Divendres,14 juny, 2024
IniciTIPSEl Dijous Gras i la coca de llardons: tradicions gastronòmiques de Carnestoltes

El Dijous Gras i la coca de llardons: tradicions gastronòmiques de Carnestoltes

JAVI QUINTANO
8/2/2024 | 13:30:32

Tu llegeixes gratis, però la informació vol hores. Si t’agrada el què llegeixes, anuncia’t o associa’t i fes possible que seguim publicant.

El Dijous Gras, també conegut com Dijous Llarder, marca l’inici del Carnestoltes a Catalunya. La paraula “llarder” prové del llatí “lardarius”, que significa “gras”. Aquest dia es vincula a la vida dels pagesos. En temps antics, la comunitat es reunia al camp per celebrar l’arribada del Carnestoltes amb un gran berenar o sopar. Així, el Dijous Gras era el primer dia per atipar-se. Aquesta tradició permetia als pagesos gaudir d’un àpat abundant abans del període de dejuni associat a la Quaresma.

Menjar Tradicional:

Durant el Dijous Gras, la gastronomia ocupa un paper protagonista. Aquests son els plats típics que es mengen a Catalunya:

Durant el Dijous Gras, la gastronomia ocupa un paper protagonista. Aquests son els plats típics que es mengen a Catalunya:

  • Botifarra d’ou: Una botifarra feta amb ou, que és una delícia carnavalesca.
  • Truita: Les truites són populars, i aquest dia no és una excepció.
  • Coca de Llardons: Aquesta coca és un plat estrella del Carnaval. Com es fa?
    Els ingredients son ous, sucre, farina, llardons (greix de porc) i pinyons. Es cuina al forn fins que esdevé cruixent i irresistible.

Les dates del Carnestoltes sempre varien segons la data de la Pasqua. A Catalunya, la Quaresma es representa amb una figura de dona gran anomenada “La Vella Quaresma”, que té set cames que representen les set setmanes. Aquesta figura porta un bacallà a la mà.

El Rei Carnestoltes, un personatge estrambòtic i esbojarrat, representa la disbauxa i la transgressió que caracteritzarà els dies fins al dimecres de cendra. El Rei Carnestoltes fa un pregó marcant les normes esbojarrades de la setmana i convida a tota la ciutadania a unir-se a ell en uns dies de festa, balls i rues desenfrenades. El dimarts de Carnaval, el Rei Carnestoltes és jutjat pel seu mal comportament i condemnat a la foguera en un lloc públic. Abans d’això, llegirà el seu testament i convidarà a gaudir de la vida despreocupadament.

L’endemà, el Dimecres de Cendra, es realitza l’enterrament de la sardina, l’últim acte del Carnaval que posa fi a la festa i marca l’inici de la Quaresma. Així, el Carnestoltes és una festa de transgressió i diversió, on la gastronomia, els balls i les celebracions són protagonistes. A Catalunya, aquesta festa és una oportunitat per gaudir de la vida abans del període de penitència i reflexió de la Quaresma.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies