-
Segons dades del darrer informe d’espècies exòtiques invasores, elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat en compliment de la normativa europea, en el període 2015-2018, la Generalitat ha invertit més de 3 milions en actuacions relacionades amb aquestes espècies, especialment en accions de control
NATURA. Un 13% de les 1.330 espècies exòtiques detectades tenen un comportament invasor a Catalunya, d’acord amb les darreres dades de l’EXOCAT. Així ho recull el darrer informe d’espècies exòtiques invasores, elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat en compliment de la normativa europea. L’informe, que s’ha elaborat amb la col·laboració de més de setanta entitats públiques i privades relacionades amb aquesta problemàtica, pretén establir una visió general pel que fa a la situació de les espècies invasores a Catalunya.
Segons aquest informe, durant el període 2015-2018 la Generalitat ha invertit més de 3 milions en actuacions relacionades amb espècies invasores. En total, s’han invertit a Catalunya prop de 8 milions d’euros, sumant la inversió de la Generalitat, fons europeus, Ministeri de Transició Ecològica, diputacions, ajuntaments, consorcis i altres ens.
El gruix de les actuacions s’han destinat al control d’espècies (75,5%), seguida d’accions de divulgació (9,5%), seguiment i vigilància (7,5%) i estudis científics (7,3%). També mostra la necessitat d’incrementar les actuacions de prevenció. El cargol poma (Pomacea masculata) és l’espècie a la qual s’han destinat més recursos, més de 5,4 milions, el 70% del total.
I és que la Generalitat, en col·laboració amb diverses entitats i organismes, treballa per minimitzar les efectes de les espècies exòtiques invasores, una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat arreu del món. Sovint, un cop arriben, aquestes espècies exòtiques s’instauren al nou medi alterant l’ecosistema existent, amenaçant espècies locals i condicionant l’equilibri ecològic. El perill rau en què un cop arriben es fa gairebé impossible la seva eliminació.
La inclusió d’una determinada espècie dins del Catàleg estatal d’espècies exòtiques invasores o a la Llista de la Unió Europea implica una sèrie de limitacions, com la prohibició genèrica de la seva possessió, reproducció, transport, tràfic i comerç.