AVELINA BENITO/SOCIETAT. Per primera vegada, dones de tot el món han realitzat una aturada que han convocat moviments internacionals per protestar contra la violència masclista i lluitar pels drets reproductius i les desigualtats laborals.
Més de 50 països de tots els continents han secundat la convocatòria i s’han celebrat manifestacions en més de 200 ciutats per reclamar els seus drets
Organitzacions feministes d’Argentina, Austràlia, Bèlgica, Bolívia, Brasil, Canadà, Cambodja, Txad, Xile, Colòmbia, República Dominicana, Corea del Sud, Costa Rica, República Txeca, Equador, El Salvador, Fiji, Finlàndia, França, Guatemala, Alemanya, Hondures, Hongria, Irlanda del Nord, la República d’Irlanda, Israel, Itàlia, Mèxic, Montenegro, Nicaragua, Pakistan, Panamà, Paraguai, Perú, Polònia, Portugal, Puerto Rico, Rússia, Escòcia, Senegal, Espanya, Suècia, Tailàndia, Turquia, Ucraïna, Uruguai, el Regne Unit, Estats Units, Veneçuela, Lituània entre uns altres van prendre accions per exigir igualtat.
La xacra de la violència contra les dones i les enormes diferències en salari i condicions de treball van protagonitzar les protestes.
#nosotrasparamos
#8M
#la vaga de totes
#NiUnaMenos
#WomenInBlack
“si nuestras vidas no valen, produzcan sin nosotras”
“Nos queremos vivas libres y combativas”
Han sigut algunes de les consignes globals.

El ple del Parlament de Catalunya es va aturar al migdia perquè la cambra se sumés a l’aturada convocada per diverses associacions de tot el món amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Els diputats i les diputades, el president i la resta de membres del Govern, treballadors i treballadores de la cambra i grups d’escolars que avui fan activitats educatives al Parlament s’han concentrat davant la façana del palau, on la presidenta, Carme Forcadell, ha llegit una declaració amb què la cambra expressa el “compromís amb la lluita imparable per la igualtat efectiva de dones i homes”.

Institucions, ajuntaments, universitats, han respost a l’aturada general que han convocat moviments internacionals de dones que lluiten en diferents països i ciutats arreu del món contra la violència masclista i contra les persistents desigualtats que pateixen les dones en diferents àmbits, posant especial èmfasi en el laboral, i fent una crida per la igualtat de drets i llibertats.

La crida de “Lliures i Combatives” a les aturades contra la violència masclista i en defensa dels drets de les dones treballadores, també ha estat secundat per milers i milers d’estudiants a diferents territoris de Catalunya i a la resta de l’Estat. Es tracta d’una convocatòria històrica, ja que és la primera vegada que el moviment estudiantil surt a la vaga el 8 de Març d’una manera tan contundent. Grans assemblees, concentracions, actes reivindicatius a desenes d’instituts i facultats a tota Catalunya.


2017 ha tingut l’inici d’any més violent en assassinats masclistes dels últims 10 anys, amb 16 dones assassinades i una més en investigació.