Dijous,28 març, 2024
IniciA PORTADAUna cocció més llarga i afegir ceba potencien els beneficis del sofregit

Una cocció més llarga i afegir ceba potencien els beneficis del sofregit

· Cuinar el sofregit de tomàquet durant més temps –prop d’una hora– i incorporar ceba a aquesta salsa tradicional de la dieta mediterrània potència la producció de molècules beneficioses per a la salut per la seva alta capacitat antioxidant.

· Així ho constata un estudi publicat per experts de la Universitat de Barcelona i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició.

REDACCIÓ/SALUT.  Un equip científic ha comprovat per primera vegada els efectes positius de la sinergia entre els diferents ingredients del sofregit de tomàquet i els seus efectes en la producció d’isòmers –molècules amb la mateixa fórmula molecular però amb diferents propietats– del licopè, el carotenoide amb major presència en el tomàquet i els seus derivats.

Segons el treball, la ceba és l’ingredient més significatiu en l’elaboració del sofregit casolà, ja que potencia la formació de molècules isòmeres del licopè. A més, combinar l’ús de la ceba amb un temps de cocció adequat està relacionat amb una major producció dels isòmers de tipus cis (5-cis-licopeno, 9-cis-licopeno i 13-cis-licopeno), molècules d’alta biodisponibilitat i més beneficioses per la seva potent acció antioxidant.

Tal com explica Rosa Mª Lamuela Raventós, investigadora del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia de la Universitat de Barcelona i membre del CIBERobn, “est és un estudi nou, perquè gairebé no existeixen recerques científiques que abordin el tema dels efectes del cuinat en la salut”.

L’objectiu era avaluar com el processament casolà del sofregit de tomàquet i les sinergies entre els diferents ingredients que s’usen per elaborar aquesta salsa mediterrània, com l’oli d’oliva verge extra, la ceba i l’all, interactuen i augmenten la presència de determinats carotenoides.

Per estudiar les sinergies entre els ingredients, els investigadors van utilitzar un disseny factorial complet que analitzava la contribució de cadascun a l’augment de carotenoides en el sofregit i determinava si era possible millorar la seva presència en relació amb el temps de cocció i les sinergies dels components.

L’anàlisi va revelar la presència de nou tipus de carotenoides i els seus isòmers, que registren el nivell més alt amb la ceba i amb un cuinat de seixanta minuts, segons l’estudi liderat per Lamuela, que és directora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona.

El tomàquet, la ceba i l’all, factors clau per a l’estudi Predimed

La dieta mediterrània es mostra eficaç en la prevenció primària de malalties cardiovasculars, tal com ja van revelar les conclusions del conegut estudio PREDIMED, un assaig clínic multicèntric dut a terme de 2003 a 2011 i en el qual també va participar Lamuela.

El sofregit casolà de tomàquet, ric en carotens que s’associen amb la regulació lipídica i els biomarcadors inflamatoris, és una de les salses més clàssiques de la dieta mediterrània. A més, els polifenols que contenen la ceba i l’all, que també formen part d’aquesta recepta, presenten efectes beneficiosos enfront de les malalties cardiovasculars, la hipertensió, la diabetis i certs tipus de càncer.

Aquest estudi ha estat finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, la Generalitat de Catalunya i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), una institució pertanyent a l’Institut de Salut Carlos III i cofinançada pel programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Referència bibliogràfica:

Home cooking and ingredient synergism improve lycopene isomer production in Sofrito” , Food Research International

Font: SINC.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies