- La Patronal es va omplir ahir per recordar la seva figura, compromesa amb la lluita i la cooperación
SOCIETAT. La Patronal es va omplir ahir per homenatjar Àlvar García Trabanca, amb motiu del tercer aniversari de la seva defunció.
L’acte va estar protagonitzat per les paraules de reconeixement a la seva trajectòria i a la seva personalitat, basada en l’ajuda als altres, el compromís i la solidaritat. L’Ateneu del Món, en col·laboració amb l’Ajuntament, va ser l’entitat encarregada d’organitzar la trobada, que va comptar amb l’assistència de persones que havien coincidit amb l’Àlvar en els diferents àmbits en què el santquirzenc havia desenvolupat la seva lluita.
Així doncs, el president de la Junta del Casal d’Avis, José Luis Sagredo, va referir-se a ell com “l’huracà Àlvar”, destacant la seva tasca al Casal, activitat que va liderar quan es va jubilar.
L’activista Juani Rishmawi, des de Palestina, va voler participar també en l’homenatge, destacant la seva vessant de cooperació i compromís amb altres països, com El Salvador o Cuba.
En la mateixa línia, el president de l’Ateneu, Manel Sabés, va fer referència a la creació de L’Ateneu del Món de la mà de l’Àlvar, qui tenia molt clars els objectius de l’entitat.
No van faltar paraules d’amics com Vicenç Creus, qui va destacar la seva vessant més personal.
La presentació del llibre en relació a les seves memòries, escrit per Jaume Barberà, va acabar de recollir la seva trajectòria d’una manera emotiva.
Finalment, l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, va destacar la seva figura fent referència al seu compromís i implicació, esperit solidari, tot desitjant que actualment figures com la d’ell fossin més presents a la societat, posant el bé comú per davant a les seves pròpies necessitats.
La Societat Coral Il·lustració Artística va cloure l’acte amb la interpretació de tres peces musicals.
Reconeixements i compromís
Àlvar García Trabanca va rebre un gran nombre de reconeixements d’àmbit Nacional i local, com la Creu de Sant Jordi, el Premi Solidaritat de l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, la Medalla al Mèrit Social de l’Ajuntament de Sabadell o la Medalla President Macià de la Generalitat i el Premi Mussol de Sant Quirze.
Nascut a Olivenza (Badajoz) al 1931, de ben petit García va emigrar a Sabadell i va viure en situació de molta precarietat a les Coves de Covadonga, a la riba del Ripoll. Aquesta experiència va marcar-lo de per vida, convertint-lo en un defensor permanent dels drets humans i de la classe obrera, sense deixar-se intimidar ni per la presó, ni per les pressions de tota mena. Treballador de la Unitat Hermètica, va ser un dels dirigents de la Vaga del Metall de Sabadell, al 1976, i membre del Comitè de Solidaritat que donava suport als detinguts per la Dictadura. Va participar en la formació de Comissions Obreres de Sabadell i en diverses lluites sindicals.
Veí de Sant Quirze a la seva maduresa, Alvar Garcia aviat es va vincular a la vida associativa local i va ser fundador de l’Ateneu del Món, des del qual va impulsar diversos projectes solidaris a països en vies de desenvolupament. Un treball infatigable que va mantenir, fins i tot incrementar, un cop retirat de la vida professional. Entre d’altres, va ser un dels promotors de l’agermanament entre Sant Quirze del Vallès i el poble d’Antilla, a Cuba, una iniciativa que encara té continuïtat amb activitats com la Festa Cubana. També va ser president del Casal d’Avis de Sant Quirze i, els seus últims anys els va viure a la Residència Assís.