SOCIETAT/SALUT. La plataforma Unidos Por Ellos, grup de famílies de Terrassa amb fills que pateixen malalties minoritàries, ha endegat un projecte per humanitzar el Servei de Pediatria de l’Hospital de Terrassa (CST), mitjançà una campanya que consta de diverses activitats per recaptar fons per poder dur a terme aquest projecte, que descrivim tot seguit:
Projecte de millora en l’Experiència del Pacient Infantil a través de l’Adequació d’Espais Hospitalaris
UNIDOS POR ELLOS-CONSORCI SANITARI DE TERRASSA
Objectiu principal del Projecte
Es pretén millorar l’experiència del pacient infantil ingressat a l’Hospital de Terrassa decorant les parets amb motius infantils, establint espais temàtics (fons del mar, espai, la selva, etc.)
Síntesis del Projecte
Des de 1988 el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) té la missió de tenir cura de la salut i el benestar de les persones. Entre les seves línies estratègiques l’atenció centrada en la persona dona el marc teòric en el que desenvoluparem aquest projecte de millora.
L’Hospital de Terrassa (HT), concretament la planta de pediatria, compta amb una decoració que no està adaptada al pacient infantil, sòbria i apagada, creant un entorn estèril, fred i molt seriós. Durant anys, ha estat l’estètica predominant en el món hospitalari i encara està molt acceptat en adults però considerem que no és l’entorn més adequat per nadons, nens i adolescents. L’experiència no és positiva ni bona.
Amb aquest projecte pretenem generar un canvi en l’espai que ocupen durant una gran part de la seva hospitalització, omplint de llum i d’alegria la seva estància. Lògicament les parets decorades no sols tenen una intenció decorativa. El que es pretén amb aquest projecte és reduir l’ansietat mitjançant el color i els conceptes representats per crear un entorn acollidor que contribueixi a reduir estrès dels nadons, nens i adolescents ingressats i també als seus acompanyants.
Creiem que aquest canvi pot guiar la ment dels pacients i familiars per diferents universos de fantasia, i d’aquesta manera desconnectar de la realitat tant dura que estant vivint.
Mitjançant la decoració pretenem evocar sentiments d’alegria en els nens i animar-los durant la seva estància. Que es trobin còmodes ja que en general se senten intimidats en un entorn sanitari. De fet, un estudi de la Universitat de Nou Mèxic, conclou que la incorporació d’elements lúdics en els hospitals redueix fins a un 73% la ansietat i en un 53% la por que els nens experimenten en un entorn hospitalari. Diferents centres hospitalaris del nostre entorn ja han fet accions en aquest sentit.
Aquest projecte compta amb un segon objectiu molt important, que és la normalització de l’estat en el que es troben els pacients dins de la societat. En la decoració dels espais de l’hospital s’incorporaran dibuixos de nens en cadires de rodes, etc., amb l’objectiu de que els nens afrontin i normalitzin amb major facilitat el seu estat i no se sentin aïllats o exclosos de la societat. La decoració atendrà també els aspectes multiracials i multiculturals de la societat. D’aquesta manera, les pintures, a més d’alegres i terapèutiques, també inclouran valors.
Aquest projecte no pot modificar la realitat de l’hospitalització però si que pot millorar i amenitzar l’estada mitjançant la psicologia positiva. L’art de poder alegrar la vida i transformar la realitat dels nens hospitalitzats, omplint de color els passadissos i habitacions, millorant l’experiència del pacient. Es un indicador de qualitat sanitària nou que s’està utilitzant en diferents parts del món. El concepte en sí no és nou, però si que pren cada vegada més rellevància a l’hora de valorar l’atenció sanitària hospitalària.
En el desenvolupament del projecte es tindrà en compte que el material utilitzat sigui apte per ús hospitalari, per la qual cosa comptem amb l’assessorament del personal de l’Àrea de Projectes i Serveis Generals, complint les exigències i normatives del centres de salut. Es un projecte que tracta de coordinar aspectes clínics i de gestió mitjançant personal de manteniment de l’hospital, cercant una integració real de les diferents unitats de treball.
Per últim, concretar que l’execució del projecte es documentarà fotogràficament per tenir imatges de l’abans i el desprès, i d’aquesta manera divulgar la iniciativa entre els diferents mitjans interessats.
Població Diana
Es pretén realitzar una primera prova de concepte i ens centrarem en millorar l’aspecte de dues zones de l’Hospital de Terrassa:
- la planta d’hospitalització de pediatria
- l’àrea de neonatologia.
Per tant, el públic principal d’aquest pilot serà els pacients infantils així com els seus pares i acompanyants que estaran rodejats d’un entorn més càlid, permetent abstraure’s amb els seus fills i mantenir un “esperit positiu”. Igualment se’n beneficiaran aquells pacients/acompanyants externs que comparteixen zona.
Beneficis que ofereix els sistema sanitari i/o utilitat pràctica dels resultats
Els principals beneficis revertiran en els pacients i acompanyants directament, ja que un pacient feliç i positiu es guareix abans. L’entorn de fantasia aixeca l’ànim dels petits, i això es imprescindible per la seva recuperació. La decoració dels espais hospitalaris té efectes molt beneficiosos en els nens/nenes atesos. Diferents investigacions i l’experiència dels professionals sanitaris han demostrat que un entorn acollidor i estimulant té un impacte positiu en els pacients. Així, els dibuixos variats en els passadissos i consultes redueixen la por, la ansietat i l’estrès dels nens/nenes, aixecant la seva moral, fomentant la interacció i augmentant la seva tolerància a l’assistència sanitària. Aquests beneficis es poden resumir indicant que faciliten l’estança a l’hospital millorant l’ànim i alegrant als pacients.
Els professionals son els altres grans beneficiats d’aquest projecte. L’entorn amable i relaxat faciliten una relació terapèutica, que millora el tractament i la cura en el pacient així com el ànim dels professionals.
Tanmateix hi ha un benefici directe per la societat, ja que la normalització de la situació dels nens/nenes malalts/discapacitats pot contribuir a la seva integració en la societat.
El Departament de Salut es beneficiarà de l’impacte que aquest projecte pot tenir en la societat, i podrà millorar els índex de qualitat en els diferents llistats que es publiquen a nivell nacional. Addicionalment, considerem que es millorarà la imatge pública de l’Hospital i pot convertir-se en un referent de la zona.
A més, aquest projecte de caràcter innovador engrana amb el plantejament de la Direcció del CatSalut, mitjançant el seu Comitè d’Innovació, per fomentar la multidisciplinarietat gràcies a la integració entre diferents serveis de l’OSI i el desenvolupament d’aspectes innovadors, presents en els plantejaments que han portat a terme els professionals d’aquesta memòria.
Disseny del projecte:
ACCIONS previstes |
|
Presentar el projecte de Unidos por ellos als responsables del Servei de Pediatria |
|
Presentar el projecte a la Direcció -Gerència del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) |
· Definir conveni de col·laboració |
Presentar el projecte als responsables de Recursos Físics (DPiSSGG ) del CST |
· Definir la viabilitat del projecte i l’encaix en l’estructura de l’HT · Definir àrees a reformar i cronograma |
Reunions RRFF del CST i els proveïdors aportats per Unidos por ellos |
· Definició de les tècniques i/o materials a emprar · Ajustar el pressupost a les tècniques i materials definits |
Definir treballs de suport a realitzar per DPiSSGG del CST |
· Reforma espai infermeria, electricitat, etc. |
Contactar amb la dissenyadora per ajustar els colors a l’espai |
|
Definir accions de col·laboració del CST per la recollida de fons |
· Venda de samarretes als diferents centres del CST · Jornada lúdica al CST |
Execució del projecte:
Espai |
Termini |
Hall planta 11 |
Oct.-Dec. 2018 |
Habitacions 11 Dreta |
Març-Maig 2019 |
Passadís 11 Dreta |
Juny-Setembre 2019 |
Planta 11 Esquerra (Neonats) |
Definir projecte i pressupost abans estiu 2019 |
Les motivacions per la creació d’aquest projecte, explicat amb unes diapositives: