-
L’alcaldessa signa un protocol que estableix les accions i l’organització per un model energètic just i sostenible
NATURA I MEDI AMBIENT. L’Ajuntament ha estat impulsor de la creació de l’Associació de Municipis i entitats per l’energia pública. El primer pas ha estat elaborar un protocol que regula el marc de col·laboració entre la cinquantena d’ajuntaments participants i 2 entitats. L’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, ha signat l’acord, que regula el marc de col·laboració entre tots ells.
Sant Quirze reforça així el seu compromís per impulsar la titularitat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, donant suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita i desenvolupant accions per impulsar una transició a un model energètic just, democràtic i sostenible. Es tracta d’una forma d’enfortir el sector púbic en àmbits com el de les energies renovables, alhora que s’estableixen estratègies per coordinar-se i cooperar, promovent uns serveis bàsics reforçats en el sector públic.
Segons que ha manifestat l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, “es tracta de posar fi a l’oligopoli que ha derivat en preus elevats i manca de transparència, i impulsar una transició que aposti pel bé comú i a favor de les fonts d’energia netes. A més contribuirem a pal·liar les situacions de pobresa energètica”.
La iniciativa sorgeix com a instrument per la lluita i la mitigació del canvi climàtic, contra l’actual model que ha generat grans costos tant econòmics com per a la salut. La Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició. Davant d’aquest fet, els ajuntaments es plantegen liderar el canvi, intervenint en el mercat, distribuint i comercialitzant energia verda, de manera que comparteixin experiències i treballin plegats amb un objectiu comú.
Aquests objectius es materialitzaran en diverses actuacions, com la creació de cursos i seminaris per buscar estratègies i analitzar la situació; la creació d’un marc de treball entre ajuntaments per coordinar-se i debatre entre municipis; participar en xarxes nacionals, estatals i internacionals; crear un centre de recursos; o prestar assessorament tècnic i jurídic entre municipis, entre altres.
L’Associació es reunirà periòdicament i treballarà en comissions, una assessora i una executiva, amb l’organització d’assemblees generals i vots proporcionals als habitants dels municipis que l’integren. La previsió és que el setembre s’aprovin els estatuts de l’AMEP als plens municipals dels ajuntaments adherits.