SALUT. A Catalunya, s’estima que unes 30.000 persones estan infectades activament
[1] amb el virus de l’hepatitis C (VHC). Aquesta xifra seria sensiblement superior si s’incloguessin determinats col·lectius més vulnerables de població. Aproximadament un 20% desconeix que està infectat. Aquesta dada recollida en un estudi
[2] posa de manifest que enguany hagi estat encara més rellevant l’adhesió de Catalunya al Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, commemorat ahir i promogut l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El motiu: que la jornada d’ahir va tenir com a lema
Find the missing millions, que subratlla la importància de prendre consciència de la necessitat de diagnosticar els casos ocults i vincular-los de forma eficient a l’atenció especialitzada i a l’accés precoç al tractament.
Durant la roda de premsa de presentació de dades i novetats per a prevenir i controlar l’hepatitis C a Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que “el nostre gran repte és diagnosticar les anomenades poblacions ocultes d’Hepatitis C i garantir-los un accés precoç al tractament”. “Aquestes poblacions ocultes són claus per poder arribar a l’eliminació definitiva de l’hepatitis C a Catalunya” ha reblat la consellera, que ha explicat que el Govern de la Generalitat ha assumit el cost total del tractament. “No hi ha hagut mai cap ajuda econòmica de l’Estat espanyol. Nosaltres, assumim, a les nostres espatlles, eliminar l’hepatitis C del nostre país. És un esforç enorme pel Govern però que assumim per responsabilitat”.
Per la seva part, el director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV), Joan Colom, ha avançat que “en menys de dos anys, al 2021, Catalunya estarà en posició de microeliminar l’Hepatitis C de les presons catalanes”. I d’altra banda, en el cas dels col.lectius amb més prevalença de la malaltia, com els usuaris de drogues, Colom ha destacat la importància de diagnosticar i tractar-los en el mateix centre on són atesos habitualment, sense que hagin de recórrer als circuits assistencials convencionals. En aquest cas, doncs, ser tractats en el mateix CAS, Centre d’Atencio i Seguiment de les drogodependències”.
I finalment, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat “que no hi ha cap vacuna per l’Hepatits C però sí que hi ha un tractament senzill, força breu i molt efectiu. En gairebé el 97% dels casos cura la malaltia”.
De fet, un dels objectius claus del
Pla de prevenció i Control de la Hepatitis C, aprovat pel Govern fa unes setmanes, és el diagnòstic precoç d’infeccions ocultes, tant en població general (a través de l’atenció primària) com en poblacions clau que poden córrer un alt risc d’infecció i que, generalment, no estan tan vinculats al sistema sanitari. A través del Pla, Catalunya és pionera en actuacions per a la cerca activa de la infecció: per exemple, des de l’any passat, els laboratoris de l’Institut Català de la Salut (ICS) implementen uns tests que agilitzen la detecció d’infeccions en un sol pas i amb una única extracció de sang.
D’altra banda, pel que fa als grups clau on s’està emfatitzant el cribratge i l’accés al tractament –persones que s’injecten drogues, internes en centres penitenciaris, coinfectades amb el VIH, procedents de països amb altes prevalences del VHC, o que tenen pràctiques sexuals de risc sense protecció-, també s’estan fent accions remarcables. Per exemple, un projecte pilot on s’ofereix la prova ràpida en sang seca entre persones procedents de països amb altes prevalences del VHC, o les gairebé 1.000 proves ràpides d’anticossos de VHC repartides en el que portem d’any a persones consumidores de drogues a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.
L’hepatitis C, una de les 15 primeres causes de mortalitat a Catalunya
L’hepatitis C és una de les que conformen el grup de les hepatitis víriques, que es troben entre les malalties amb més càrrega de morbi-mortalitat al món, superior a la sida, a la tuberculosi o a la malària. Per això, l’OMS les ha prioritzat dins dels Objectius de desenvolupament sostenible (2030), ja que causen 1,34 milions de morts anuals, provoquen 2 de cada 3 morts per càncer de fetge i afecten, sense que ho sàpiguen, a prop de 300 milions de persones al món.
Pel que fa a l’VHC, l’OMS estima que la infecció afecta al món a 71 milions de persones (un 1% de la població), i causa la mort a gairebé 400.000 persones cada any. A Catalunya, la taxa de mortalitat és d’11,53 per 100.000 habitants, el que implica que segueixi sent una de les 15 primeres causes de mortalitat en la població catalana. L’hepatitis C és una infecció viral de caràcter crònic que cursa de forma asimptomàtica en la majoria dels casos i que, a llarg termini, és la primera causa de malaltia hepàtica greu, com ara la cirrosi i l’hepatocarcinoma.
Un tractament efectiu, senzill i curt
Tot i això, és una malaltia prevenible i curable amb els tractaments actuals i, en això, Catalunya està dedicant molts esforços i és capdavantera en l’adopció i implementació de mesures per disminuir la incidència, la morbiditat i la mortalitat associada a aquesta infecció. En aquest sentit, una vegada detectada, és clau assegurar la provisió de tractament a totes les persones afectades.
A Catalunya, en els darrers 5 anys, han rebut tractament 28.000 persones, amb una despesa total de 323,4 milions d’euros. Segons el Registre de pacients i tractaments del Servei Català de la Salut (CatSalut), l’any passat es van tractar 5.605 persones, amb una edat mitjana de 56 anys i una distribució per sexe del 58% homes i 42% dones. La durada de tractament més freqüent va ser de 8 setmanes en el 51% dels casos i de 12 setmanes en el 49% restant. Actualment, el tractament –oral i sense efectes secundaris- aconsegueix unes taxes de curació a les 12 setmanes del 96,4%, encara més superior que el de fa un parell d’anys, quan no superava el 94%.
A més, durant l’any passat i aquest 2019 s’ha format a professionals d’atenció primària, dels Centres d’Atenció i Seguiment de Drogodependències, a persones que consumeixen drogues i als agents de salut comunitària internacional, per a garantir, de forma pràctica i efectiva, la vinculació directa a tractaments.
Accions de sensibilització en motiu del Dia Mundial
Des del PCAVIHV s’ha donat suport a les iniciatives que s’han fet arreu del territori des de les diferents entitats en motiu del Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, com la Caminada de visibilització de les hepatitis víriques i les malalties hepàtiques, que organitza cada any l’Associació catalana de Pacients d’hepatitis (ASSCAT).
En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha elaborat diferents materials divulgatius emmarcats dins de les accions de sensibilització que s’estan duent a terme durant tot l’any. El
pòster d’enguany està alineat amb el lema d’enguany de l’OMS.
[1] El virus de l’hepatitis C causa infecció aguda un cop la persona entra en contacte; als 6 mesos, entre un 15% i un 25% de les persones poden eliminar el virus i, per tant, curar-se espontàniament. La resta romandran amb una infecció crònica activa.
[2] Estudi poblacional “Actualització de la prevalença i de la virèmia de l’hepatitis C a Catalunya”, S. Lens, 2018.