Dimecres,28 febrer, 2024
IniciA PORTADAProtecció Civil provarà demà el funcionament de 89 sirenes que alerten d'accident...

Protecció Civil provarà demà el funcionament de 89 sirenes que alerten d’accident químic a la població

 • En aquest exercici sonaran per primera vegada dues noves sirenes instal·lades al municipi de Sant Vicenç de Castellet (Bages) i una a Puig-Reig (Berguedà)
 • Més de 22.000 persones, entre alumnat, personal docent i administratiu d’una cinquantena de centres escolars de les zones on hi ha sirenes de risc químic, faran un simulacre de confinament
 • A la prova hi participaran 39 municipis, i sonaran un total de 89 sirenes d’avís de risc químic
 • El Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat informarà en temps real de la prova amb l’etiqueta #ProvaSirenes 

SOCIETAT.  Protecció Civil de la Generalitat provarà demà dimarts, 9 d’abril, l’efectivitat del so i la cobertura de les sirenes del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat, i que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic. Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s’activaran seqüencialment 89 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 39 municipis catalans. 

Aquesta prova es realitza dos cops l’any i serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real. 

L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada. 

Durant la prova de demà, Protecció Civil de la Generalitat enviarà missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil Gencat per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà en temps real de l’activació de les sirenes a través del Twitter @emergenciescat (seguit per més de 241.000 persones) amb l’etiqueta #ProvaSirenes. 

Com en edicions edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil també enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic. 

Els municipis que participaran al simulacre seran, per demarcacions:  

 • Barcelona: Barcelona, Terrassa, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba.
 • Girona: Riells i Viabrea.
 • Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou.
 • Catalunya Central: Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet i Puig-Reig.
 • Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa.
 • Alt Pirineu i Aran: Les. 
NOVES SIRENES A SANT VICENÇ DE CASTELLET I PUIG-REIG

La novetat respecte la prova de sirenes del passat mes de novembre, és que aquest mes d’abril Protecció Civil de la Generalitat farà sonar dues noves sirenes que s’han instal·lat al municipi de Sant Vicenç de Castellet (Bages), on ja n’hi havia una, i una de nova al municipi de Puig-Reig (Berguedà). 

Les noves sirenes de Sant Vicenç de Castellet estan ubicades al Polígon les Vies i al camp de futbol, i complementen la que ja hi havia a l’entrada del municipi per la C-55. 

Per aquest exercici sonarà també per primera vegada una sirena instal·lada a la Colònia Can Vidal de Puig-reig per avisar a la població en cas d’accident a l’empresa Vitogas. 

En aquesta prova del mes d’abril es posarà en funcionament aquesta sirena per comprovar-ne el radi d’audició i se’n farà un seguiment acurat per si cal reforçar o millorar el sistema d’avisos a la població. 

MÉS ACCIONS DURANT LA PROVA DE SIRENES 

El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de Catalunya de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc. 

Participació dels centres educatius  

Com en tots els exercicis, s’ha informat de la prova de sirenes als centres educatius i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament. Més de 22.000 persones, entre alumnat i personal docent i no docent d’una cinquantena de centres escolars situats a 26 municipis on hi ha sirenes de risc químic, han confirmat que aprofitaran la prova de demà dimarts per fer un simulacre de confinament a les aules.

Protecció Civil de la Generalitat ha tornat a lliurar als centres educatius el vídeo sobre risc químic perquè el professorat disposi d’una eina per explicar a l’aula què es el risc químic i quines són les mesures d’autoprotecció. Aquest vídeo està adreçat a noies i nois d’11-16 anys i s’afegeix al vídeo divulgatiu de la prova. 

Podeu trobar el vídeo per a les escoles i tota la informació de la prova al web:http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_tecnologics/risc_quimic/prova-sirenes/index.html 

Distribució de material divulgatiu imprès 

Per a la prova de dimarts s’han repartit 68.000 fulletons i 7.000 cartells. La majoria d’aquest material s’ha repartit entre els ajuntaments que tenen sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna i Àrea Metropolitana de Barcelona que han fet difusió entre les indústries, usuaris i col·laboradors.  

TANCAR-SE EN UN EDIFICI, LA MESURA MÉS SEGURA EN CAS D’ACCIDENT QUÍMIC 

En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència). 

Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper. 

CRONOLOGIA DE LA PROVA 

L’activació de les sirenes és farà per sectors de risc (9) i en diferents fases: 

 • 10.00 hores Sector químic Llobregat – Vallès Occidental, Bages i Berguedà

10.00 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat – Vallès Occidental, Bages i Berguedà

10.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta 

– Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès

– Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d’Olesa de Montserrat

– Abrera: Parc de l’Església i Urbanització Les Carpes

– Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras

– Sant Andreu de la Barca: Ajuntament

– Castellbisbal: Urbanització Costablanca

-Terrassa: Carrer de Venus, a la cruïlla amb carrer Apol·lo; Passeig central del c/Europa, a l’alçada del carrer Alemanya; i al carrer d’Esla, al recinte de l’empresa municipal Eco-Equip

– Castellgalí: Polígon Pla del Camí

– Sant Vicenç de Castellet: Rotonda C-55 a l’entrada del municipi; Polígon Les Vies i Camp de Futbol   

– Puig-Reig: Colònia Can Vidal                

 • 10.20 hores Sector químic del Vallès Oriental –Vallès Occidental

10.20 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic del Vallès Oriental – Vallès Occidental

10.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta 

-Granollers: Polígon Congost (El Palou); Parc Lledoner i aparcament MMPP ADIF

– Canovelles: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la de Granollers

– Montornès del Vallès: Turó de les Tres Creus 

 • 10.40 hores Flix i Tortosa

10.40 h Activació en alerta de les sirenes de Terres de l’Ebre

10.50 h Activació de les sirenes en fi d’alerta 

– Flix: Turó del Castell Vell i Punta del Canó

– Tortosa: Polígon Campredó 

 • 11.00 hores Port de Barcelona i Zona Franca

11.00 h Activació en alerta de les sirenes del Port de Barcelona i Zona Franca

11.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta. 

– Barcelona: Port (Cruïlla C/ Y amb C/ nº4, Moll Inflamables. Davant ENAGAS i Ctra. Circumval·lació Km2,2); Zona Franca (Cruïlla C/ E amb C/ 3 i Cruïlla C/ 50 amb C/ 4) 

 • 11.20 hores Polígon Nord Tarragona

11.20 h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Nord Tarragona

11.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta 

– Vilallonga del Camp: Piscina Municipal (C/ Alfons el Cast amb C/ Dr. Mestres)

– El Morell: CEIP Ventura Gassol

– La Pobla de Mafumet: Casal Municipal – C/ Molí Tendre

– Els Pallaresos: Urbanització Pallaresos Parc i C/ Pau Claris amb Av. President Macià

– Els Garidells: Ajuntament

– Perafort: Barri de Puigdelfí (Casal Municipal) i Ajuntament

-Constantí: Plaça del Castell /Església; Institut Estudis Secundaris i Polígon Industrial

-Tarragona Nord i Sant Salvador: Urbanització Sant Salvador (Club de Tir); Urbanització Sant Salvador (Junt accés des de la N-340); Universitat Rovira i Virgili i Polígon Industrial Riu Clar (Dins Lavaflix) 

 • 11.40 hores Polígon Sud Tarragona

11.40 h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Sud Tarragona

11.50 h Activació de les sirenes en fi d’alerta 

– Tarragona: Barri de Torreforta (Parc de Bombers i Camp Municipal de Futbol); Barri de Bonavista (Centre d’Assistència Primària i CEIP Bonavista); Barri de Camp Clar (Edifici FECSA i Centre Segur. I Cond. Salut Treball); Avinguda de la Independència (Junt l’Eroski); Prolongació carrer Joan Miró (Junt al Francolí); Polígon Industrial Entrevies; Moll de Costa; Barri del Serrallo; IES Vidal I Barraquer; i Universitat Laboral

– La Canonja: Col·legi públic i Ajuntament 

-Vila-seca: Urbanització la Pineda (Col·legi Públic); Urbanització la Pineda (Dins l’Aquópolis); Col·legi públic Sant Bernat; Col·legi públic Mestral i Edifici IES Vila-seca

– Salou: Urbanització Mirador i Urbanització Cova Mar (Av. de la Pedrera)  

 • 12.00 hores Sector Químic Llobregat- Barcelonès

12.00 h Activació en alerta de les sirenes

12.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta 

– Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín

-Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/ Sant Martí de l’Erm i Instal·lacions TRAM

– Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l’Olivera i Edifici Centre de Serveis

– Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda

– Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell

– El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre

– Viladecans: Parc de la Torre Roja

– Hospitalet de Llobregat: Edifici Ajuntament; Escola Educació Especial l’Estel – Can Bori i Bellvitge (Parc Rambla Marina) 

 • 12.20 hores Sector químic de la Tordera

12.20 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic de la Tordera.

12.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta 

– Gualba: Prop de la Batllòria (barri de Sant Celoni); Junt a Carburos Metálicos i Casal Municipal de Gualba de Baix

– Sant Celoni: Barri Borrelles (C/. Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall) i edifici Ateneu Municipal

– Riells i Viabrea: Dependències de la Guàrdia Municipal  

 • 12.40 hores Les 

12.40 h Activació en alerta de la sirena de Les

12.50 h Activació de la sirena en fi d’alerta 

–  Les: Sucellos CO2Les, SLU. Edifici Ajuntament

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies