-
Totes les persones i entitats interessades en la participació ciutadana estan convidades a la sessió de debat virtual el proper dimecres 28 d’abril
SOCIETAT. A principis d’any l’Ajuntament de Sabadell va engegar el procés d’elaboració del Reglament de Participació Ciutadana. Aquest document ha de permetre endreçar i explicar com participar en el municipi i saber quins espais, òrgans i eines de participació es posen a disposició de la ciutadania per facilitar i promoure la incidència, la deliberació i la corresponsabilització a l’hora de definir les polítiques públiques municipals. El procés d’elaboració culminarà el proper 28 d’abril en una sessió oberta a la ciutadania i les entitats que vulgui aportar idees al Reglament de Participació.
“Una de les peces clau del nou Reglament és que es faci conjuntament des de l’Ajuntament i des del teixit del que es composa la ciutat de Sabadell”, ha dit la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar Animal i Participació, Marta Morell.
“La interacció fluida entre el teixit associatiu, les entitats i la ciutadania amb les institucions és indispensable per poder garantir no només la participació de tots els actors socials, sinó una bona sincronia a l’hora de treballar totes plegades pel bé de la ciutat”, ha destacat Morell.
La tinenta d’alcaldessa ha afegit que aquest nou reglament incorporarà innovacions en matèria de participació, i que tothom se l’ha de poder fer seu perquè serà una eina diària i indispensable pel funcionament de la ciutat.
Tres fases participatives per a l’elaboració del Reglament
L’elaboració del reglament contempla tres fases: una primera fase, ja realitzada entre els mesos de gener i febrer d’enguany, de disseny metodològic i treballs tècnics preparatoris; una segona fase de treball participatiu –que s’està desenvolupant ara– fins el proper mes de maig; i una última fase de redacció del reglament, que es durà a terme de maig a juliol. Tot el procés d’elaboració del Reglament de Participació està pensat per fer-se de forma participada, però és en aquesta segona fase on més s’evidencia aquest fet.
Durant els mesos de febrer i març s’han realitzat les sessions participatives internes, amb l’equip de govern, els grups municipals i tècnics i tècniques dels diferents serveis municipals.
Així mateix, el passat 19 de març, en el marc del II Fòrum de Democràcia Local, es va dur a terme un debat sobre els òrgans territorials de participació, amb entitats veïnals, regidors i regidores de districte i personal tècnic municipal, amb l’objectiu de consensuar conclusions útils per al desenvolupament de la tasca diària, establint uns marcs participatius estables, fluids i operatius.
A finals d’aquest mes d’abril s’inicien les sessions participatives externes. S’han programat quatre sessions que busquen des de diferents àmbits i sectors aprofundir en el concepte de participació. En aquest sentit, s’ha fixat el següent calendari:
- 21 i 22 d’abril: sessions amb el Consell dels infants i adolescents de Sabadell. El Consell d’infants és un òrgan municipal de participació on els infants i adolescents poden expressar les seves idees i opinions i proposar accions per transformar la ciutat.
- 22 d’abril: sessió amb el grup coordinador del Cercle d’Entitats. El Cercle d’entitats és una plataforma que aglutina 120 entitats de la ciutat de diferents àmbits.
- 28 d’abril: sessió oberta a entitats i ciutadania
És en aquesta darrera sessió on l’Ajuntament convida tots els sabadellencs i sabadellenques, així com a totes les entitats de la ciutat, a participar en el debat virtual que es durà a terme el proper dimecres 28 d’abril. Aquesta sessió es realitzarà mitjançant la plataforma zoom, de 18 a 19:30h. Per participar-hi cal inscriure-s’hi prèviament, omplint aquest formulari.
Paral·lelament també s’ha habilitat una enquesta dirigida a tota la ciutadania, amb la qual es vol aprofundir en el concepte de participació. Aquesta enquesta s’enviarà a totes les entitats de la ciutat i a les persones inscrites al “Registre de Persones interessades del Servei de Democràcia Deliberativa i Intervenció Comunitària”. També es pot trobar al web de participació i al Decidim Sabadell.
L’objectiu d’aquest procés és elaborar un document normatiu, el més útil i clarificador possible, per tal d’afavorir una participació al màxim d’efectiva a la ciutat de Sabadell.