Dimarts,16 juliol, 2024
IniciA PORTADAAteneu del Món vint anys de solidaritat i compromís

Ateneu del Món vint anys de solidaritat i compromís

SOCIETAT.  Ateneu del Món, entitat solidària de sant quirze del Vallès,  ha presentat recentment la memòria d’activitats del 2018, un exercici de transparència i compromís, un fet que ens demostra la gran tasca solidària que desenvolupen  al nostre municipi.

Precisament  durant l’any 2018 Ateneu del Món ha celebrat el vintè aniversari de la seva fundació. Amb aquesta presentació volen agrair també a tots els socis, amics i col·laboradors la seva ajuda i participació, i així poder portar a terme totes les tasques solidàries

MEMÒRIA 2018

Us presentem la memòria 2018, resum dels comptes i de les activitats portades a terme per l’ ONG Ateneu del Món de Sant Quirze del Vallès.

Projectes subvencionats per l’Ajuntament, gestionats per l’Ateneu del Món i aprovats per la Mesa de Solidaritat del nostre poble:

PALESTINA

PROJECTE SANITARI: CIUTATS DE NABLUS, SALEM, AWARTA, I AL-BETHAN ……………………………………………………………………………….. 13.695,00

NEPAL

PROJECTE FORMACIÓ JOVES EN CENTRE ACOLLIDA, CAPACITACIÓ PROFESSIONAL I PER A LA VIDA. FORMACIÓ AGRÍCOLA A L’HORT DE CULTIU DEL CENTRE……………………………………………………………. 12.050,00

EMERGÈNCIES PALESTINA

AJUDA HOSPITAL GAZA …………………………………………………………. 5.500,00

Xerrades

Maig: A la Masia de Can Feliu es fa una xerrada-col.loqui sobre el conflicte PalestinoIsraeli, un debat sobre els 70 anys de la NAKBA, moment en què les potències internacionals lliuren terres palestines als israelites. Els Palestins són per tant expulsats del seu territori. Per aquest acte i per ajudar-nos a entendre les claus del conflicte, tenim la sort de comptar amb tres experts en la matèria: la Juani Rishmawi de la Health Work Committees, l’Aritz Nafarroa de Sodepau i la Dolors Ortiz de Mujeres Rumbo a Gaza.

Maig: Després d’una sessió de IOGA Solidari al Parc de les Morisques, el Lancy Dodem, portaveu de la Fundació Vicens Ferrer, ens parla del món de la dona a l’Índia “DONES LLIURES, POBLES QUE AVANCEN”. 110.000 dones d’Anantapur s’organitzen en grups i lideren la lluita per la igualtat per acabar amb la pobresa.

Activitats i participació en fires i festes

Febrer: Participem en la festa de Carnestoltes. Aquest any la nostra parada ha estat dedicada al gelats, amb el lema: “NO ET QUEDIS GELAT, PRACTICA LA SOLIDARITAT”. Un any més, hem vist recompensada la nostra proposta amb el Segon Premi de Parades que atorga l’Ajuntament.

Febrer:  Sis membres de l’Ateneu del Món viatgen a Palestina per conèixer de primera mà els projectes que durant dotze anys hem desenvolupat amb l’ONG local HWC, la Health Work Committees i han estat testimoni de vivències que donen fe de la complicada situació en què els palestins estan obligats a dur a terme el seu dia a dia.

Març: Dins les activitats del mes de la dona, com a Premi Dona Internacional i a proposta de l’Ateneu del Món, es lliura aquest guardó al col∙lectiu “Mujeres Rumbo a Gaza” un exemple de lluita, compromís i solidaritat amb un poble ocupat. En nom del col∙lectiu recoll la distinció la Dolors Ortiz que viatjat varies vegades amb la “Flotilla Rumbo a Gaza”

Març: El dia 24, juntament amb el Club Marxa Nòrdica de Sant Quirze, s’ha organitzat una sortida de marxa nòrdica d’iniciació, que hem de suspendre per la pluja. No obstant això, molts dels interessats destinen els diners d’inscripció per a projectes solidaris.

Abril: A la Sala Salut Pastor de La Patronal, l’Ateneu del Món celebra els 20 anys de compromís amb la solidaritat, amb l’assistència de les autoritats, amics, socis i simpatitzants, La festa està amenitzada per la música en directe del grup Jasc Friends. Ofrerim cava i pastis per brindar tots junts per continuar amb la nostra tasca 20 anys més. Com sempre agraïm tothom el seu recolzament.

Abril: Al Parc de les Morisques, participem en una jornada solidària en benefici de Pro Activa Open Arms. El mateix diumenge pel matí es celebra també el IV Mercat Vintage amb la nostra participació, l’objectiu del qual es sensibilitzar, recordar la importància de no malbaratar recursos, així com dels beneficis de la reutilització.

Maig: es celebra la Festa de Comerç Just i la Banda Ètica al Parc de les Morisques. Dins d’aquesta festa es va es lliuren els premis del 9è Concurs Literari de Contes Solidaris i Poesia, organitzat per l’Ateneu del Món, per promoure la creació literària entorn la solidaritat amb gran èxit de participació, aquest any amb els següents premiats:

  • Contes Solidaris de 10 a 12 anys

Alba Jiménez Avellaneda, amb l’obra: “Marxa tranquil∙la Amira”

  • de 13 a 17 anys

Mario Camacho, amb l’obra: “Dendi”

  • Adults

Dolors Frigola Comas, amb l’obra: ”Nas de Pallassa”

  • Poesia

Oriol Solà i Prat, amb l’obra: “Seria bo”

  • Menció especial Contes Solidaris de 10 a 12 anys

Itziar Segalés, amb l’obra: “L’Orfenat”

Maig: al Parc de les Morisques s’organitza una sessió de IOGA Solidari a càrrec de la Marga del centre SATYA, al que assisteixen un grup de 28 persones. A continuació el Lancy Dodem, portaveu de la Fundació Vicente Ferrer, ens fa una xerrada amb comentaris sobre món de la dona a l’Índia. En acabar s’ofereix als assistents un refrigeri per gentilesa de BioCopy’s. Es recapten 320,-€ i amb una aportació addicional de l’Ateneu del Món de 180,-€, es suma un total de 500,-€ que es destinen a projectes de la Fundació. 5

Maig: S’inicia el termini per presentar propostes pel 7é Concurs de Cartells per la Festa Cubana, adreçat als joves, per implicar-los dins el món de la solidaritat i donar a conèixer la seva feina.

Juliol: Amb la Festa Cubana comencem l’estiu, amb el tradicional sopar, ball, mojitos i caipirinyes. Aquest any concretament celebrem la 23ª edició. Dins la festa, es fa lliurement del premi del 7è. Concurs de Cartells. La guanyadora en aquest cas és la PAULA BITO, amb el cartell de títol: “AMB LLUM I MOVIMENT SORGEIX LA CONNEXIÓ”. La música en viu va a càrrec de l’ ORQUESTRA CUBANA BANDA ASHÉ i l’animació salsera corre a càrrec de la DJ Silvia amb el seu grup. Sortegem com és tradicional un gran nombre de regals cedits pels comerços de Sant Quirze. Tot un èxit! Aquest any la recaptació és de 3.135,-€ , que es destinen a la Fundació CORDES per al Projecte ARTE, ”Asociación Rural de la Tercera Edat”, que centra els seus esforços en l’atenció de la gent gran, equipaments de medicina natural i plans de prevenció a l’entorn Rural del Bajo Lempa a El Salvador.

Juliol: Compromís amb GAZA. Del 13 al 16, la nostra companya i presidenta de l’entitat Laura Roger, viatja 5 dies al vaixell “AL AWDA” amb la “Flotilla de la Llibertat”, del col∙lectiu “Mujeres Rumbo a Gaza”, des de Nàpols a Palerm. El seu testimoni es que no oblidarà mai la solidaritat de tanta gent, el compromís amb el poble Palestí i la denúncia constant al bloqueig que pateix la població de GAZA, i que suposa una violació sistemàtica dels drets humans i del dret internacional. Amb el compromís que ara, des d’aquí, continuarà denunciant, recolzant lluitant per la llibertat de Palestina. Tots els companys de l’Ateneu del Món també estem compromesos amb aquesta causa.

Setembre: Dins dels actes de Festa Major, l’Ateneu del Món presenta la pel∙lícula 3000 NITS, de la directora Mai Masri, una dura història sobre una dona que es veu obligada a donar a llum i cuidar del seu fill mentre compleix condemna a una presó israelita.

Setembre: com cada any, participem en la tradicional botifarrada de Festa Major. Els guanys, 1.041,-€ són integrament al projecte “SOMRIURES NÒMADES”.

Octubre: A La Patronal, s’organitza un espectacle de teatre musical “Hi havia una vegada”, de la companyia juvenil L’Artístik per al públic infantil. Els guanys van anar destinats per l’orfenat d’Amics del Nepal.

Novembre: La Mesa de Solidaritat organitza durant el mes de novembre la Setmana Solidària, enguany amb el tema: “ Els drets dels infants refugiats. Les entitats solidàries del poble participem activament en tots el actes, concretament l’Ateneu del Món amb diverses activitats: els dies 5 i 6 els nostres companys van a centres educatius del poble a fer uns tallers de diferents nivells, a fi de presentar-nos com entitat, explicar la nostra tasca e informar del treball de la Mesa de Solidaritat. Ha tingut molt bona acollida, tot un èxit entre els escolars.

Novembre: El següent diumenge participem al mercat solidari de joguines i llibres de segona mà. A través de les escoles de Sant Quirze, els nens donen una gran quantitat de joguines i contes, que es venen al mercat solidari, i que permeten donar una segona vida a joguines i material infantil que encara està en molt bon estat. Es recullen gairebé 1.200,- €, que aniran a un programa d’assistència als Refugiats. Durant tot el matí la nostra companya Laura Roger conductora del programa de radio “Som Solidaris”, entrevista a les ONG’s que exposen els projectes i tots treballs que estan duent a terme.

Novembre: Per acabar els actes d’aquest mes, a La Patronal es presenta l’obra de teatre: “L’Avar” (de Molière), interpretada per joves amateurs de la Companyia El Ciervo de Sabadell.

Desembre: Dissabte 15 de desembre i com a cloenda de l’any, es fer el tradicional Concert de Nadal a la Sala Josep Brossa de la Patronal de Sant Quirze. Aquest any comptem amb el GRUP COOL CAT COMBO, que ens ofereix un magnífic concert. Tots els guanys van destinats al Projecte de Bicicletes per a nenes a l’Índia, que els dóna autonomia i seguretat en els seus desplaçaments.

Desembre: El concert de Nadal, és la cloenda a les celebracions que, al llarg del anys s’han fent amb motiu del 20è aniversari de l’ATENEU DEL MON. Donem les gràcies a tothom per fer possible la nostra tasca i amb ganes de seguir pensant que les petites accions poden impulsar grans canvis. En acabar, desitgem Felices Festes brindant amb una copa de cava.

Desembre: participem, juntament amb la resta d’entitats del poble en el tercer Mercat de Joguines. Els guanys es destinen en benefici de la Marató de TV3, aquest anys dedicat a la investigació del Càncer.

BALANÇ ECONÒMIC 2018

Hem col·laborat en el Projecte “AIGUA PARA SAHEL” presentat en comú per totes les entitats que participen a la Mesa de Solidaritat. Es tracta de construir pous en poblats rurals amb moltes deficiències, on no hi ha aigua potable i amb gran mortalitat infantil a causa de malalties hídrides. Els beneficiaris ja tenen petits pous que s’assequen després de l’època de pluges amb el que han de desplaçar llargues distàncies per accedir a l’aigua potable o bé beure aigua de basses generalment molt contaminades. Els pous són tipus “forage” (perforació) amb una profunditat entre 50 i 80 metres i amb bomba d’extracció manual.

Volem animar-vos a que consulteu la nostra pàgina web www.ateneudelmon.org  i els enllaços, on trobareu informació extensiva de totes les nostres activitats, història i fotos per poder seguir la nostra feina. Si tens qualsevol dubte, pots contactar amb nosaltres a través de l’adreça electrònica: ateneudelmon@hotmail.com

Agraïm a tots els socis, amics i col·laboradors la seva ajuda i participació, i així poder portar a terme totes les nostres tasques solidàries.

Sant Quirze del Vallès, Gener 2019.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies