15:26:52 | 22/12/2022 | JAVI QUINTANO |
Una cinquena part de la població infantil i adolescent de la comarca es troba en risc de pobresa (20,3%), el que representa al voltant de les 38 mil persones. Així ho explica un informe que ha publicat avui l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. La incidència del risc de pobresa en la població menor de 18 anys se situa més de 6 punts per sobre del total de la població del Vallès Occidental.
A la comarca hi havia 185.693 persones menors de 18 anys, el que representa el 19,8% del total de la població. El Vallès Occidental és una de les comarques més rejovenides de la província de Barcelona. El creixement de la població infantil des de l’any 2000 fins al 2010 va ser del 31,7%. En canvi, entre el 2011 al 2021 l’augment ha estat molt inferior, de l’1,9%. Segons les projeccions de població de l’Idescat, el col·lectiu d’infants i adolescents passarà de 186 mil persones l’any 2021 a 166 mil el 2030, el que representa una reducció d’un 10,7% en una dècada.
La incidència del risc de pobresa a la comarca és menor que a la demarcació de Barcelona i al conjunt de Catalunya En concret, per a la població menor de 18 anys la xifra provincial és 2 punts superior (22,3%), mentre que la catalana se situa al voltant dels 4 punts percentuals per sobre (24,2%). En 2020 es produeix un lleuger increment de la taxa, després d’una dinàmica de reducció des de 2015.
El 22,8% de l’alumnat de la comarca és beneficiari d’un ajut individual de menjador. L’alumnat perceptor s’ha incrementat dos punts respecte del curs passat i gairebé 4 punts des del curs 2018-2019. 3 de cada 10 alumnes d’infantil i primària matriculats en centres públics són perceptors d’un ajut de menjador (28,6%). En els centres de titularitat privada-concertada aquesta proporció cau fins al 10,6%. Durant l’any 2021 es van atendre un total de 915 infants i adolescents a l’Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència del Vallès Occidental. En relació amb la població menor de 18 anys, s’han atès 9,5 infants i adolescents per cada 1.000 persones menors d’edat dels municipis de referència de l’EAIA.
Els ajuts individuals de menjador ofereixen una compensació per les desigualtats de renda, però també tenen en compte altres dimensions que afecten la igualtat de les oportunitats educatives, com la situació geogràfica, la conciliació familiar i laboral, problemes d’habitatge, violència intrafamiliar o el suport de la família extensa. Les sol·licituds i la concessió dels ajuts presenta una tendència progressiva de creixement des del curs 2013-2014. En el curs 2021-2022 s’han atorgat 26.652 beques, amb un augment anual del 9,4% (+2.278), l’increment més elevat dels darrers cinc anys.
Amb aquests ajuts es pot fer una aproximació de l’alumnat que es troba en situació de risc de privació monetària, ja que un dels criteris per a la seva concessió és tenir una renda familiar inferior a llindar de risc de pobresa establert per la Generalitat de Catalunya. Els resultats de l’explotació de les dades de Drets Socials ens indiquen que més d’una cinquena part de l’alumnat de la comarca (22,8%) conviu en famílies que es troben en risc de vulnerabilitat econòmica. Aquesta taxa d’incidència continua augmentant de manera progressiva en els darrers anys.
Segons apunta l’informe, “en les darreres dècades s’ha incrementat la pobresa infantil a la gran majoria de societats avançades i aquest fet està causant una profunda preocupació per les conseqüències que pot comportar. Créixer en contextos de rendes baixes o molt baixes, o en contextos residencials degradats , té un impacte no només a curt termini, sinó també al llarg de les trajectòries vitals dels infants (Institut de la Infància i l’Adolescència de Barcelona – IIAB, 2022). Els riscos generats durant aquesta etapa s’acumulen i s’arrosseguen durant tota la vida i apareixen en forma de mancances formatives bàsiques, atur, trastorns psicològics i de conducta, etc., que es poden transmetre de generació en generació.”
Pots llegir l’informe sencer en aquest link.