Diumenge,14 juliol, 2024
IniciPATROCINATDos vermuts amb molta classe: el Terralta i el Pessigolla

Dos vermuts amb molta classe: el Terralta i el Pessigolla


JAVI QUINTANO
22/2/2023 | 17:09:32 |
PATROCINAT


Avui us recomanem dos vermuts de la Terra Alta, una comarca amb denominació d’orígen en els seus vins i generosos, que tenen una qualitat i personalitat pròpies. Es tracta de dos vemuts de la Cooperativa de Gandesa. Un és un vermut tradicional, el Terralta, que té més de 90 anys, i l’altre un vermut d’autora premium i nou, el Pessigolla.

Però abans, deixeu-me que presenti aquesta secció. Efectivament, avui estrenem una nova secció al Diari Sant Quirze, que es dirà TIPS. Aquest nom té un doble significat: per una banda, ‘tip’ significa, en anglès, ‘consell’, ‘recomanació’, ‘dada pràctica’. Per altra banda, ‘tip’ també vol dir ple, satisfet. Ho diem quan algú ha menjat fins a satisfer plenament l’apetit. D’això va aquesta secció: de donar petits consells i recomanacions no només per menjar i beure bé, sinò per omplir el cap, el cor, etc. Volem recomanar restaurants, beures, llibres, música, comerços, etc. Esperem que us agradi.

Un vermut tradicional però innovador ja el 1932

En efecte, malgrat que el vermut sembli una cosa nova, una moda de fa quatre dies, la Cooperativa de Gandesa n’elabora des de 1932, fa 91 anys. El Vermut Terralta té un gran sabor, i una llarga història. En concret, és el producte que va salvar la Cooperativa de Gandesa de la fallida, en una època, durant la postguerra, en què el projecte estava passant per situació delicada. La junta va decidir patentar i comercialitzar el vermut en ampolles de petit format i a un preu assequible. Fins i tot, va comprar una màquina embotelladora especial per poder treballar amb aquests formats de botellí, com es pot veure en la fotografia de sota.

La màquina embotelladora va ser una gran inversió el 1932. Va venir d’Itàlia i costà 5000 pessetes. FOTO: Cooperativa de Gandesa.

De fet, l’aposta va ser tant gran que fins i tot es va invertir en una campanya de màrqueting molt sonada per l’època, que va veure cartelleria als tramvies de Barcelona i a la façana de la Monumental. El vermut Terralta es va fabricar fins l’any 1954, any en el qual es va vendre la patent a Cinzano, i actualment, s’ha recuperat i tret de nou al mercat mantenint la imatge original, trencadora i original per l’època, com recorden des del celler cooperatiu.

El vermut Terralta té un preu de 8€ i es pot trobar a diferents botigues del territori, com també a la botiga online de la Cooperativa de Gandesa.

Pessigolla, un vermut d’autora pensat per fer còctels

La Cooperativa de Gandesa ha presentat recentment el nou Vermut Pessigolla, un vermut d’Autora, la multipremiada bartender Mariona Vilanova, conceptualitzat des del seu origen per fer combinats. “Funciona perfectament com a producte sol i quan es barreja amb altres productes, no perd ni el seu gust ni la seva essència”, diu Vilanova.

El disseny de l’etiqueta ha estat creat per l’estudi barceloní Reskate i “és un homenatge al Vermut Terralta, del qual enguany celebrem 90 anys. Hem volgut recrear la sensació que va suposar en aquell moment una etiqueta com la del Terralta. Aquella la va fer un cartellista de renom i va suposar un abans i un després per la Cooperativa. Ara hem anat a buscar un estudi que estigués a l’alçada d’aquella avantguarda.

La ploma del dibuix fa pessigolles, i alhora és un instrument perquè l’autora signi. FOTO: Joan Diví. Cooperativa de Gandesa.

Reskate té murals de grans dimensions per tot el món i alhora treballa la cartelleria per grans marques de manera artesanal”, expliquen. “A més -continua- hem tornat a posar la dona en el centre de l’etiqueta, i també del producte. Les dones van ser clau per bastir la Cooperativa, per mantenir-la durant la guerra i segueixen essent clau. És per això que hem volgut que consti que és un vermut d’autora, perquè l’ha fet una dona. I a més, cal tenir en compte que ho ha fet en el sector del còctel, que està molt masculinitzat”.

Mariona Vilanova, bartender, que compta amb gairebé 30 anys de trajectòria en el món de la cocteleria. Té diversos premis en el seu palmarès. Ella no només ha estat a càrrec de la fórmula del nou vermut, sinó que ha estat darrera de l’ergonomia de l’ampolla. “Moltes vegades -explica- qui dissenya els productes no pensa en la seva funció. I en el món de la cocteleria necessites material adient per treballar amb l’agilitat i seguretat que demanda el client.”

El Pessigolla té notes fresques, cítriques i botàniques, amb pinzellades de Yuzu japonés o de Marialluïsa

Si no es combina, servir amb gel i un twist de taronja o aranja. FOTO: Joan Diví. Cooperativa de Gandesa.

Un vermut que trenca esquemes amb gust internacional

Sobre el producte, assegura que “hem volgut trencar el concepte tradicional de vermut. És fruit del cupatge d’un vermut blanc i un vermut negre, amb més de trenta essències de tot el món. Si el Terralta és un vermut de la terra, el Pessigolla és un vermut que ens ha d’obrir les portes al món. Per aquest motiu, en nas, té elements que entren bé en el panorama internacional. Es tracta de notes fresques, cítriques i botàniques, amb pinzellades de Yuzu japonés o de Marialluïsa.” “Té un color ambre roig brillant, i en boca té entrada sedosa i equilibrada amb tocs dolços i notes d’avellana torrada. Té un final rodó amb amarg subtil.”

“La base del vermut compta amb la garantia de qualitat del producte de la Cooperativa i dels seus enòlegs Toni Coca i Marta Garriga. Si a la base li afegim el toc d’una professional top del còctel, val a dir que ens trobem davant d’un producte molt especial. A més, aquest vermut té dues versions, una d’elles amb dos mesos de barrica més, amb roure francès i americà. Hem fet una tirada molt limitada i sempre serà un producte de venda gourmet.”

Per la seva banda, en Pere Bové, president de la Cooperativa, apunta “la Cooperativa sempre ha apostat per la qualitat i per la innovació. Penso que aquest producte n’és un bon exemple. En efecte: aquest producte l’han elaborat grans professionals, amb una bona matèria prima, com és el raïm dels nostres socis, i amb una fórmula original. I, a més, aquest producte ens fa sortir de la nostra zona de confort per entrar en el món del còctel. Ho fem per adaptar la nostra oferta a nous consumidors. A més, es presenta en un format que aposta per l’art i disseny de primer nivell, com fa 90 anys.”

El vermut Pessigolla té un preu de llançament de 15€ i es pot trobar a diferents botigues del territori, com també a la botiga online de la Cooperativa de Gandesa.

La Cooperativa de Gandesa és única, per forma, per acabats, per materials. FOTO: Cooperativa de Gandesa.

Una Cooperativa modernista, setena meravella de Catalunya

La Cooperativa de Gandesa és coneguda pel seu edifici modernista, edificat el 1919 i dissenyat per l’arquitecte César Martinell. La Cooperativa de Gandesa compta amb 150 socis alguns dels quals treballen i viuen exclusivament de les seves terres, sent els cultius més importants els de vinya, ametllers i oliveres. Està inscrita a la DO Terra Alta. Comercialitza una cinquantena de productes de vi i oli per a tots els gustos i butxaques que han obtingut molts premis i altes puntuacions a diferents guies.

La Cooperativa de Gandesa té tres edificis: dos modernistes i un edifici nou que acull la botiga. El celler original, projectat per Cèsar Martinell és un espai on ja no es vinifica, i ara només acull visites i s’hi explica la història de la cooperativa i del modernisme. També acull les oficines i la Secció de Crèdit de la Cooperativa.

L’any 2000 la cooperativa es va decidir per un canvi tecnològic dràstic per adaptar-se als nous temps i a l’exigència per la qualitat i es va bastir, en l’antic molí d’oli, un nou celler amb tots els elements d’última tecnologia i una cava subterrània. L’edifici que acull el nou celler també té una botiga que proveeix subministraments per als productors.

Els sostres de Martinell eren de fusta. Aquí, per economia, no. Martinell comença a fer servir arcs parabòlics. FOTO: Cooperativa de Gandesa.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies