JAVI QUINTANO
10/10/2023 | 11:25:32
L’Ajuntament de Sabadell ha anunciat la compra de l’edifici de l’antic Museu del Gas a Naturgy per un import de 3.185.000 euros. Es tracta d’un edifici situat al centre de la ciutat que estava en desús des de setembre de 2018, quan l’empresa va redefinir la seva activitat divulgadora i va traslladar part dels serveis que allotjava a la seu de Barcelona. Ara el consistori destinarà l’equipament a acollir el fons del Museu d’Història, així com per dedicar part de l’espai al tèxtil i al disseny per explicar passat, present i futur de la ciutat. En aquest sentit, es preveu que aculli la col·lecció de més de 17.000 vestits de la Fundació d’Antoni Montpalau. La previsió és adequar les instal·lacions durant el 2025 i que obri portes al 2026.
Ajuntament i Naturgy han arribat a l’acord després de “llargues negociacions”, segons ha detallat l’alcaldessa, Marta Farrés, i que suposarà l’adquisició de l’edifici per integrar-lo a la xarxa d’equipaments de la ciutat. “Comportarà donar resposta a una demanda històrica per a poder explicar el tèxtil, el que som i hem sigut, des del moviment obrer o la burgesia, i que va suposar la indústria tèxtil a la ciutat”, ha apuntat.
No obstant, també obre la porta a parlar de futur de mà del disseny, i això serà possible gràcies a la participació del Grup Impulsor, que integra entitats com el Gremi de Fabricants, l’escola de disseny ESDI, la Fundació Antoni de Montpalau, la Fundació Bosch i Cardellach i teòrics del tèxtil. El col·lectiu ja ha començat a treballar en el projecte museístic per concretar com serà el museu i definir les actuacions que caldrà portar a terme a l’actual immoble.
“La previsió és poder-hi fer obres al 2025 i inaugurar l’any 2026”, ha apuntat Farrés. Ho farà amb tres àmbits com ho seran ‘Història preindustrial’, ‘Època industrial’ i ‘La moda i la confecció’.
L’equipament es convertirà també en la seu central on es doni a conèixer la història, però alhora es complementaria amb altres elements patrimonials repartits al territori, com poden ser les xemeneies o els vapors. L’equipament resoldrà, segons el consistori, els dèficits de les instal·lacions de l’actual seu del Museu d’Història, tant a nivell d’espais com de funcionalitat i possibilitats d’exposar i difondre el seu fons en condicions idònies.
Edifici en desús
El Museu del Gas va obrir portes al desembre de 2011, però no va ser inaugurat fins un mes després, al gener de 2012. L’equipament, convertit en un referent de l’activitat museística a la ciutat, va deixar de prestar serveis al setembre de 2018, quan es van fer les últimes propostes adreçades al públic.
La decisió suposava traslladar la Fundació Gas Natural a Barcelona, i se sumava a canvis com el trasllat de la seu social de la firma de Barcelona a Madrid l’octubre de 2017. En aquell moment, l’empresa va assegurar que es tractava d’una reformulació de l’activitat divulgadora de la firma, i que pretenia apropar el seu fons a la ciutadania a través d’altres formats, com ara mostres itinerants.
Des de llavors, han estat diverses les propostes que s’havien posat sobre la taula per revitalitzar l’edifici, però no ha estat fins ara quan s’han pogut desencallar les negociacions per donar-li una funció que farà que torni a obrir portes, ara integrat a la xarxa municipal de museus.
Edifici singular
L’edifici de l’antic Museu del Gas és una obra d’estil modernista de l’arquitecte Juli Batllevell. Inaugurat el 1899, s’inclou en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell, i inicialment va ser destinat a la fàbrica de gas La Energia, posteriorment absorbida per Gas de Sabadell i finalment per Catalana de Gas y Electricidad.
Des del 2011 fins al 2018 l’edifici, un cop restaurat, va acollir el Museu del Gas, i compta amb 3.427 metres quadrats, dels quals 2.773 són de superfície útil.