JAVI QUINTANO
8/2/2024 | 13:30:32
Tu llegeixes gratis, però la informació vol hores. Si t’agrada el què llegeixes, anuncia’t o associa’t i fes possible que seguim publicant.
El Dijous Gras, també conegut com Dijous Llarder, marca l’inici del Carnestoltes a Catalunya. La paraula “llarder” prové del llatí “lardarius”, que significa “gras”. Aquest dia es vincula a la vida dels pagesos. En temps antics, la comunitat es reunia al camp per celebrar l’arribada del Carnestoltes amb un gran berenar o sopar. Així, el Dijous Gras era el primer dia per atipar-se. Aquesta tradició permetia als pagesos gaudir d’un àpat abundant abans del període de dejuni associat a la Quaresma.
Menjar Tradicional:
Durant el Dijous Gras, la gastronomia ocupa un paper protagonista. Aquests son els plats típics que es mengen a Catalunya:
Durant el Dijous Gras, la gastronomia ocupa un paper protagonista. Aquests son els plats típics que es mengen a Catalunya:
- Botifarra d’ou: Una botifarra feta amb ou, que és una delícia carnavalesca.
- Truita: Les truites són populars, i aquest dia no és una excepció.
- Coca de Llardons: Aquesta coca és un plat estrella del Carnaval. Com es fa?
Els ingredients son ous, sucre, farina, llardons (greix de porc) i pinyons. Es cuina al forn fins que esdevé cruixent i irresistible.
Les dates del Carnestoltes sempre varien segons la data de la Pasqua. A Catalunya, la Quaresma es representa amb una figura de dona gran anomenada “La Vella Quaresma”, que té set cames que representen les set setmanes. Aquesta figura porta un bacallà a la mà.
El Rei Carnestoltes, un personatge estrambòtic i esbojarrat, representa la disbauxa i la transgressió que caracteritzarà els dies fins al dimecres de cendra. El Rei Carnestoltes fa un pregó marcant les normes esbojarrades de la setmana i convida a tota la ciutadania a unir-se a ell en uns dies de festa, balls i rues desenfrenades. El dimarts de Carnaval, el Rei Carnestoltes és jutjat pel seu mal comportament i condemnat a la foguera en un lloc públic. Abans d’això, llegirà el seu testament i convidarà a gaudir de la vida despreocupadament.
L’endemà, el Dimecres de Cendra, es realitza l’enterrament de la sardina, l’últim acte del Carnaval que posa fi a la festa i marca l’inici de la Quaresma. Així, el Carnestoltes és una festa de transgressió i diversió, on la gastronomia, els balls i les celebracions són protagonistes. A Catalunya, aquesta festa és una oportunitat per gaudir de la vida abans del període de penitència i reflexió de la Quaresma.