J. A. AGUADO/CULTURA/TEATRE
Recomanacions teatrals per a aquestes dates nadalenques
[dropcap]A[/dropcap]
questes dates nadalenques són un moment ideal per estar en família o amb els amics i anar al teatre. Començarem pel Cercle Maldà amb una obra que s’ha convertit en tot un clàssic El llarg dinar de Nadal una peça escrita pel dramaturg nord-americà Thornton Wilder el 1931 i que té l’encant malenconiós del pas del temps.
Pels amants dels musicals, té gran tirada La família Addams al teatre Coliseum, humor i cinema en blanc i negre i diversió amb crispetes i refresc. Molt més compromès amb la realitat Dagoll Dagom amb el seu musical Maremar, una revisió d’un clàssic de Shakespeare passat pel filtre dels emigrants morts a la Mediterrània, música a cappella i dansa per explicar una història d’encontres i desencontres. La parella Àngel Llàcer i Manu Guix signen La jaula de las locas al teatre Tívoli, dos milions d’euros invertits en un dels millors musicals.
Una de les estrelles de la cartellera nadalenca són Tricicle, un clàssic del teatre sense paraules, el gest i l’humor es donen la mà en HITS cent minuts farcits de gags que tot i conèixer de memòria ens fan riure des del minut zero. En clau d’humor però amb paraules Joel Joan, Oriol Vila, Àgata Roca i Paula Vives protagonitzen al Goya Escape Room, una divertida comèdia amb contínues referències a la realitat política en què vivim. En aquesta línia d’humor, però més lluny en el temps tenim L’habitació del costat (The vibrator play) de Sara Ruhi que construeix una història sobre els primers passos del vibrador com a objecte sexual amb finalitats terapèutiques, a la Sala Villarroel. El grup Balañà ens torna a muntar un clàssic en el seu repertori, una comèdia que per vegades que l’hagis vist, tornes a riure, Pel devant i pel darrere d’Alexander Herold, tot un clàssic de la comèdia. LaPerla29 ens porta a la Biblioteca de Catalunya també una reposició a mig camí entre la ciència-ficció i la comèdia 4D òptic de Javier Daulte. Al teatre Lliure de Gràcia es representa la tercera part d’una profunda reflexió sobre l’ofici de pallasso Rhumans una peça nadalenca que s’ha convertit en tot un clàssic. També és tradicional la reposició d’El Petit Príncep a la Sala Barts, el clàssic d’Antoine de Saint-Exupéry té legió de seguidors i el muntatge és impecable, amb unes projeccions que recreen els diferents espais. Al Romea es reposa una de les comèdies més taquilleres de Ramon Madaula Adossats, una història familiar absurda.
El Teatre Nacional de Catalunya segueix amb la seva tasca de recuperar clàssics de la literatura catalana, en aquest cas La niña gorda de Santiago Rusiñol, un monòleg a la mesura del talent de Jordi Oriol.
Aquestes són les propostes per fer-nos riure, emocionar-nos i fer-nos sentir la màgia del teatre, per això que res millor que acabar aquesta sèrie de recomanacions nadalenques amb la màgia del Mag Lari que torna com el torró per Nadal al teatre Comtal.
J. A. Aguado