- La celebració comportarà el talls d’alguns dels carrers i places del centre de la ciutat, així com desviaments de trànsit i canvis en el transport públic
CULTURA / SOCIETAT. Aquest cap de setmana Terrassa viurà la dinovena edició de la Fira Modernista. Desprès de dos anys marcats per les limitacions i restriccions provocades per la situació sanitària, enguany, totes les activitats programades seran presencials.
Aquest divendres 6 de maig, a partir de les 21.30 h, se celebrarà l’acte d’inauguració de la Fira d’enguany, amb la presència de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i de regidors i regidores de l’Ajuntament. Sota el títol «Terrassa, 120 anys de vida universitària», l’acte se celebrarà a l’edifici històric de l’Escola Industrial, seu històrica de l’actual ESEIAAT de la UPC (carrer de Colom,1), i consistirà en un espectacle amb llum, música i accions teatrals per commemorar els 120 anys de la col·locació de la primera pedra de l’edifici del Palau d’Indústries.
En aquesta nova edició de la Fira Modernista de Terrassa hi juga un paper destacat la Universitat per commemorar el 120è aniversari de l’inici de la construcció de l’antic Palau d’Indústries, un històric edifici que amb el temps va donar pas a l’Escola Industrial, a l’actual Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa i a la creació del que avui és el campus universitari de Terrassa.
Per commemorar aquesta efemèride, i en col·laboració amb el Campus Universitari, s’han preparat diferents activitats vinculades a aquesta temàtica, com visites guiades al campus, portes obertes a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), el desenvolupament d’un videojoc, amb el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), d’inspiració modernista; la recreació d’un hospital de campanya, de la mà de l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT); un Gabinet Òptic 1900 gràcies a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), o la col·laboració amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) per gravar l’acte inaugural i diferents espais de la Fira.
Ampli programa
El programa de la Fira d’enguany inclou prop de 400 activitats que ajudaran a posar en valor el compromís de Terrassa amb la cultura, la història i la conservació del patrimoni material i immaterial industrial i modernista que tant identifica la ciutat.
Així, divendres, al marge de l’acte inaugural, també es podrà veure la Masia Freixa il·luminada amb l’espectacle «Il·luminem el modernisme». Dissabte, els i les visitants podran gaudir d’un ampli ventall de propostes entre les que destaquen el Pícnic Modernista al parc de Vallparadís, la primera edició de la Milla Modernista, una carrera atlètica a l’estil del 1900, l’actuació castellera a la plaça Didó, l’espectacle «La Cupletista», del dramaturg i director Pere Sagristà, al Teatre Principal o el taller de danses a la plaça Vella a càrrec de Treure Ball. També dissabte començarà a circular el Trenet de 1900 que enguany sortirà des del parc dels Catalans i estrenarà nou recorregut.
Diumenge 8 de maig es podrà veure la concentració i posterior desfilada de cotxes i motos d’època a la rambla d’Ègara; la tradicional passejada modernista organitzada pel Museu Tèxtil; l’espectacle «La taverna de la Rosita», de Ramon Alcaraz, a càrrec de Qollunaka Grup de Teatre al Teatre Principal; l’espectacle «Circ 1900» de Tub d’Assaig; o l’acte de cloenda de la XIX edició de la Fira Modernista «Pel teu amor» a la plaça Vella, a càrrec de Barcelona Clàssic Concert, entre moltes altres activitats.
D’altra banda, i durant el cap de setmana de la Fira Modernista, es podran visitar un gran nombre d’equipaments durant les ja tradicionals jornades de portes obertes o mitjançant les visites i rutes guiades que es duran a terme al llarg de la Fira. A aquesta àmplia oferta cal sumar també altres propostes com el Mercat d’Alimentació Artesana a la rambla d’Ègara, el Mercat d’Artesania a la plaça de Josep Freixa i Argemí o la campanya “Flors al Balcó”. Tot plegat, acompanyat d’una àmplia proposta gastronòmica en què un gran nombre d’establiments de restauració de la ciutat també fan un viatge en el temps recuperant receptes de l’època i oferint als clients uns menús modernistes originals i de qualitat.
Tota la informació sobre aquesta nova edició de la Fira estarà disponible a la pàgina web https://firamodernista.cat/ i també en paper en un programa resum de mà en format mapa, del que se n’han editat 70 mil còpies, i que es distribuirà a través dels equipaments municipals, punts d’informació de la Fira, al Raval de Montserrat i al parc de Sant Jordi, així com a diferents establiments comercials i de restauració de la ciutat. La pàgina web i les xarxes socials del Servei de Turisme, així com les corporatives municipals, informaran puntualment de qualsevol canvi que es pugui produir en la programació.
La Fira Modernista de Terrassa s’ha consolidat com un dels esdeveniments turístics més destacats de Catalunya i cada any atrau milers de visitants, convertint-se així en un dels elements d’atractiu turístic i comercial més importants de la ciutat a més de representar una important eina de projecció cap a l’exterior. La Fira va rebre l’any 2007 la qualificació de Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya per part de la Generalitat.
La Fira Modernista accessible a tothom
Amb l’objectiu de fer una Fira el màxim d’accessible per a tothom, s’han organitzat diferents visites en llengua de signes catalana. A més, algunes de les propostes de visites guiades disposaran de dispositius de so amplificat i bucles magnètics individuals adreçats a les persones amb dificultats auditives i també, i en col·laboració amb el Servei de Capacitats Diverses, s’ha desenvolupat un producte turístic específic per a famílies TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). Totes les activitats adaptades per a persones amb capacitats diverses es troben convenientment assenyalades al programa.
Les persones que visitin la Fira també podran descobrir la Masia Freixa al seu aire amb les publicacions en llenguatge braille i de lectura fàcil gràcies al treball conjunt del Servei de Turisme, l’Oficina Tècnica per a la Promoció de l’Accessibilitat de l’Ajuntament de Terrassa i el suport de la Diputació de Barcelona.
L’audiosignoguia de la visita a la Masia Freixa és un altre dels productes turístics creats recentment destinat a les persones amb discapacitat auditiva que es podrà descarregar en el següent enllaç: http://visitaterrassa.cat/audiosigno-guia/.
Afectacions de trànsit
La majoria de les activitats de la Fira Modernista es desenvolupen als carrers i places del centre de la ciutat, el que comporta talls de carrer i desviaments de trànsit i transport públic durant tot el cap de setmana.
Talls de trànsit:
Rambla d’Ègara: dissabte i diumenge tallada des del Portal de Sant Roc fins al carrer de Galileu. També es tallarà el tram entre els carrers de Vallhonrat i Portal de Sant Roc en el sentit ascendent. El servei de Bus es desviarà pels carrers d’Arquímedes i Galileu.
Carrer de Grànius: tallat al trànsit des de dissabte a les 13 h fins diumenge a les 23 h. S’habilitarà el doble sentit per l’accés i sortida de l’aparcament del Raval.
Plaça de Josep Freixa i Argemí: tallada al trànsit des de divendres a les 10 h, fins dilluns a les 2 h. Dissabte i diumenge, l’accés als guals només serà permès de 23 a 9 h del matí.
Carrer de Josep Trueta (des de la plaça de Sant Oleguer fins a la plaça del Doctor Zamenhoff). Es permetrà únicament l’accés a guals.
Carrer de Nicolau Talló (entre els carrers del Doctor Ullés i la plaça de Josep Freixa i Argemí): tallat al trànsit des de divendres a les 10 h fins dilluns a les 2 h. Es permetrà únicament l’accés a guals entre les 23 i les 9 h del matí.
Carrer de Volta (entre rambla d’Ègara i el carrer de Galileu): tallat al trànsit dissabte i diumenge, de 8 a 23 h. L’accés als guals només serà permès de 23 a 9 h del matí.
Carrer de Pau Claris (entre el passatge de la Rasa i la rambla d’Ègara): tallat al trànsit des de dissabte a les 8 h fins dilluns a la 1 h. Es permetrà l’accés als guals.
Carrers d’Iscle Soler i de Cisterna (entre els carrers d’Iscle Soler i Portal de Sant Roc): tallat al trànsit des de la Rambla. Accés a guals, de dissabte a les 8 h fins diumenge a les 24 h. S’haurà d’accedir a través del carrer de la Unió.
Carrer de la Font Vella (entre els carrers del Passeig i de Sant Pau): tallat al trànsit des de dissabte a les 8 h fins diumenge a les 24 h.
Carrers del Teatre, Sant Pau, Puig Novell i Sant Jaume: dissabte tallat entre les 17 h i les 24 h. Diumenge de 10 a 23 h. Es permetrà l’accés dels veïns als guals.
Carrers de Sant Cristòfol i de Sant Josep: tallats al trànsit entre els carrers de Sant Pau i del Passeig. Es permetrà l’accés del veïnat als guals.
Carrer de Joaquim de Paz amb plaça de Maragall: tall a l’alçada de la plaça de Maragall. Els veïns podran accedir i sortir d’aquest tram des del carrer del Passeig.
Transport públic:
Autobusos urbans
Dissabte 7 i diumenge 8, totes les línies circularan pels carrers d’ Arquimedes (sentit nord) i de Galileu (sentit sud), realitzant les parades als llocs provisionals: www.tmesa.com.
Autobusos interurbans
Totes les línies d’autobusos interurbans realitzaran parada a l’estació d’autobusos situada a la plaça Doré. Les línies de Terrassa – Matadepera i Terrassa – Castellbell i el Vilar circularan pels carrers d’Arquímedes (sentit nord) i Galileu (sentit sud). Les parades es faran a l’alçada del carrer de Volta, de la plaça del Progrés i també a l’estació d’autobusos.
Taxis
Trasllat de la parada al carrer de Columel·la, entre els carrers d’Arquímedes i la Rambla.