Inici » a-ultimesnoticies » Restaurants i Cases de Menjar
Phil Connors. Meteoròleg televisiu i metafísic accidental, català de Pittsburgh, aquari del 2 de febrer de 1993

Restaurants i Cases de Menjar

TRIBUNA / PHIL CONNORS.

Restaurants i Cases de Menjar

Deia un que per saber si un restaurant es dels cars només cal veure quantes paraules dediquen a cada plat de la carta. Vegem-ne 5 exemples, 5 maneres de dir el mateix però, clar està, 5 preus diferents, i en quant a sabors i qualitat igual tindríem una sorpresa:

  • Macarrons
  • Macarrons de la iaia
  • Macarrons amb tomàquet i carn picada
  • Macarrons a la bolognesa amb alfàbrega fresca i parmesà
  • Macarrons de farina de blat tou de la varietat d’hivern coronats amb una salsa bolonyesa feta amb hortalisses i verdures d’hort ecològic i carn picada al 60% de vedella i 40% de porc de granges de tracte respectuós.

Està clar que la darrera proposta s’enmarca en un restaurant d’aquells en que més que anar a menjar, la gent sembla que va a un examen. Sembla que cal entendre una mica de tot per no fer el panoli.

Restaurant de gran volada on es difícil triar quin paper llegir: el menú del dia, el menú de temporada, el menú gourmet, el menú degustació, la carta i els plats del dia (amb el corresponent i imprescindible detall d’especificacions per persones celíaques, per vegetarianes, per ovílactovegetarianes, per veganes, per intolerants a la lactosa…). Carta de vins, quan més pàgines més patxoca i carta de postres casolans, postres exòtics i gelats. Unes cartes sovint tant grans, mida DIN A/3 que per obrir-les fa nosa la persona del costat, les copes, les flors de la taula i el llum i que calen ulleres encara que no en necessitis.

I desprès triar el pa, que si d’espelta, amb olives negres, amb ceba, amb nous, amb pipes de girasol, amb pipes de carbassa, de pagès o integral al 50% o al 100%.

I així fins arribar al compte: en efectiu, amb targeta, amb paypal o bizum.

 

Menjar cassolà amb producte de temporada i km 0

 

I un mal dia va entrar la COVID i ho va esbandir tot.

Servei sobredimensionat ja que, tot s’ha de dir, o gens pagat, fan pràctiques i es un honor, o mal pagat; locals amb molt d’espai difícils de mantenir confortables en temperatura i ambient i cars de lloguer; cambres a diferents nivells de temperatura per tenir molt d’estocatge en productes crus, semi cuinats, cuinats i congelats; i salses i brous i reduccions; i desenes i desenes de referencies de caves, champagnes, vins blancs, rosats, negres, vins dolços, digestius i destil·lats, de la DO, del país, d’altres regions nacionals i estrangeres, tot plegat generant una inversió en immobilitzat que desestabilitza qualsevol economia quan hi ha una aturada.

Un transatlàntic pot sembla que no es belluga quan va a velocitat de creuer però si ve fort onatge es sacseja igual que una barqueta. I s’atura pot ser que no torni a arrencar o pitjor, que s’enfonsi.

La societat s’ha de reinventar en la seva quotidianitat i els restaurants també. Es probable que la cuina de alta volada ja només sigui per uns pocs i rebroti la menja casolana adaptada als nous temps. Amb coccions ajustades per extreure sabors i olors que abans quedaven emmascarats, renunciant a grasses innecessàries, potenciadors de sabors i elements aromatitzants; amb productes de temporada de proximitat i que estan a millor preu renunciant a altres més exòtics o d’hivernacle; amb una oferta de vins de bodegues familiars i del voltant; una carta, en conclusió, adaptada als nous temps i nous pressupostos. Cuina de mercat, però de veritat i no només d’etiqueta.

Ara que els restaurants estant nedant contra corrent, anem-hi. Donar-los la ma es ajudar a fer bullir l’olla i això es bo per tots.

Phil Connors

2020-12-04
promo primera vinyeta vida (1)
seguros Bilbao nuevo renting febrero 202202_Carta_agente_cast_SB_05
seguros-bilbao-2
seguros-bilbao
previous arrow
next arrow

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator