ECONOMIA I EMPRESA. Els projectes relacionats amb la mobilitat presentats per l’Ajuntament de Sabadell als Fons Next Generation han obtingut el finançament sol·licitat. Vuit paquets de projectes i un total de 8,08 milions d’euros per a la transformació digital i sostenible de la ciutat. L’Ajuntament complementarà els projectes amb 3 milions d’euros, assegurant així 11 milions d’euros d’inversió en aquesta línia de 2021 resolta ara: Programa d’ajuts a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i transformació sostenible del transport, per a mesures destinades a fomentar el canvi cap a mitjans de transport més sostenibles i projectes de digitalització que reverteixin en una millor gestió del trànsit i del transport o en una millor accessibilitat al transport públic per part de l’usuari. Sabadell hi havia presentat projectes per valor de 9 milions d’euros, d’una banda – dels quals n’ha obtingut 8,08-; i 6 milions en un segon bloc que ha quedat desestimat i en reserva per falta de finançament.
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha valorat molt positivament aquesta notícia: “Obtenir recursos sempre és una bona notícia. Primer perquè és un reconeixement a la viabilitat de la feina que estem projectant, però sobretot perquè ens permet millorar Sabadell i posar-la en línia amb el futur que volem: més cuidada, més sostenible, més digital i amb més oportunitats”, “A Sabadell s’hi fan inversions, tenim projectes, tenim Sabadell en marxa” ha afegit.
Entre els projectes finançats destaquen 1,8 milions d’euros per adequar espais urbans amb millor accessibilitat i zones i itineraris peatonals. Les propostes es concreten en la renovació del carrer de Goya, a la zona sud, i la urbanització del carrer de Caucas, al nord. També en les renovacions de la plaça de la Fuensanta com a nou eix de vianants i estada; d’un tram del carrer de Calvet d’Estrella per unir les places de Montserrat Roig i Mestre Planes; la creació del Passatge de Jean Piaget per millorar la connexió i accessibilitat amb l’estació de FGC Can Feu-Gràcia i diverses actuacions d’accessibilitat al barri de Can Rull.
D’altra banda, Sabadell rebrà quasi 1,3 milions d’euros per implementar la Zona de Baixes Emissions. A la proposta s’inclouen treballs de consultoria i enginyeria, que faran possible explorar opcions respecte l’abast exacte i característiques de la ZBE. També la previsió de la infraestructura necessària com la senyalització tant estàtica com dinàmica en temps real, l’adquisició d’equips i sistemes per al control d’accessos, circulació, regulació d’estacionament i sensors per al seguiment de la qualitat de l’aire en tot l’àmbit.
Els projectes per digitalitzar el transport públic i fer-lo més ecològic han obtingut 2,3 milions d’euros. Es tracta de les obres d’adaptació de les cotxeres i la infraestructura de recàrrega per a autobusos elèctrics; la renovació del sistema SAE d’informació a l’usuari i d’interrelació amb altres plataformes; l’adquisició de 50 panells d’informació per a les parades i la renovació dels sistemes web i APP amb les tecnologies necessàries per afavorir l’accessibilitat universal.
Les diferents actuacions a la Zona Gran Via-Ripoll, com són les zones i itineraris peatonals o la pacificació del trànsit a la zona rebran 2,2 milions dels fons Next Generation.
Sabadell i els Next Generation
Tot plegat s’emmarca en el conjunt de propostes que l’Ajuntament té previst presentar als Fons Next Generation i que s’agrupen a l’entorn d’una vintena de grans projectes, que seran clau en la definició del Sabadell del futur.
Aquests grans projectes responen a tres grans eixos estratègics: Cohesió Social i Territorial; Transició Ecològica i Transformació Digital. A la vegada, tots estaran determinats per un quart eix transversal, la Igualtat de Gènere, per avançar cap a una societat més igualitària.
Les diferents actuacions vinculades als grans projectes s’aniran presentant a les diferents convocatòries que s’obrin per tal d’assolir els diversos objectius marcats pels ajuts europeus.