase ens vam adonar que la fórmula s’estabilitza i la foto protecció és homogènia i estable cinc minuts després de la seva aplicació”, expliquen els impulsors de l’estudi.
No obstant això, els científics van traslladar aquests resultats inicials a un estudi amb voluntaris, mitjançant tècniques de fotografia amb flaix d’emissió ultraviolada en àrees concretes de l’esquena. “Les conclusions van ser les mateixes, i el potencial d’absorció de la crema va ser estable des del mateix moment”, aclareixen els investigadors.
Així mateix, aconsellen l’aplicació de crema solar d’alta protecció cada dues hores, ja que en general la quantitat que normalment s’usa no és l’adequada –2 mil·ligrams per centímetre quadrat de pell– i la seva distribució no sol ser la correcta.
Quant triga a cremar-se la pell
L’estiu passat, els investigadors de la UMA María Victoria de Gálvez i José Aguilera, en col·laboració amb la Fundació Pell Sana de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia, van desenvolupar la appUV-DERMA, una aplicació mòbil que calcula el temps que triga a cremar-se la pell en prendre el sol.
Després del seu èxit, amb gairebé 45.000 descàrregues, a la fi de juliol llancessin una nova versió traduïda a tots els idiomes per al seu ús en qualsevol part del món.
Referència bibliogràfica:
‘Time required for a standard sunscreen to become effective following application: a UV photography study’,European Academy of Dermatology and Venereology, 2018 Apr;32(4):e123-e124.
Font: Universitat de Màlaga/SINC