JAVI QUINTANO
25/1/2024 | 9:00:32
Tu llegeixes gratis, però la informació vol hores. Si t’agrada el què llegeixes, anuncia’t o associa’t i fes possible que seguim publicant.
El juliol de 2022, abans de les restriccions actuals per sequera, el Grup Municipal del PSC va preguntar al Ple Municipal “quines mesures es prenen per la sequera que estem patint?” “any i mig més tard -deia en Juan Antonio Pérez al Ple de desembre de 2023- s’estan tallant arbres perquè estan secs”. En el mateix ple de desembre, la regidora, també del PSC, Lorena Fernández, preguntava sobre les mesures que s’estaven prenent, perquè, deia “tant important com cumplir el decret de sequera, és conservar el nostre arbrat, i més en la situació que ens trobem d’emergència climàtica”. “S’estan morint un munt d’arbres al poble, que no es reposen, i la solució que vostès donen, és talar-los”, seguia en el seu torn de pregunta. I acabava preguntant a l’equip de govern: “tenen algun pla de supervivència per l’arbrat?”
També en el seu torn de preguntes, la Míriam Casaramona, de Junts per Catalunya, explicava que portaven “des del mes de setembre demanant l’informe de la tala de la palmera del Parc de les Morisques” i també “l’informe de la tala dels quatre pins de la rotonda d’entrada del nostre municipi”. Casaramona va explicar que “és normal que cada vegada que es talla un arbre hi hagi un informe, per tant, demanem aquests informes, i si pot ser, abans que es tallin els arbres”.
En resposta a la Lorena Fernández, l’alcaldessa va recordar que només “podem fer rec de subsistència amb l’arbrat acabat de plantar. Aquest any ha quedat una part de la inversió per plantar arbres que ja no s’ha fet, perquè si no millora la situació, hi ha arbres que inclús amb el rec de subsistència no sobreviuen. Hi ha una part del pressupost que es conserva per plantar quan sortim d’aquesta situació tan extrema.” i sobre els arbres vells, recordava: “un arbre que s’ha assecat, per força s’ha de tallar, perquè si no, cauen”. A la pregunta de la Míriam Casaramona va explicar que “entenc que l’informe de la palmera ens el farà”.
Sobre la palmera en qüestió, diverses fonts han assegurat al Diari que creuen que es va tallar quan estava perfectament, quan no estava seca.
Una problemàtica que no és nova
El setembre de 2022, el grup municipal de Junts per Catalunya, publicava al seu canal un vídeo amb fotos d’arbres tallats i explicava “Us presentem Sant Quirze dels Arbres Talats, gentilesa del grup municipal de Junts per St. Quirze – ERC” i acte seguit assegurava: “Hi ha més de 700 arbres talats que no han estat replantats. DIGUEM PROU!”
Què deia i què diu ara el decret de sequera? Es permetia regar?
Malgrat la prohibició general del reg de zones verdes públiques i privades, el decret de sequera, que va entrar en vigor el març de 2023 permetia perfectament “aplicar el reg de supervivència per mantenir viu l’arbrat (sense especificar si nou o antic) i fent-ho gota a gota o amb regadores amb la mínima quantitat d’aigua indispensable de 20.00 a 8.00”.
A més, el decret permetia regar “sense limitacions” amb aigua de pluja recollida en teulades o amb aigües regenerades procedents de depuradora.
Per altra banda, aquesta setmana el Govern ha flexibilitzat algunes de les restriccions per als casos d’emergència (cal recordar que Sant Quirze es troba en pre-emergència, no en emergència, com tota l’àrea que abasta el Ter-Llobregat) i a partir d’ara es permetrà utilitzar aigua freàtica o regenerada per a la supervivència de l’arbrat urbà per garantir la seguretat dels vianants i els refugis climàtics a l’estiu, però sense que la mesura comprometi el subministrament domiciliari.
Aquesta mesura, sembla nova, però és similar a la que ja permetia el decret de sequera, que permetia regar “sense limitacions” amb aigües regenerades.
El reg estarà permès en les fases d’emergència I (quan el consum estarà limitat a 200 litres per habitant i dia) i emergència II (180 litres per habitant i dia). Si s’arriba a emergència III, només es podran regar els arbres singulars i monumentals.
L’Ajuntament treballa en un informe
En resposta a aquest Diari, sobre si hi ha algun estudi o algun lloc on constin els nombre dels arbres que s’han tallat i els motius, si és per la sequera o no i si es tornaran a replantar, el departament de comunicació de l’Ajuntament va assegurar ja fa dues setmanes que estaven preparant un informe o una informació relativa aquesta problemàtica, i que properament la publicaran.