Slider
Slider
Inici » a-ultimesnoticies » TOT A PUNT PER L’ONADA DE FRED
Slider

TOT A PUNT PER L’ONADA DE FRED

 • Sant Quirze. L’Ajuntament activa els seus dispositius i fa seguiment de les persones més vulnerables
 • Sabadell. Activada l’Operació Fred davant la baixada de temperatures per atendre les persones sense sostre
 • Terrassa. Activado el Plan de Emergencia Municipal en fase de alerta ante la previsión de descenso de temperaturas en las próximas hores

 Sant Quirze. L’Ajuntament activa els seus dispositius i fa seguiment de les persones més vulnerables

 • L’Ajuntament activa els seus dispositius i fa seguiment de les persones més vulnerables

REDACCIÓ/SOCIETAT. El municipi es prepara per afrontar les baixes temperatures previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya i que han portat a activar en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya i el Pla Bàsic d’Emergències al municipi. Aquesta matinada ja s’ha produït una primera baixada de les temperatures. Durant tot el dia la sensació de fred serà acusada però serà a partir de la tarda nit quan es podran assolir les temperatures mínimes extremes a gairebé tot el país. El vent serà menys accentuat i es preveuen glaçades de manera generalitzada. Aquest episodi s’allargarà com a mínim fins dijous.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha posat en marxa diverses actuacions preventives. D’una banda, s’ha disposat de suficient sal en estoc, per tal de distribuir en els punts més susceptibles de glaçada; i s’ha mantingut la calefacció a les escoles, Ajuntament i Casal d’Avis. En aquest sentit, la brigada municipal segueix i actua davant les possibles necessitats que es derivin de les temperatures extremes.

Cal remarcar també que tant la Policia Local com el servei de Serveis Socials estan fent un seguiment de la situació de les persones més vulnerables al fred. Aquest dispositiu es coordina amb el servei de Teleassistència. Recordem que per ser-ne usuari cal complir el següents requisits: ser major de 80 anys, patir malalties cròniques, viure sol o sense una xarxa familiar de suport i tenir problemes de mobilitat.

Us recordem que davant el fred intens cal tenir en compte les següents recomanacions:

 1. Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.
 2. Si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.
 3. No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin.
 4. Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

Consells a tenir en compte a l’exterior:

 1. Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
 2. En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
 3. Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.
 4. Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda.
 5. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.
 6. No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
 7. Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

Consells a tenir en compte si agafeu el vehicle:

 1. Feu-ho només si és imprescindible, eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.
 2. Porteu el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegureu-vos que les sabeu col·locar.
 3. Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
 4. Porteu també roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
 5. Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern.
 6. A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.
 7. Conduint aneu amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe. Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.

 Us recordem que el telèfon d’emergències és el 112.

Podeu seguir les previsions del temps a www.meteocat.cat.

Sabadell. Activada l’Operació Fred davant la baixada de temperatures per atendre les persones sense sostre

 • S’activa, també, el Pla de Protecció Civil Municipal en fase d’alerta per risc d’onada de fred

Amb motiu de l’episodi de baixes temperatures, Sabadell activa avui el protocol de l’Operació Fred per atendre les persones sense sostre. Amb l’operatiu, s’oferirà a aquests ciutadans i ciutadanes la recollida al lloc on es trobin, espai de descans i berenar, servei de dutxes, roba neta, sopar calent, allotjament i esmorzar. Una vegada més, es fa una crida a la ciutadania perquè truquin a Policia Municipal (092 ó 900 112 092) si veuen alguna persona sense sostre que no estigui sent atesa o que passi la nit al carrer.

El dispositiu és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Sabadell, Creu Roja i Càritas i s’activa d’acord amb els avisos meteorològics del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). S’adreça a persones que es trobin a Sabadell, sense un lloc per dormir ni recursos per resoldre-ho, sempre que el seu estat o conducta no impliquin problemes físics o psíquics greus, que comportin la necessitat de ser atesos des d’un altre tipus de recurs.

En aquest sentit, el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha expressat “l’agraïment a les entitats, els voluntaris i voluntàries, els professionals de l’àmbit social i de Policia, així com també la implicació de tots els ciutadans i ciutadanes. Gràcies a aquest esforç col·lectiu, tenim com a ciutat una millor resposta cap a les persones més vulnerables”.

Amb l’Operació Fred, els usuaris i usuàries poden fer nit al centre d’acollida de Creu Roja, que compta amb 10 llits i l’equipament necessari.  Com l’any passat, s’ha habilitat un espai a Càritas per acollir els usuaris ja a partir de les 5 de la tarda. Allà hi podran estar fins a les 8 del vespre, utilitzar el serveis de dutxa i rober i berenar. Posteriorment, podran accedir a Creu Roja per sopar, passar la nit i esmorzar.

En cas necessari, l’Ajuntament reforçarà l’Operació Fred amb altres recursos propis, com la derivació a diferents pensions i allotjaments i al Centre d’Emergències.

Recorregut per la ciutat

A més, per tal de localitzar persones sense sostre que no hagin anat al centre d’acollida, Creu Roja farà un recorregut per la ciutat per oferir a aquestes persones la possibilitat d’anar-hi. Si no ho accepten, se’ls facilitarà una manta i sopar calent. De fet, en les darreres setmanes, i sense necessitat que s’hagi activat el protocol propi de l’Operació Fred, la Unitat Mòbil d’Emergència Social (UMES) ja ha sortit en diverses ocasions per facilitar una manta i sopar a les persones sense sostre i oferir-los la possibilitat d’allotjar-se al Centre d’Emergències de la ciutat.

S’activa el Pla de Protecció Civil Municipal Duprocim

D’altra banda, aquest migdia s’ha activat el Document Únic de Protecció Civil Municipal (Duprocim), en fase d’Alerta per Onada de Fred. L’activació del pla en aquesta fase implica el desplegament de determinades mesures de prevenció per part de l’Ajuntament. D’altra banda es recorden les recomanacions de la Generalitat de Catalunya en cas d’onades de fred.

Terrassa. Activado el Plan de Emergencia Municipal en fase de alerta ante la previsión de descenso de temperaturas en las próximas hores

 • El alcalde ha firmado el Decreto que pone en marcha el plan y establece las medidas a seguir

El alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha firmado un decreto activando el Plan Básico de Emergencia Municipal en fase de alerta, a raíz la previsión de descenso de temperaturas en las próximas horas. Según el Centro de Coordinación Operativa de Catalunya (CECAT), esta noche y mañana las temperaturas en Terrassa podrían bajar por debajo de los -5ºC.

La activación del plan municipal conlleva, tal y como recoge el decreto, las siguientes medidas:

Convocar preventivamente el Comité de Emergencia. Alertar a los servicios municipales en caso de que se confirmen las predicciones meteorológicas, para que inicien lo más rápido posible las tareas que tengan asignadas.

Seguir atentamente la información meteorológica de las incidencias creadas y los avisos que emita el Centro de Coordinación Operativa de Catalunya (CECAT).

Seguir y mantener informada a la población de la situación de frío, dando a conocer las medidas de autoprotección a tomar y haciendo el seguimiento especial de aquella población que pueda considerarse muy vulnerable (personas mayores, niños, problemas de salud, movilidad reducida …).

Distribución de sal para deshielo por parte de los servicios de mantenimiento en los lugares donde sea necesario.

Atención especial a las personas con indefensión y vulnerabilidad social.

Activación preventiva de centros de acogida de urgencia.

El protocolo de frío que desarrollan en estos casos los Servicios Sociales, Policía Municipal y Cruz Roja ya se ha puesto en marcha, con visitas a personas en condiciones habitacionales precarias y/o situación vulnerable. En estas visitas se hace el seguimiento de la situación de estas personas, se ofrece alojamiento de emergencia, se lleva mantas y comida caliente, etc.

El alojamiento de emergencia se canalizará en primera instancia hacia L’Andana, el servicio de acogida nocturna del Ayuntamiento de Terrassa, que gestiona Cruz Roja. Este equipamiento, que abre de 17 a 9 h todos los días del año y habitualmente atiende a personas derivadas por los servicios sociales de manera temporal, ofrece de manera ordinaria 34 plazas, que se pueden reforzar con seis más si es necesario. En caso de necesidad, el Plan contempla también la acogida y alojamiento de urgencia en otros equipamientos, principalmente centros cívicos. Por este motivo, se ha alertado a estos equipamientos para que mantengan los espacios calefactados esta noche, de cara a poder establecer un dispositivo de acogida, que llegado el caso se llevaría a cabo a través de Cruz Roja.

En cuanto al cuidado de la red viaria, el servicio de Gestión del Espacio Público dispone de una reserva central de 50 toneladas de sal, además de 16 puntos de distribución con contenedores o sacos por toda la ciudad, sobre todo en las urbanizaciones. El servicio cuenta con cuatro vehículos preparados para salir si es necesario, dos que esparcen la sal automáticamente y dos más para sacar la sal manualmente). De momento no está previsto hacer ninguna salida porque no se esperan precipitaciones y por tanto no hay riesgo de formación de hielo, pero los equipos están alertados para actuar en caso de necesidad.

La coordinación de la emergencia se está llevando desde el servicio de Protección Civil. El Comité de Emergencia ha sido convocado preventivamente, es decir, no se ha fijado por el momento lugar y hora de reunión pero todos los componentes están prevenidos para reunirse cuando sea necesario. Este comité está presidido por el alcalde de Terrassa y reúne a los responsables técnicos de todos los servicios municipales implicados en la gestión de emergencias (Protección Civil, Policía Municipal, Salud, Servicios Sociales, Gestión del Espacio Público, Movilidad, etc) .

Para hacer un seguimiento de la situación de emergencia, el Ayuntamiento de Terrassa informará puntualmente de la evolución del episodio de frío a través de la web municipal www.terrassa.cat, del Facebook del Ayuntamiento (www. facebook.com/ajterrassa) y de los perfiles de twitter @trsemergencies y @ajterrassa.

 

2017-01-17

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator