CARLES VIÑALS/CULTURA. El dimecres 5 d’octubre, els alumnes de primària de l’escola Lola Anglada, van fer una sortida didàctica amb els seus professors per anar a la masia de Can Barra per tal de conèixer i apropar-se als mètodes tradicionals de l’elaboració del vi amb el raïm que es cull a les seves vinyes.
Aquesta sortida, la va promocionar l’Ajunament i l’associació GHIS Sant Quirze, al magnífic local que disposen dins la masia i va dirigir l’activitat el Sr. Josep Cambra, persona molt coneguda al poble i que es un gran expert amb tot el relacionat amb la pagesia i el món de les vinyes. En Josep, sempre ha col·laborat en aquestes edicions anyals que ens ensenyen la metodologia emprada per als pagesos i ens apropa a la cultura de l’elaboració d’aquest apreciat complement de la nostra dieta mediterrània que des de temps immemorials, es va practicant arreu del món.
En arribar els nens, en Josep, ajudat per en Joan Sala, membres del GHIS i professors de l’escola Lola Anglada, va donar les indicacions necessàries als nens i nenes de com fer la verema, és a dir, com tallar els penjolls dels ceps i portar-los al cup on posteriorment el trepitjarien per obtenir el most que, un cop fermentat i ajudats per uns processos necessaris per a la seva elaboració, es convertiria en vi.
Tot el grup s’ho va passar d’allò més bé, collint el raïm, anant i venint al cup, menjant algun gra de raïm per tastar-lo, i finalment, trepitjant-lo agafats de les cordes que penjaven al cup.
El plat final, va ser el fet de poder veure com es destapava el tap del cup i brollava l’apreciat líquid, resultat dels esforços de tot el matí.
Un cop acabada la feina, els nens i nenes se’n van anar molt contents i orgullosos del que havien fet aquell matí, i el més important, van conèixer una tradició molt antiga que els va enriquir els seus coneixements i van tenir la visió del com i el perquè es fan les coses.