-
L’Atenció Primària de la Metropolitana Nord ja compta amb 10 punts centralitzats per fer proves
-
Només han d’acudir a aquests espais les persones que siguin citades des de l’Atenció Primària
SALUT. La Metropolitana Nord continua ampliant els espais per dur a terme proves de detecció de la COVID-19. Avui s’ha posat en marxa un nou punt a Sabadell, que es troba ubicat al Centre Cívic de la Creu Alta – Cal Balsach, situat a la carretera de Prats de Lluçanès, núm. 42.
Amb aquesta nova ubicació, l’atenció primària (AP) de la Metropolitana Nord de l’ICS compta amb un total de 10 punts centralitzats, on es realitzen les proves que es fan als contactes asimptomàtics dels casos de COVID-19 positius. Cal tenir present, per tant, que les proves a persones amb símptomes se segueixin fent, com fins ara, als centres d’atenció primària i que en el punt del Centre Cívic de la Creu Alta – Cal Balsach es fan les proves només a persones que han estat citades prèviament des de l’Atenció Primària.
Donada la situació actual, amb un elevat nombre de casos de COVID-19, des de la Unitat centralitzada de suport COVID de la Metropolitana Nord s’ha optat per buscar alternatives que van més enllà dels espais propis. El fet d’ampliar els punts ha de permetre evitar un augment del temps d’espera per fer-se la prova, així com continuar garantint la seguretat i confortabilitat, tant de la ciutadania com dels professionals que treballen en aquests espais. L’adequació de nous espais, externs als CAP, permet alliberar alguns dels centres que fins ara acollien aquestes proves, com és el cas del CAP Sant Fèlix, on fins ara es feien les proves de detecció de la COVID-19 que a partir d’avui passaran a fer-se progressivament al Centre Cívic.
El nou punt, cedit per l’ajuntament, ha estat revisat per garantir que és adequat i que permet mantenir les condicions de seguretat necessàries, així com una correcta ventilació i la neteja que marca el protocol.
A continuació es recullen les ubicacions dels 10 punts de proves de detecció de COVID-19 de l’AP Metropolitana Nord de l’ICS:
Vallès Occidental
- NOU Centre Cívic de la Creu Alta – Cal Balsach, a la carretera de Prats de Lluçanès, núm. 42, de Sabadell. (Fins ara, aquest punt estava ubicat al CAP Sant Fèlix).
- Centre Cívic Ca n’Amiguet, a la Via de Sant Oleguer, 20, de Barberà del Vallès.
- CAP Cerdanyola-Ripollet, al carrer Tarragona, s/n (cantonada Carretera de Barcelona), de Ripollet.
Barcelonès Nord i Maresme
- CAP Doctor Vilaseca-Can Mariner, al carrer Sant Carles, 79, de Santa Coloma
- Casal Municipal de la Gent Gran de Rocafonda, al carrer de Colòmbia, 55, Mataró.
- CAP Ronda Prim, a la Ronda de Joan Prim, 35, de Mataró.
- CAP Dr. Robert, a la Plaça de la Medicina, s/n, de Badalona.
Vallès Oriental
- Teatre Auditori de Llinars del Vallès, a la Ronda Sant Antoni, 19, de Llinars del Vallès.
- Centre Cívic Font Verda, al passeig de la Muntanya, 23, de Granollers. (Fins ara, aquest punt estava ubicat al CAP Vallès Oriental, al carrer del Museu, 19, de Granollers).
- Espai Sant Jordi, a l’avinguda de Caldes de Montbui, 9, de Mollet del Vallès.
Unitat centralitzada de suport COVID de l’AP Metropolitana Nord
La Unitat centralitzada de suport COVID treballa per recolzar els equips d’atenció primària (EAP) en el control de la transmissió de la COVID-19 i gestionar algunes tasques de manera centralitzada, per fomentar que les activitats de poc valor clínic es facin en dispositius externs als EAP.
Entre les actuacions de la Unitat centralitzada de suport COVID es troba la gestió dels dispositius per garantir l’abordatge de la població de risc, la presa de mostres per dur a terme proves de detecció de la malaltia a la població que és contacte asimptomàtic de pacients amb alta sospita COVID i tot allò que té a veure amb les intervencions específiques en situacions de brots o increments importants de casos d’infecció per SARS-CoV-2 de la comunitat, en població asimptomàtica.
A més, des d’aquesta unitat es gestiona el cribratge de professionals de residències, el seguiment en institucions tancades i els cribratges a les escoles i les seves famílies. Així mateix, en un procés d’evolució de la Unitat de suport COVID, es vol arribar a assumir progressivament part de tasques relacionades amb el seguiment clínic i que ara recauen en els equips.