Inici » a-ultimesnoticies » Primer mètode per a diferenciar els quatre tipus d’ous
Exemple d'ou codificat amb el número 2 (de gallina criada en sòl). / Gema Puertas.

Primer mètode per a diferenciar els quatre tipus d’ous

  • A la Unió Europea els ous porten un codi que comença per 0, 1, 2 o 3 depenent de si les gallines són de producció ecològica, camperoles, criades en sòl o en gàbia, respectivament.
  • Ara investigadors de la Universitat de Santiago de Compostel·la han desenvolupat una tècnica per a distingir-los amb un 100% d’exactitud analitzant els lípids de la gemma.
  • El mètode ja està disponible per a detectar fraus.

TECNOLOGIA.  Els ous de producció ecològica (certificats per un consell regulador) o els que posa una gallina camperola (que pot alimentar-se a l’aire lliure) no són iguals, ni en preu ni en qualitat, que els de les aus criats en el sòl d’un galliner tancat o les que mai surten d’una gàbia.

A la Unió Europea aquests quatre tipus d’ous s’etiqueten amb un codi que comença, respectivament, amb les xifres 0, 1, 2 o 3, seguit de la identificació del país, que en el cas d’Espanya, per exemple, és l’abreviatura ‘ÉS’.

Per a evitar els fraus i confirmar que el tipus d’ou que compra el consumidor realment es correspon amb el que posa en la seva etiqueta, un equip d’investigadors de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) ha desenvolupat el primer mètode que diferencia els quatre tipus d’ous alhora.

La tècnica consisteix a extreure els lípids del rovell i analitzar-los mitjançant espectroscòpia UV-VIS-NIR, és a dir, determinant el seu espectre d’absorció en longituds d’ona ultraviolada (UV), visibles (VIS) i en l’infraroig pròxim (NIR). Els detalls del procediment s’han publicat en la revista Food Chemistry.

Rovells d’ou preparats per a la seva anàlisi en el laboratori de l’Àrea de Tecnologia dels Aliments en la Facultat de Veterinària de la Universitat de Santiago de Compostel·la al campus de Lugo. / Gema Puertas

“Fins ara els mètodes proposats només permetien una diferenciació parcial: per exemple discriminar entre ous ecològics i convencionals, o entre els de tipus 1, 2 i 3, però no tots al mateix temps”, destaca un dels autors, Manuel Vázquez, professor de la USC al campus de Lugo, qui subratlla: “El nostre mètode és el primer que permet una diferenciació completa i amb un 100% d’exactitud”.

L’alimentació i activitat de la gallina afecta el rovell

Els autors van treballar amb la hipòtesi que l’alimentació i el moviment de les gallines afecta la composició del rovell, així que van extreure els seus lípids i van determinar l’espectre UV-VIS-NIR. Amb aquesta informació van obtenir els models quimiomètrics que van permetre distingir clarament els quatre tipus d’ous.

Quant a la detecció de possibles enganys al consumidor, “de moment no hem ‘fiscalitzat’ la indústria”, reconeix Vázquez, que conclou: “Realment no era el nostre objectiu inspeccionar. Això, en tot cas, li tocarà a l’administració. Nosaltres hem posat a punt aquesta nova eina, i ara uns altres hauran de decidir si la volen usar o no per a detectar possibles fraus”.

 

Codis de classificació

A més de per la seva grandària (petits, mitjans, grans i super grans) i color (blanc o bruns), en la Unió Europea els ous s’etiqueten segons el seu sistema de producció:

  • 0: Ou de producció ecològica. Les gallines s’allotgen en galliners amb sortida permanent a parcs a l’aire lliure, on poden picotejar la vegetació, furgar en el sòl i donar-se banys de sorra. També disposen de penjadors on pujar a descansar, nius perquè ponguin els ous i material perquè furguin i picotegin. La forma de producció està regulada per una normativa específica certificada pels Consells Reguladors de l’Agricultura Ecològica, incloent-hi en els seus envasos el segell distintiu comunitari.
  • 1: Ou de gallines camperoles. Les gallines s’allotgen en galliners amb sortida permanent a parcs a l’aire lliure, on poden picotejar vegetació, furgar en el sòl i donar-se banys de sorra per a la cura de les seves plomes. També disposen de penjadors on pujar a descansar, nius perquè ponguin els ous i material perquè furguin i picotegin.
  • 2: Ou de gallines criades en sòl. Les gallines es mouen en llibertat a l’interior d’un galliner cobert, la qual cosa els permet interactuar entre si i amb el mitjà. També disposen de penjadors on pujar a descansar, nius perquè ponguin els ous i material perquè furguin i picotegin.
  • 3: Ou de gallines criades en gàbia. Les gallines s’allotgen en grups reduïts, disposen de penjadors on pujar a descansar, nius perquè ponguin els ous i material perquè furguin i picotegin.

Referència bibliogràfica:

Gema Puertas, Manuel Vázquez. “Fraud detection in hen housing system declared on the eggs’ label: An accuracy method based on UV-VIS-NIR spectroscopy and chemometrics”.  Food Chemistry 288 (2019) 8–14.

Font: SINC

2019-07-30

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator