Dissabte,20 abril, 2024
IniciEMPRESAResultats de la darrera Enquesta de Clima i Confiança Empresarial

Resultats de la darrera Enquesta de Clima i Confiança Empresarial

  • Valoracions empresarials de l’evolució del 4t trimestre de 2021 i les expectatives per al 1r trimestre de 2022
  • El clima empresarial confirma les dificultats de mantenir una recuperació ràpida degut a les incerteses del context econòmic

ECONOMIA I EMPRESA.  L’Ajuntament de Sabadell, el Banc Sabadell, la Cambra de Comerç de Sabadell, el Centre Metal·lúrgic i el Gremi de Fabricants de Sabadell, amb la col·laboració del CIESC, presentem els resultats de la darrera Enquesta de Confiança i Clima Empresarial amb les valoracions del QUART trimestre de 2021 i les expectatives per al PRIMER trimestre de 2021. Les enquestes es van realitzar entre el 14 de desembre de 2021 i el 12 de gener de 2022 (ambdós inclosos).

L’Índex de Confiança Empresarial per al primer trimestre de 2022 a l’àmbit de Sabadell, Conca del Ripoll i Riera de Caldes reflecteix una ralentització de la seva evolució positiva i baixa un – 0,5% trimestral respecte de la dada anterior. De fet, en el darrer informe ja vàrem apuntar que perdia força respecte dels primers trimestres del 2021. Això també es constata en la variació interanual que ara passa a ser del +18,7%, mentre que els trimestres anteriors havia estat del 27,2% i el 47,3% (en bona part degut a la comparativa amb la situació d’aturada de les activitats per les primeres onades de la pandèmia Covid 19 durant l’any 2020).  

L’Índex es situa en els 136,1 punts, un valor superior als obtinguts durant el 2019 però que suposa un lleu descens de l’índex anterior.

La valoració empresarial de la marxa del negoci durant el darrer trimestre de 2021 manté el saldo positiu que s’ha anat recuperant durant els trimestres anteriors: el saldo augmenta en 1,2 punts i és de +11,8. Les respostes a l’alça augmenten en 2,7 punts i arriben al 33,3% del total mentre que les estables són el 45,1%.

Tots els sectors presenten saldos positius i destaca especialment l’augment del comerç: les respostes que valoren que la marxa del negoci ha anat a l’alça pugen fins al 42,6% (augmenten +11,8 punts respecte de l’enquesta anterior), el que permet assolir un saldo de +23,7 punts (increment de +16,7 punts).

A la resta de serveis, més afectats per les mesures de control de la pandèmia, les respostes a l’alça són el 28,3% (baixen -6,1 punts), i el saldo és de +8,4 punts (baixa –11,4 punts degut a que les respostes a la baixa han augmentat +5,3 punts).  

Al grup de la indústria i la construcció les respostes a l’alça augmenten +4,6 punts i representen el 32,6% del total. El saldo també millora +3 punts i es situa en +8,8.

Les expectatives empresarials de la marxa del negoci per al total de sectors durant el primer trimestre de 2022, indiquen un manteniment de la situació però sense tendències clares a la millora. El saldo del conjunt es redueix en -3,3 punts respecte de l’anterior i és de +8,2, conseqüència de la lleu disminució de respostes optimistes (-1,4 punts) enfront d’un petit augment de les pessimistes (+1,9 punts). Tot i això, les respostes que esperen mantenir l’activitat són el 55,8% del total i les que esperen augmentar-la són el 26,2%.

Per sectors, constatem, a diferència de l’enquesta anterior, valors positius en les expectatives de la indústria i construcció : el saldo augmenta +4,5 punts i es situa en +9,7 degut a un augment de respostes optimistes (passen del 22,2% al 26,6%); en canvi, el comerç i la resta de serveis apunten expectatives menys positives : al comerç el saldo perd -5,5 punts i a la resta de serveis en perd -12,9. En ambdós casos han augmentat les respostes pessimistes: +3,4 punts en la resta de serveis (on les respostes optimistes baixen -9,5 punts) , i +4,3 en el comerç.

Els indicadors de la situació socioeconòmica del quart trimestre de 2021 presenten una frenada del ritme de millora dels trimestres anteriors: l’evolució del nombre d’ocupats manté el saldo positiu però baixa de +10,4 a +7,7 . Les respostes que han manifestat que havien reduït el nombre d’ocupats han augmentat en +4,1 punts, mentre que les d’augment d’ocupats ho han fet en +1,5. Tot i això, les respostes estables superen el 65% i les d’alça són el 21%. 

Els resultats per sectors ens focalitzen la frenada del comportament de l’ocupació en les activitats de resta de serveis perquè presenten una reducció de -10,9 punts del saldo anterior degut a un increment de respostes pessimistes (les mesures anti-pandèmia segueixen afectant especialment les empreses d’aquest sector). En canvi, la indústria-construcció i el comerç milloren el saldo anterior en +2,1 i +1,0 punts respectivament. El comerç segueix mantenint un saldo positiu elevat pel que fa a l’evolució del nombre d’ocupats: +18,9 punts.

L’evolució del nivell dels preus de compra a proveïdors torna a marcar un increment molt elevat del saldo a conseqüència de la seva evolució a l’alça. El context global de pujada de l’ IPC, sobretot dels preus de carburants i de primeres matèries industrials, afegit als problemes d’aprovisionament del comerç mundial, afecta les respostes empresarials: les que confirmen 3 una evolució a l’alça pugen +13,0 punts i representen el 36,3% del total. Tot plegat fa que el saldo augmenti +12,8 punts fins als 31,9 punts.

Aquestes alces es concentren sobretot en la indústria i construcció (amb un saldo de +41,1 punts) , i en el comerç (saldo de +45,2). En els primer cas, les respostes a l’alça han augmentat +11,6 punts i arriben al 45% del total; per al cas de les respostes del comerç, les que constaten una alça creixen +18,6 punts i depassen el 50% del total. A la resta de serveis el comportament segueix estan condicionat pel context i un 83,2% de respostes es situen en l’estabilitat dels preus, amb un saldo de només +8,7 punts.

Els indicadors de les expectatives per al primer trimestre de 2022 ens apunten una tendència estable del nombre d’ocupats, refredant el ritme més positiu dels trimestres anteriors. El saldo és de 3,3 punts i això suposa una reducció de -6,9 punts respecte de l’obtingut en l’enquesta precedent. La tendència a l’estabilitat de l’ocupació es confirma amb un 83,2% de respostes que preveuen mantenir els llocs de treball. Les respostes més optimistes perden força i baixen – 7,6 punts.

La indústria i construcció mostra la previsió més estable amb el saldo més elevat i per sobre de l’anterior : +5,4 punts, 2,9 punts de millora. Contràriament, al comerç i a la resta de serveis els saldos es redueixen força (-18,4 punts en la resta de serveis i -10,7 en el comerç). Malgrat això, en tots els sectors la perspectiva majoritària, per sobre del 80% de respostes, és la de mantenir els llocs de treball a les empreses.

Les expectatives d’evolució dels nivells de preus de compres a proveïdors tornen a manifestar una tendència a l’alça molt evident. Les respostes que esperen que segueixi l’alça dels preus són un 45,8% del total (20,7 punts més que el percentatge de l’enquesta precedent) i el saldo arriba a +44,4 punts (increment de +21,7 punts sobre l’anterior).

Per sectors aquesta previsió alcista es concentra sobretot en la indústria i construcció, i en el comerç. En el primer cas, les respostes empresarials a l’alça són el 52,9% del total (27,4% en l’enquesta anterior), el saldo s’enfila 24,1 punts i arriba als +51,2. En el sector comercial les respostes a l’alça també són el 52,9% i el saldo és de +51,9 punts.

L’evolució de la facturació a l’estranger durant el 4t trimestre del 2021 presenta una recuperació del saldo de l’enquesta anterior en la que s’havia registrat un retrocés. El saldo passa de -6,0 a +1,5 punts gràcies a l’augment de 12,1 punts de les respostes d’exportacions a l’alça.

Tot i això, cal destacar que a la indústria i construcció, que és on es concentra el percentatge més alt d’empreses exportadores (64,4%), el saldo millora 1,7 punts però es manté negatiu (- 4,5 punts).

Les expectatives de l’exportació per al primer trimestre de 2022 apunten una evolució positiva amb un saldo de +11 punts, un 20,4% de respostes que esperen incrementar la facturació a l’estranger i un 70,1% que preveuen mantenir-la estable.

A la indústria i construcció el saldo registra un augment de +13,4 punts i arriba als +14,7 punts gràcies a l’increment de +10,5 punts de les respostes que preveuen una evolució a l’alça de l’exportació (24,7%).

El grau d’utilització de la capacitat productiva industrial durant el quart trimestre de 2021 manté una evolució lenta però positiva cap a la recuperació dels percentatges de l’any 2019. El valor del quart trimestre de l’any 2021 és del 74,5%, 0,6 punts més que l’anterior, i s’apropa al 76,4% del quart trimestre del 2019.

En el mateix sentit, les expectatives per al primer trimestre de 2022 apunten que seguirà la tendència cap a una progressiva millora del nivell d’utilització de la capacitat productiva: el percentatge també puja 0,6 punts i es situa en el 74,8%. Aquests augments trimestrals són inferiors als obtinguts en l’enquesta anterior.

Els factors que durant l’any 2021 més han afectat les activitats empresarials han estat en primer lloc i de forma destacada la debilitat de la demanda amb un 56,1% del conjunt, però amb una reducció de -21,9 punts respecte del percentatge de l’any 2020.En el grup de les empreses de la indústria i la construcció la importància d’aquest factor puja fins a un 62,2%.

Com a segona conclusió significativa hem de destacar que el factor que incrementa més el seu pes com a afectació a la marxa de l’activitat de les empreses és el de la manca de mà d’obra qualificada que passa de representar el 10,4% al 23,0% l’any 2021. Per al sector de la resta de serveis aquest percentatge arriba al 29,6%.

La valoració empresarial de l’evolució de la inversió durant l’any 2021 ens mostra un increment important de les respostes a l’alça, el que dona un saldo positiu de +13,2 punts, fet que ens confirma un retorn progressiu a la normalitat de l’activitat econòmica i la confiança de les empreses.

Les respostes que manifesten que han incrementat la inversió durant el 2021, després de la situació de l’any 2020 afectada pels impactes més forts de la Covid19, han augmentat en 17,7 punts i arriben al 31,6% del total. Les respostes negatives baixen en -23,8 punts i el saldo creix en 41,5 punts.

Les expectatives d’inversió per a l’any 2022 apunten un saldo positiu del conjunt de sectors de +10,6 punts, amb una recuperació de +28,3 punts respecte del saldo anterior, empès per l’augment de respostes que preveuen augmentar la inversió (pugen +13,9 punts i arriben al 26,4% del total).

La recuperació del saldo d’expectatives d’inversió per a l’any 2022 és força destacat, pel context advers que han patit, a la resta de serveis (recupera +31,9 punts, i les respostes optimistes pugen +13,7 punts), i també a la indústria i construcció (millora +26,9 punts, i les respostes optimistes ho fan en +10,8).

CIESC Febrer de 2022.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies