Inici » a-ultimesnoticies » Sopar d’hora s’associa amb menys risc de càncers de mama i de pròstata
Aquest treball subratlla la importància de tenir en compte el ritme circadià en els estudis sobre dieta i càncer.

Sopar d’hora s’associa amb menys risc de càncers de mama i de pròstata

  • Les persones que fan l’últim menjar del dia abans de les 21.00 h o esperen almenys dues hores per anar a dormir tenen menys risc de sofrir tumors de mama i pròstata.
  • Així conclou un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona que revela com seguir patrons diürns d’alimentació s’associa amb menys càncer.

SALUT.  Sopar a una hora primerenca o deixar un interval d’almenys dues hores per anar a dormir s’associa en tots dos casos amb un menor risc de càncers de mama i de pròstata. En concret, les persones que prenen el sopar abans de les 9 pm o esperen almenys dues hores abans d’anar a dormir tenen prop d’un 20% menys de risc d’aquests tipus de càncer que les que fan el menjar nocturn després de les 10 pm o les que es fiquen al llit immediatament havent sopat, respectivament.

Aquestes són les principals conclusions d’una recerca de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, que per primera vegada ha analitzat la relació dels horaris dels menjars i del somni amb el risc de càncer en persones.

Fins ara, els estudis realitzats en persones sobre alimentació i càncer s’havien concentrat en els patrons de la dieta, analitzant per exemple si les persones mengen carn vermella, fruites o verdures, o ben establint relacions amb la quantitat d’aliments i l’obesitat.

No obstant això, no s’havia tingut en compte altres factors que envolten un acte tan quotidià, com les hores d’ingesta i les activitats que es duen a terme abans i després. L’evidència recent en estudis experimentals indica que el moment de menjar és important i mostra que fer-ho en hores tardanes afecta la salut.

L’objectiu d’aquest estudi, publicat en la revista International Journal of Cancer, va ser avaluar si els horaris de menjars i de somni poden estar relacionats amb el risc de patir càncers de mama i de pròstata — dos dels càncers més comuns al món i que més es relacionen amb el treball nocturn i la disrupció circadiària o alteració del nostre rellotge biològic. Per a això, es van tenir en compte els hàbits de vida i el cronotip de cada persona, un atribut individual relacionat amb la preferència per les activitats diürnes o nocturnes.

Implicacions en el metabolisme dels aliments

En el marc del projecte MCC-Spain, cofinançat pel Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), es van avaluar dades de 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama i de 872 homes i 1.321 dones seleccionats a l’atzar en centres de salut primària.

Les i els participants eren procedents de diferents punts d’Espanya. L’anàlisi es va realitzar a partir de les dades recollides en entrevistes sobre els horaris de menjar, somni i cronotip i un qüestionari sobre hàbits d’alimentació i compliment de les recomanacions de prevenció del càncer.

“Seguir patrons diürns d’alimentació s’associa amb menys risc de càncer”, explica Manolis Kogevinas, investigador d’ISGlobal i primer autor de la publicació. Per Kogevinas, aquests resultats “subratllen la importància de tenir en compte el ritme circadià en els estudis sobre dieta i càncer”.

A més, apunta l’investigador, en el cas de confirmar-se aquests resultats, “tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels menjars”. “Això tindria especial repercussió en cultures com les del sud d’Europa, on el sopar és tardà”, afegeix.

Dora Romaguera, investigadora d’ISGlobal i última autora de la publicació, considera que “és necessari realitzar més estudis en persones per conèixer el perquè d’aquests resultats, però tot apunta que l’hora d’anar a dormir afecta a la nostra capacitat de metabolitzar el menjar”.

L’evidència científica actual en animals mostra que l’horari de les ingestes d’aliments té “implicacions profundes en el metabolisme dels aliments i en la salut”, explica Romaguera.

Font: SINC.

2018-07-18

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator