-
“Tigernut. (La pàtria de les dones íntegres)” és el documental espanyol amb major presència internacional en 2018.
SOCIETAT. Entre els més de 3500 treballs rebuts pel Festival de Cinema Independent de Bristol), el jurat (format per quinze directors, productors i actors de cinema anglesos) ha premiat al documental valencià “TIGERNUT (La pàtria de les dones íntegres)” com “Millor Llargmetratge Documental “del certamen.
El documental ha obtingut el premi al “Millor Documental” també en països com els Estats Units, Hongria o l’Equador, i ha estat seleccionat en la secció oficial de més de 30 festivals de cinema internacionals amb projeccions pendents els pròxims mesos en la 35a edició del Festival de cinema de Bogotà i en festivals de cinema independent, justícia social i drets humans de Baltimore, Chicago, Roma, Londres, Praga, Canadà, o amb Amnistia Internacional a França, entre altres.
El documental narra la història d’explotació i suposades estafes comeses durant més de dues dècades a milers de famílies d’agricultores africanes de la xufa (la demanda s’ha disparat després de ser catalogada com superaliment a escala internacional) establint una connexió directa entre aquestes qüestionables pràctiques comercials, la immigració subsahariana cap a Europa i el jihadisme al Sahel.
“Tigernut” mostra així mateix com aquestes famílies de Burkina Faso, Mali i Níger s’estan organitzant en cooperatives per defensar-se, alhora que llança un missatge als milions de consumidors que han estat “confosos” amb la xufa i l’orxata, convertint-se en paraules de les organitzacions de Comerç Just que unànimement donen suport al documental com un “arma de conscienciació massiva”.
El passat divendres 14 de setembre van declarar diverses empreses importadores de xufa africana que van presentar una querella penal per injúries i calúmnies contra l’autor del documental, Andoni Monforte, i el seu equip.
A Espanya “TIGERNUT (La pàtria de les dones íntegres)” serà emès pròximament en el 10è Cicle de Cinema per la Pau al Cercle de Belles Arts de Madrid el 4 d’octubre, en els Festivals de Cinema de Drets Humans de Barcelona, Madrid i València, i en projeccions de cinema cooperatiu i solidari a Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Extremadura, Aragó, i Canàries.
Després de la sentència judicial i sempre que no es decreti el segrest judicial, les Associacions de Burkinabés de Barcelona i Madrid, l’Associació Noudine de malians de València i les petites ONG dipositàries de tots els drets del documental, afirmen que pujaran “TIGERNUT” a diferents plataformes gratuïtes d’internet.