Divendres,1 març, 2024
IniciA PORTADA"Tigernut. La patria de las mujeres íntegras". Un superaliment. Una estafa internacional...

“Tigernut. La patria de las mujeres íntegras”. Un superaliment. Una estafa internacional massiva?

  • Entrevistem a Andoni “Antxon” Monforte productor artesà d’orxata Valenciana i director del documental “Tigernut. La patria de las mujeres íntegras”. Un superaliment. Una estafa internacional massiva? Milers de famílies a la recerca d’una destinació
  • Dimarts 26 de juny a les 18 h, al cinema Catalunya de Terrassa, un documental dirigit i produït per Antxon Montforte i divendres 29 de juny a les 21,30 h, a la Capella de Can Gambús de Sabadell, en el marc de l’INDOCUMENTARI, el II Festival a la fresca de cinema Documental
  • La projecció d’aquest documental, clou el cicle de cinema per als drets humans de Terrassa i promet ser una de les millors projeccions d’aquest cicle.

REDACCIO/SOCIETAT. El dimarts 26 de juny, es projectarà al cinema Catalunya de Terrassa un documental dirigit i produït per Antxon Montforte, un productor d’orxata resident a València i defensor  dels preocupants temes que afecten el seu sector.

La projecció d’aquest documental, clou el 8è Cicle de Cinema per als Drets Humans de Terrassa i promet ser una de les millors projeccions d’aquest cicle. El director i productor, Antxon Montforte, assistirà aquest dimarts a la projecció, que clourà amb un debat sobre el tema esmentat. També comptarà amb la presència del Director del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, el senyor Toni Navarro.

El documental, de gran interès per la qualitat que té i per al tema que denuncia, ha causat reaccions negatives a diversos importadors de xufa del nostre país, fins al punt de posar-li una querella criminal i segrestar-li judicialment el documental.

Per aquests motius, ha tingut un gran ressò a tot el món, obtenint nombrosos premis a diversos festivals de cinema i amb unes molt bones expectatives de sol·licituds de projecció per tot el món.

Principalment, l’Antxon denuncia amb aquest documental, una trama internacional en el comerç de la xufa, un superaliment recentment descobert com a tal i amb moltes propietats nutritives, el que l’ha convertit en un producte “de moda” a tot el món.

Però a darrere aquest comerç, hi ha moltes zones fosques i explotació de persones, contravenint els procediments del comerç just que cada dia té més pes a la nostra societat.

Hem entrevistat al director i productor del documental, Antxon Montforte, perquè ens expliqui els motius del perquè ha produït aquest documental, finançat completament per ell. Però abans, volem exposar les nombroses projeccions que ha tingut el documental i els guardons rebuts:

* 26th Pan African Film Festival (Los Angeles, California, USA. Feb 2018). Official Section. Mención Especial de la Organización.
* Festival Internacional de Cine Independiente de Quito (Quito, Ecuador. Marzo 2018). Premio al Mejor Documental.
* 8th Festival International du Film D’Environnement. Green Festival (Tolouse, France. Abril 2018).
* Festival International du Film Pan Africain de Cannes (Cannes, Francia. Abril 2018)
* Phoenix Film Festival Melbourne (Melbourne, Australia. Abril 2018)
* 3rd Film Festival New Zealand (Auckland, New Zealand. Abril 2018)
* Censurados Film Festival (Lima, Perú. Mayo 2018)
* International Nature Film Festival (Godollo, Hungría, Oct 2018). Premio al Documental Independiente.
* 13th Harlem International Film Festival (New York, EEUU. Mayo 2018)
* International New York Film Festival (New York, Junio, 2018)
* 20th San Francisco Black Film Festival (San Francisco, EEUU. Junio 2018)

Solicituds de projecció futures:

* Cine Derechos Humanos Terrassa (Terrassa, Cataluña. Junio 2018)
* Ciclo Cinema de Lluites del SCI Catalunya (Barcelona, Junio, 2018)
* DOC-KET. Festival Independiente de Cine Documental (Ecuador, Julio, 2018)
* Barcelona Black Fest (Barcelona, Julio 2018)
* 35 Festival de Cine de Bogotá (Bogotá, Colombia. Octubre 2018)
* Roma Cinema Doc (Roma, Italia. Octubre 2018)
* 11th Alimenterre Film Festival (Praga, República Checa. Octubre 2018)
* 15th Barcelona Human Rights Film Festival (Barcelona, Nov 2018)
* Festival de Cine de Derechos Humanos de Madrid (Madrid. Diciembre 2018)
* Los Angeles Cine Festival (Los Angeles, California, USA, Enero 2019).
*Festival Cinéma et Droits Humans AMNESTY INTERNATIONAL. (Francia. Marzo 2019)

Cartell de presentació del documental:

Trailer del documental:

ENTREVISTA A ANDONI “ANTXON” MONFORTE:

DSQ-Digues-nos  qui ets i que vols denunciar?

Soc Andoni Monforte, productor artesà d’orxata Valenciana i vull denunciar unes pràctiques de competència deslleial que estem patint unes 500 famílies valencianes productores de xufa, a causa de les importacions africanes d’aquest fruit a uns preus escandalosament baixos, aprofitant l’alça del consum a tota Europa d’aquest superaliment considerat com un dels més beneficiosos per la salut, a l’igual la quinoa que fa uns anys es va posar de moda el seu consum.

Això ha provocat l’augment de les falsificacions que estem observant al Japó, als Estats Units, corea, etc. i per aquest motiu, com que jo sóc un professional del sector i m’agrada el meu treball, em vaig posar a investigar per al meu compte aquestes pràctiques deslleials per denunciar els fets davant l’opinió mundial.

DSQ-Tenim constància que has produït un documental de llarga durada on denuncies el que ens has dit. Ens pots descriure aquesta producció?

Per començar la investigació, viatjo a l’Àfrica, als països productors de xufa (igual que a València, que fa més de 1000 anys que es cultiva aquest fruit), que la cultiven i la consumeixen des de moltes generacions enrere.

Començo a Burkina Fasso, el país que més produeix la xufa i durant els prop de trenta dies que parlo amb diverses persones relacionades amb el sector, descobreixo una trama internacional de corrupció i d’estafes que em deixen perplex, per l’abast d’aquestes.

Per viatjar per al país, compto amb l’ajuda del meu guia, en Kuwa, que m’acompanya al llarg dels més de tres mil quilòmetres que hem de fer per esbrinar l’abast d’aquesta estafa que em porta fins a Mali, país amb molt de perill per les guerrilles que actuen segrestant persones, preferentment blancs.

Vaig encaixant totes les peces d’aquest puzle a mesura que visito a productors i a autoritats de cada zona on cultiven xufa, filmant escenes per al documental i recollint documentació contrastada que demostra que algunes empreses valencianes del sector, amb l’ajut del govern Espanyol, han estat abusant i explotant de forma sistemàtica a més de 100.000 dones africanes de Níger, Burkina Fasso i Mali.

El documental que denuncia aquests fets es titula: TIGERNUTS  LA PATRIA DE LAS MUJERES ÍNTEGRAS (en anglès TIGERNUTS significa xufa); el nom ve a denunciar que aquestes dones, tot i haver estat explotades i humiliades, encara conserven el somriure i tenen esperances d’un futur millor.

El documental posa en evidència les contínues saquejades de recursos al país africà per part d’occident; recordem l’espoli que pateixen des de fa anys amb el tràfic il·legal de diamants, d’or, de marfil i animals salvatges, de cafè, de cacau i actualment de coltran i xufes. Aquest fruit està en el quart lloc de les importacions africanes i ha agafat molt de pes en el mercat mundial per la moda actual del seu consum, que ha causat aquesta desmesurada demanda dels últims anys.

I com tothom sap, quan un producte es torna de primera necessitat, apareixen les grans companyies que en treuen profit, sigui d’una forma lleial, com d’altres que estan al marge de la llei i que empren pràctiques deslleials.

La intenció de filmar aquest documental, a banda de denunciar aquestes estafes i abusos, és la de posar cara i nom a les persones afectades i als personatges sense escrúpols que originen aquestes males pràctiques.

El documental és molt impactant, enganxa des del primer moment perquè podeu constatar fets reals, com ara ordres de cerca i captura internacionals de la Interpol a dirigents d’indústries Espanyoles, empresaris corruptes detinguts a Guada Lugu, pressions del govern Espanyol per l’alliberament d’aquests empresaris, falses alertes sanitàries que porten a la ruïna a països com Mali, etc. Tot un Triller, vaja.

L’exhibició d’aquest documental a diverses sales de cine, ha tingut com a conseqüència que la principal empresa denunciada, Tigernuts Trader‘s de València, m’ha posat una querella criminal per injúries i calumnies, el que ha desembocat en un segrest judicial del documental.

DSQ-Quins són els motius finals d’aquesta trama?

Evidentment, els econòmics, per al gran volum de diners que genera. També és important aclarir que aquest documental no està pensat ni fet en contra d’aquestes empreses; senzillament he fet una investigació amb la càmera a la mà dels fets i la gent que he entrevistat (productors, periodistes, ministres del govern, empresaris del país), m’ho han dit ben clar qui són els responsables. He visitat molts pobles a diferents països i molt llunyans entre ells, amb persones que no es coneixien i tots han coincidit amb assenyalar als responsables, l’empresa Tigernuts Trader‘s de valencià.

A tots els han pressionat per aconseguir preus molt baixos de la producció de xufa, sempre per sota del cost de producció real.

En el primer contacte dels empresaris Valencians amb els productors Africans, se’ls hi prometia un preu per quilo i un mínim de producció de diverses tones de producte; a l’hora de pagar, s’abaixava el preu d’una manera desmesurada i amenaçaven amb no comprar el producte. Aquest xantatge, feia que és rebaixes el preu fins a arribar al que l’empresa Tigernuts Trader‘s els hi oferia, per la por de quedar-se amb un excedent de producte que es faria malbé.

Penseu que, per exemple a Burkina Fasso, les dones que cultiven xufes treballen una mitja de 17 hores diàries en unes condicions extremes: temperatures de 40 graus; pols que es fica als pulmons i deriven en malalties greus i quasi sempre mortals; escorpins verinosos que estan sota terra i s’alimenten de xufa i que moltes vegades els piquen, amb conseqüències quasi sempre fatals (al camp no hi ha hospitals ni medicines i tampoc als petits poblats on es cultiva); serps verinoses; esgotament i manca d’aigua. Com es pot veure, unes condicions molt dures i que la majoria d’occidentals no suportarien. I tot això per guanyar de mitjana un sou d’un euro i mig al dia! Amb aquest sou, no poden alimentar ni tan sols als seus fills.

El cultiu de xufa, és considerat com el més dur de tota Àfrica, segons estadístiques del país. Popularment, s’anomena “les mines de xufa”, per les dures condicions que pateixen els camperols.

DSQ-No ens imaginàvem que darrere la xufa, tan comú al nostre país, hi hagués aquesta trama internacional de corrupció que arribes a aquests nivells. Sempre hem associat la xufa amb el país Valencià i com a base d’una beguda refrescant de l’estiu.

Si, és el que tothom pensa, però d’ençà que fa pocs mesos he començat a exhibir el documental per moltes sales de cine del país Valencià, hi ha hagut un gran rebombori en el sector, omplint les sales de públic que es feia creus del fet que això pogués estar passant.

Vull destacar que he cedit els drets d’autor i de projecció a l’associació de Burkina Bess de Barcelona, a l’associació de Malians de València, i a dues ONG’s que treballen a Àfrica, per tal que els beneficis econòmics que sorgeixen de la projecció del documental, es destinin directament a les dones recol·lectores de xufa africanes.

També vull comentar que ahir, 21 de juny, em va arribar la querella criminal al meu domicili, amb un volum de 1000 fulls on donen tota mena d’arguments injustificats per fer-me responsable d’injúries i falsos testimonis. Em sona molt al cas Gürtel, però a l’estil valencià!

DSQ-En un comunicat teu, assumeixes tota la responsabilitat, tant personal com jurídica dels fets que es puguin derivar de la projecció del documental. És així?

Sí, és veritat. El perquè ho faig, és perquè tota la gent que he parlat té molta por de dir quelcom referent a aquest tema i molts han rebut amenaces i pressions per garantir el seu silenci.

A més, jo sóc el productor i únic responsable del documental i assumeixo els riscs. Tinc totes les proves escrites del que denuncio arxivades per si fa falta exposar-les més endavant.

És per aquesta injustícia social que jo dono la cara, per protegir a unes famílies d’un país explotat i espoliat dels seus recursos sistemàticament des de fa segles.

Aquest documental me l’han demanat a diversos indrets del món per tal de projectar-lo i conscienciar a la societat d’un tema desconegut fins ara: al festival de cine de Nova York, al de San Francisco, al festival de cine mediambiental de Tolosa, que és el més important de França. També al nostre país està molt sol·licitat, però allargaria molt aquesta entrevista.

DSQ-Antxon, explica’ns quins són els objectius principals que t’han portat a realitzar aquest documental.

Bé, t’explico que aquest documental és com un nen petit i està viu; vull dir que s’ha començat a rodar des de l’inici amb les dades recollides i ha anat i anirà creixent amb les investigacions i els fets diaris que reculli a partir d’ara.

Perquè, com és possible que el Ministeri de Sanitat Espanyol emeti una alerta sanitària falsa que ensorri part de l’economia de Mali i Burkina Fasso? Els habitants d’aquests dos països volen saber el que hi ha darrere aquest assumpte tan greu que ha perjudicat la seva economia, no per venjar-se, sinó perquè no torni a passar mai més.

Tinc constància de què molts dels que surten entrevistats al documental, estan patint pressions i amenaces per fer-los callar. Aquests xantatges són intolerables i s’han de denunciar; no podem seguir aprofitant-nos dels recursos que el país Africà ens ofereix, sense pagar un preu just.

DSQ-Per finalitzar, ens voldries dir quelcom de mes?

Si, voldria afegir que encara no s’ha acabat de rodar aquest documental, segurament faré una segona part amb els fets que aniré incorporant. El documental que projectarem el dimarts a Tarrassa, encara ahir estava muntant unes escenes finals; vull dir amb això que encara queda molt per dir i és necessària una segona part per complementar a la primera.

Vull que serveixi com a una eina de lluita perquè el poble Africà, tant amb la xufa com a altres productes esmentats, se’l tracti amb dignitat i aconsegueixi uns preus justos per a les seves collites.

També vull amb això, que la gent ens conscienciem a l’hora d’anar al supermercat o a la botiga i mirem el que comprem, coneguem l’origen i si és producte de comerç just de veritat, exigint els segells identificatius. La nostra compra és molt important per les persones que conreen els camps de xufes a Burkina; amb aquesta acció i l’ajuda del documental, els donem una eina a les cooperatives agrícoles africanes que s’han unit com a víctimes perjudicades de la xufa, en la que s’anomena Cooperativa Musso Fassa, que en Malinès significa “la pàtria de les dones íntegres”.

Tothom que veu aquest documental, queda copsat per al seu contingut i això ajuda molt per a conscienciar-nos del fet que exigim comerç just i així els productors en origen, per fi puguin comercialitzar-se directament sense intermediaris malintencionats, que tal com es reflecteix en aquest documental, no sols no afegeixen valor a la cadena, sinó que els en resten.

DSQ-Doncs moltes gràcies per dedicar-nos el teu temps per tal de donar veu a un tema d’actualitat que té un abast internacional i que preocupa tant al sector de la xufa. Et desitgem molta sort amb la teva tasca.

Diari Sant Quirze ha tingut el privilegi de visionar aquest documental en primícia abans de la seva estrena al cinema Catalunya de Tarrssa, el dimarts 26 de juny i ens ha impactat molt, tant per la temàtica de denúncia, com per la qualitat i presentació d’aquest. Recordem que l’Antxon no és un productor de cine, però vistos els resultats, podem qualificar aquest documental al nivell de molts d’altres produïts per professionals amb anys d’experiència i que recomanem no us el perdeu.

Felicitem a l’Antxon per la seva gran tasca informativa.

SITUACIÓN JURÍDICA

Alguna de las empresas a cuyas cuestionables prácticas se refiere este documental ha demandado ante el Juzgado de 1ª Instancia nº 10 de Valencia, España, a las dos “co-script”, Eva Fernández y Llanos Rodríguez, y al director del mismo, Antxon Monforte, solicitando se avengan al “Secuestro Judicial” del documental.

ONGs, Asociaciones, Festivales de Cine, la Denominación de Origen Chufa de València, e incluso un importante medio de comunicación, han sido advertidos de potenciales acciones judiciales.

Según los abogados que solidariamente nos asisten, no existe impedimento judicial a la exhibición del documental, sin embargo, al igual que hemos realizado con otros Festivales de Cine, a través del presente documento le eximimos legalmente de cualquier responsabilidad ante la emisión de “Tigernut (La patria de las mujeres íntegras)”.

El director del documental “Tigernut (La Patria de las mujeres íntegras)”, Andoni Patxi Monforte Duart, con DNI 44136681A y residencia en Valencia asume, en la medida más amplia que quepa en derecho, la responsabilidad exclusiva ante las potenciales demandas, multas o indemnizaciones que se pudieran derivar de su proyección en cualquier Festival de Cine, o proyección pública o privada, exculpando a las entidades, asociaciones, o empresas que hayan decidido proyectar “Tigernut” de  cualquier responsabilidad presente o futura y asumiendo todas las consecuencias legales que de la misma se pudieran derivar.

En Alboraia, València, Lunes 2 de Abril de 2018.
ANDONI MONFORTE

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies