Dissabte,20 abril, 2024
IniciA PORTADA“Una educació mortal” de Naomi Novik, per Cristina Redondo

“Una educació mortal” de Naomi Novik, per Cristina Redondo

CRISTINA REDONDO / CULTURA/ LITERATURA / EL RACÓ LITERARI.

“Una educació mortal” de Naomi Novik per Cristina Redondo

Umbriel Editores ha publicat en Castellà “Una educació mortal” de Naomi Novik, llibre que és el primer volum d’una trilogia, potser per això aquest primer llibre té regust de presentació d’una trama molt més complexa i gran que la que llegim en aquesta història d’introducció al món que ens proposa Naomi Novik.

En “Una educació mortal” ens trobarem amb una noia que té poders màgics molt superiors, per això acudeix a una escola de màgia, l'”Escolamancia”, per a aprendre a perfeccionar aquests poders.

És llavors quan la veu narrativa en primera persona ens relata la seva vida: Galadriel “El” Higgins, una bruixa mig índia, mig britànica que assisteix a formar-se a l’Escolamancia, una escola de màgia on les conseqüències de qualsevol error podria significar la mort immediata; ens narra també qui és l’Orion Lake, un xaval exasperadament agradable que vol salvar a tothom i que tots pensen que és un heroi meravellós. Per descomptat, El no suporta a l’Orion, i vol mantenir-se allunyada d’ell, però pel que sembla estan destinats a trobar-se. Les constants disputes entre L’El i l’Orion són moments divertidíssims; la protagonista també ens narra la relació amb la seva mare, que per cert també té poders com ella, però a diferència d’ella, només els usa per a ajudar “mundans” a ser més feliços al més pur estil new age. La protagonista ens relata també la importància d’unes pedres de Quartz que pertanyien a la seva mare, i que “va colar” a l’escola perquè contenen una espècie d’energia especial, “manà”, que la fa reforçar els seus propis poders i així poder ser més forta davant qualsevol defensa o atac màgic.

Durant la narració ens trobem amb descripcions detallades de com funcionen aquestes esferes màgiques, en la qual existeix un buit cruel, en el qual qualsevol company d’escola et pot fer desaparèixer per simplement quedar-se amb la teva habitació. Descripcions de com és la vida social a l’escola, però no sols a nivell intern de l’escola, sinó amb explicacions detallades de què suposa en “la societat màgica” formar part d’un enclavament determinat dins de l’escola, o de la importància de pertànyer a un o un altre enclavament i de com es mouen aquests a nivell internacional i es relacionen entre ells.

“Una educació mortal” de Naomiv Novik és una lectura que els agradarà especialment als fans lectors de les novel·les categoritzades com Young Adult dins del gènere fantàstic. L’escriptora Naomi Novik s’incorpora al catàleg d’Umbriel amb aquesta despietada, enginyosa i commovedora història. «Novik utilitza la iconografia de la nostra infància (escoles de màgia, malediccions, companys de classe cruels, monstres) només per a donar-li la volta i crear una història nova i grandiosa que aconseguirà que tornis a creure en la màgia», recalca Pierce Brown, escriptor nord-americà de renom en el gènere de la ciència-ficció. Realment és possible que alguns lectors acudeixin a aquest primer volum de la trilogia amb l’esperança de trobar mons similars tant quant a “màgia acadèmica” als creats per J. K. Rowling en la saga de Harry Potter, o fins i tot els lectors que hagin gaudit amb la mítica saga fantàstica de Terramar d’Ursula K. Le Guin també passessin per la mateixa esperança. Però la veritat és que si aquesta és la perspectiva, la novel·la pot desmuntar una mica les expectatives del lector, perquè la història narrada en aquest llibre conté matisos gens acadèmics i molt tenebrosos, que en analitzar la relació macabra entre personatges, la màgia maligna, els moments de “no estar tranquils” dins de la pròpia escola viscuts per la protagonista, es podria parlar d’una novel·la que res té a veure amb la resta de sagues comentades, ni tan sols s’acosta a la màgia dels mons meravellosos proposats per Tolkien i dels quals l’autora es declara fan. En “Una educació mortal” ens movem en entorns poc segurs de màgia amenaçadora, que la narradora descriu amb una certa ironia, una ironia que sorprèn en alguns casos pel seu grau d’acidesa. No obstant això, són aquests moments juntament amb la presència de la màgia destructiva els que atorguen l’agilitat al text i el dinamisme necessari com per a crear balança entre la part més descriptiva i la part d’acció.

En definitiva Naomi Novik es descobreix en “Una educació mortal” com una escriptora polivalent i versàtil, que amb aquest primer volum de la trilogia, ha establert molt correctament les bases d’un nou món fantàstic a implementar i no sols això, sinó que també aconsegueix dibuixar personatges ben definits i diferenciats entre ells que aconsegueixen captar l’atenció lectora.

Naomi Novik és l’aclamada autora de la saga Temerari i de les guardonades novel·les Un conte fosc i Un món gelat. És una de les fundadores de l’Organització per a les Obres Transformatives i de l’Archive of Our Own. Viu a la ciutat de Nova York amb la seva família i sis ordinadors. El llibre “Una educación mortal” ha estat nominat al Premi Fantasia Goodreads 2020, i també ha estat nominació destacada al Premi Lodestar 2021.

Cristina Redondo.

“Una educación mortal” de Naomi Novik por Cristina Redondo

Umbriel Editores ha publicado en español “Una educación mortal” de Naomi Novik, libro que es el primer volumen de una trilogía, quizás por ello este primer libro tiene regusto a presentación de una trama mucho más compleja y mayor que la que leemos en esta historia de introducción al mundo que nos propone Naomi Novik.

En “Una educación mortal” nos vamos a encontrar con una chica que tiene poderes mágicos muy superiores, por ello acude a una escuela de magia, la “Escolamancia”, para aprender a perfeccionar esos poderes.

Es entonces cuando la voz narrativa en primera persona nos relata su vida: Galadriel “El” Higgins, una bruja medio india media británica que asiste a formarse a la Escolamancia, una escuela de magia donde las consecuencias de cualquier error podrían significar la muerte inmediata; nos narra también quién es Orion Lake, un chaval exasperadamente agradable que quiere salvar a todo el mundo y que todos piensan que es un héroe maravilloso. Por supuesto, El no soporta a Orion, y quiere mantenerse alejada de él, pero al parecer están destinados a encontrase. Las constantes disputas entre Él y Orion crean desternillantes momentos; la protagonista también nos narra la relación con su madre, que por cierto también tiene poderes como ella, pero a diferencia de ella, sólo los usa para ayudar a “mundanos” a ser más felices al más puro estilo new age. La protagonista nos relata también la importancia de unos cuarzos que pertenecían a su madre, y que “coló” en la escuela porque contienen una especie de energía especial, “manà”, que la hace reforzar sus propios poderes y así poder ser más fuerte ante cualquier defensa o ataque mágico.

Durante la narración nos encontramos ante descripciones detalladas de cómo funcionan esas esferas mágicas, en la que existe un vacío cruel, en el que cualquier compañero de escuela te puede hacer desaparecer para simplemente quedarse con tu habitación. Descripciones de cómo es la vida social en la escuela, pero no sólo a nivel interno de la escuela, sino con explicaciones detalladas de lo que supone en “la sociedad mágica” formar parte de un “enclave” determinado dentro de la escuela, o de la importancia de pertenecer a uno u otro enclave y de cómo se mueven esos enclaves a nivel internacional y se relacionan entre ellos.

“Una educación mortal” de Naomiv Novik es una lectura que les gustará especialmente a los fans lectores de las novelas categorizadas como Young Adult dentro del género fantástico. La escritora Naomi Novik se incorpora al catálogo de Umbriel con esta despiadada, ingeniosa y conmovedora historia. «Novik utiliza la iconografía de nuestra infancia (escuelas de magia, maldiciones, compañeros de clase crueles, monstruos) solo para darle la vuelta y crear una historia nueva y grandiosa que conseguirá que vuelvas a creer en la magia», recalca Pierce Brown, escritor norteamericano de renombre en el género de la ciencia ficción. Realmente es posible que algunos lectores acudan a este primer volumen de la trilogía con la esperanza de encontrar mundos similares en cuanto a “magia académica” a los creados por J.K.Rowling en la saga de Harry Potter,  o incluso los lectores que hayan disfrutado con la mítica saga fantástica de “Historias de Terramar” de Úrsula K. Le Guin también pasaran por la misma esperanza. Pero lo cierto es que si esa es la perspectiva, la novela puede desmontar un poco las expectativas del lector, porque la historia narrada en este libro contiene matices nada académicos y muy tenebrosos, que al analizar la relación macabra entre personajes, la magia maligna , los momentos de “no estar tranquilos” dentro de la propia escuela vividos por la protagonista,  se podría hablar de una novela que nada tiene que ver con el resto de sagas comentadas, nisiquiera se acerca a la magia de los mundos maravillosos propuestos por Tolkien y de los que la autora se declara fan. En “Una educación mortal” nos movemos en entornos poco seguros de magia amenazante, que la narradora describe con cierta ironía, una ironía que sorprende en algunos casos por su grado de acidez. Sin embargo, son estos momentos juntamente a la presencia de la magia destructiva los que otorgan la agilidad al texto y el dinamismo necesario como para crear balanza entre la parte más descriptiva y la parte de acción.

En definitiva, Naomi Novik se descubre en “Una educación mortal” como una escritora polivalente y versátil, que con este primer volumen de la trilogía, ha establecido muy correctamente las bases de un nuevo mundo fantástico a implementar y no sólo eso, sino que también consigue dibujar personajes bien definidos y diferenciados entre ellos que logran captar la atención lectora.

Naomi Novik es la aclamada autora de la saga Temerario y de las galardonadas novelas Un cuento oscuro y Un mundo helado. Es una de las fundadoras de la Organización para las Obras Transformativas y del Archive of Our Own. Vive en la ciudad de Nueva York con su familia y seis ordenadores. El libro “Una eduación mortal” ha sido nominado al Premio Fantasia Goodreads 2020, y también ha sido nominación destacada al Premio Lodestar 2021.

Cristina Redondo.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies