JAVI QUINTANO
22/2/2024 | 20:20:32
Tu llegeixes gratis, però la informació vol hores. Si t’agrada el què llegeixes, anuncia’t o associa’t i fes possible que seguim publicant.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha assenyalat avui que Espanya ha de convertir a tots els interins de llarga duració en fixos. Davant d’un nou cas de fixació de jurisprudència a nivell europeu en l’àmbit laboral aquesta setmana preguntem a la secció VEUS si és fàcil avui emprendre un negoci, si les administracions recolzen els empredors. Ens contesten en Joan, l’Amanda i la Marta i el Jordi.
Joan Flores
En Joan Flores va obrir Vosco, una botiga de moda per a home, el 2020, dues setmanes abans del confinament per pandèmia. L’acollida de la botiga, que es troba a la Rambla Lluís Companys 8, ha estat molt bona, i inclús les restriccions per padèmia van fer que la gent de Sant Quirze es quedès més a Sant Quirze i fessin més compra de proximitat, la qual cosa va facilitar que la gent els coneguès més. L’estil de Vosco és classic sport. Tant en Joan com el seu soci tenen més de 15 anys d’experiència en el mercat de la moda d’home i això ha fet que funcioni: els compra gent de Sabadell, Barcelona i també de Girona i Tarragona. Tenen col·leccions petites però una rotació cada 15 dies. Tenen marca pròpia i treballen també amb dues firmes daneses que estan molt concienciades amb els teixits i el medi ambient. També el tracte personalizat ha fet que molts dels seus clients siguin fidels. A més de la web física, tenen la web online a www.vosco.es.
Sobre la pregunta d’aquesta setmana, sobre si creuen que reben prou suport per emprendre, en Joan creu que la situació no és l’adient. Ell és autònom i la principal complicació son els impostos. Tant si factures com si no, has de pagar. A França, em diu, no es paguen impostos fins que no es factura. Les facilitats que posa l’Estat i el Govern son nul·les, em diu. Sobre si obririren si haguessim d’obrir avui, s’ho pensa una estona i acaba dient que potser sí. Crea satisfacció tenir clients de molts llocs, que estan contents i que es troben com a casa.
Amanda i Marta Teruel
També parlo amb l’Amanda i la Marta Teruel, dues germanes que fa 8 anys van obrir el Cafè Restaurant Dubò, a la Ronda Julita. Obren matins i migdies. Elles son de tota la vida del món de la restauració, son filles dels fundadors del Bar Tramuntana que després es va traspassar. Elles mateixes van treballar al Tramuntana i es van prometre que no entrarien al món de la restauració, però van acabar-hi de nou. És un cafè restaurant molt familiar, on hi treballen elles i també la seva mare, entre d’altres. Tenen unes 50 places dins i unes 30 a terrassa.
Sobre si creuen que és un bon moment o si es fàcil emprendre, em diuen que no, que els impostos son asfixiants, que tot ha pujat. “El COVID l’estem sostenint les petites empreses”, diu l’Amanda. A la gent li ha pujat molt la hipoteca i no consumeixen tant, no es gasta tant, i també el menjar ha pujat. El sector de la restauració ha baixat moltíssim. Ser empresari ara és molt arriscat.
Jordi Benavent
En Jordi va obrir, com a encarregat de botiga, el Cal Fruitós de la Rambla Lluís Companys el maig de 2021. El mes següent va quedar-se la botiga, com a partner-propietari. Han tingut molt bona acollida, em diu. Hi treballen 8 persones. Sobretot venen menjar saludable, producte de proximitat, producte gurmet. Cada dijous tenen el dia del client: a partir de 10 euros, tot el tiquet té un 10% de descompte. En Jordi m’explica que a Catalunya hi ha unes 40 botigues de Cal Fruitós, però a Sant Quirze no n’hi havia cap. El què a la gent li agrada és el tracte familiar que tenen amb els clients. També tenen servei a domicili, Glovo i descomptes per a families nombroses.
Sobre si és fàcil obrir o emprendre, en Jordi em diu que no ho sap. Ell era coordinador de zona per a aquest grup d’alimentació des de feia 25 anys i li van proposar obrir a Sant Quirze, però ho va fer tot el Grup, quan s’ho va quedar ja estava tot fet… “Fàcil no és”, em diu, hi ha molts impostos però és veritat que al trobar-m’ho tot fet, l’experiència no ha estat la mateixa que emprendre de zero.